Jump to content
Sign in to follow this  
darinho

Susz wigilijny wędzony w piwie.

Recommended Posts

Witam. Jak w temacie, czy ktoś z Was używał suszu wędzonego wigilijnego do piwa? Jakieś doświadczenia? Jak go dodawać? 

Konkretnie to uwarzyłem rauchbocka do którego miałem dać 3 kg steinbacha wędzonego (łącznie na 7,1kg słodów), ale okazało się, że mam tylko 1kg. Postanowiłem więc, że dam na cichą wędzony susz, bo już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie ten dodatek. Piwo na razie sobie fermentuje, susz mam zamiar dodać po przelaniu na cichą. Nie jestem wielkim fanem wędzonych piw, chciałbym, aby nie było to zbyt nachalne.

I teraz pytania:

1. Dodać bezpośrednio? Bez żadnych zabiegów dezynfekujących? Ekstrakt to 16blg, więc chyba można zaryzykować?

2. Ile tego dodać? Kupiłem 2 zestawy czyli 500g. Tyle bym obstawiał, ale może za mało?

Wklejam recepturę z zapisków.

Warka 78 17,12,2018r. Rauchbock 15,5blg 23l 26 IBU.

- pilzneński 2,5

- Steinbach wędzony 1

- Pszeniczny 1

- jęczmienny jasny (z nieopisanego worka, raczej pilzneński lub pale ale) 1

- pale ale 0,6

- płatki owsiane błyskawiczne 0,4

- karmelowy 600 0,3

- Caraaroma 0,3kg.

+ Marynka 15g

+ Warrior 10g

+ Cascade Pl 25g

* gęstwa w34/70 z warki 75.

 

Zasyp i chmielenie w tym piwie jest mocno resztkowe. Myślałem, że wśród starych kupionych słodów miałem 3kg Steinbacha i pod to miała być robiona ta warka, aby zużyć ten nietypowy dla mnie słód. Okazało się, że mam tylko 1kg, a nie chciałem do tego piwa sypać słodów których będę potrzebował do grodziskiego. Planuję dać na cichą wędzone suszone ,,wigilijne'' owoce, które są teraz dostępne w sklepach.

 

Zacieranie - 22l wody 68°C wsypałem słód

62°C/ 1h i 10'

72°C/ 15'

78°C - jakoś tym razem zapomniałem o zrobieniu wygrzewu.

 

Filtracja - po raz pierwszy używałem dziś filtratora ,,sprężynowego" z piwoszarni. Poszło nieźle, chyba za szybko chciałem wysładzać (miałem ponad 1l na minutę) i raz mi się przytkała filtracja. Zobaczymy jak będzie dalej. Sraczwężyka nie wyrzucam. Całkowicie osuszyłem młóto. 

W kotle 26l - 14,5blg. 

 

Gotowanie - 60' Trochę za słabo odparowałem, mogłem mocniej. Tak litr mniej wysładzania i litr więcej odparowania i byłoby super. Trochę mi nie pykło.

+ Marynka 15g i Warrior 10g w 20'

+ Cascade PL 25g w 50'

 

Chłodzenie do 14°C, whirpool + zlewanie resztek przez sitko z pończochą.

 

Fermentacja - Podczas whirpoola zlałem do wiadra z kranikiem na rozlew warkę nr 75. I do wiadra z drożdżami od razu zlałem dzisiejszą brzeczkę napowietrzając. Dodatkowo napowietrzyłem łygą. Wiadro stoi na ganku w 5°C na razie.

 

20181223_202830.jpg

20181223_202820.jpg

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopię sam swój temat (i sam sobie odpowiem na pytania 😉 ) z racji tego, że piję sobie właśnie tego rauchbocka z warki nr 78 (Pełny opis warki i wrażenia TU) , czyli z postu powyżej. I z racji tego, że zbliżają się święta i w marketach a konkretnie w Aldiku pojawił się już ten susz i będzie dostępny tam aż do świąt. 

W dniu 23.12.2018 o 20:46, darinho napisał:

1. Dodać bezpośrednio? Bez żadnych zabiegów dezynfekujących? Ekstrakt to 16blg, więc chyba można zaryzykować?

2. Ile tego dodać? Kupiłem 2 zestawy czyli 500g. Tyle bym obstawiał, ale może za mało?

1. Dodałem bezpośrednio na cichą. Kupiłem go szybciej, trochę u mnie leżał i kilka owoców miało ślady pleśni. Mimo to zaryzykowałem, odrzuciłem podejrzane owoce i resztę normalnie wrzuciłem do wiadra przed zlaniem na cichą. 

2. Dodałem 2 zestawy z czego część owoców odrzuciłem, więc do piwa trafiło ok 350-400g. Po zapachu i smaku piwa sądzę, że to właśnie ten susz gra pierwsze skrzypce w tym piwie. Ten susz ma na prawdę intensywny aromat. W sklepie czuć go z odległości kilku metrów. Na tę chwilę piwo jest już fajnie ułożone. Nie jestem wielkim fanem wędzonek z kupnych wędzonych (poza grodziskim) to piłem tylko Smokey Joe. Wg mnie te pół kilo to max, na tego typu piwo i to z założeniem długiego leżakowania. Dla innych może być mało, ciężko powiedzieć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.