Piotr Piotr 0 Posted December 22, 2018 Witam wszystkich Mam takie pytanie odnośnie temperatury fermentacji brzeczki Mianowicie u mnie w piwnicy termometr wskazuje temperaturę otoczenia 19C Lecz na frmentorze termometr wskazuje 16-17C czyli temperaturę brzeczki Pytanie jaką brać pod uwagę temperaturę jeśli chodzi o zalecenia temperatury dotyczacej fermentacji podawanej w przepisie danego stylu piwa. Czy powinienem przenieść fermentora do cieplejszego pomieszczenia aby wskazania temperatury na fermentorze ( brzeczki ) odpowiadały temperaturze fermentacji zlecanej w przepisie danego stylu piwa. Czy temperatura fermentacji dotycząca danego stylu piwa odnosi się do temperatury otoczenia w której powinien znajdować się fermentor. Pozdrawiam 🍺 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 722 1 Items Posted December 22, 2018 4 minuty temu, Piotr Piotr napisał: Witam wszystkich Mam takie pytanie odnośnie temperatury fermentacji brzeczki Mianowicie u mnie w piwnicy termometr wskazuje temperaturę otoczenia 19C Lecz na frmentorze termometr wskazuje 16-17C czyli temperaturę brzeczki Pytanie jaką brać pod uwagę temperaturę jeśli chodzi o zalecenia temperatury dotyczacej fermentacji podawanej w przepisie danego stylu piwa. Czy powinienem przenieść fermentora do cieplejszego pomieszczenia aby wskazania temperatury na fermentorze ( brzeczki ) odpowiadały temperaturze fermentacji zlecanej w przepisie danego stylu piwa. Czy temperatura fermentacji dotycząca danego stylu piwa odnosi się do temperatury otoczenia w której powinien znajdować się fermentor. Pozdrawiam 🍺 CO to za drożdże które obniżają temp podczas fermentacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted December 22, 2018 7 minut temu, anteks napisał: CO to za drożdże które obniżają temp podczas fermentacji? S-04 Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 258 1 Items Posted December 22, 2018 Któryś z termometrów (albo obydwa) przekłamuje temperaturę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted December 22, 2018 Czyli wypieprze ten termometr co mi wskazuje temperaturę otoczenia w piwnicy Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 22, 2018 jeżeli fermentor stoi na ziemi, a termometr w piwnicy wisi pod sufitem to możesz mieć różne wskazania temperatury, przy ziemi będziesz miał chłodniej. Ja tym krystalicznym termometrom nie ufam, mierze temperaturę otoczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted December 22, 2018 34 minuty temu, DonBeer napisał: jeżeli fermentor stoi na ziemi, a termometr w piwnicy wisi pod sufitem to możesz mieć różne wskazania temperatury, przy ziemi będziesz miał chłodniej. Ja tym krystalicznym termometrom nie ufam, mierze temperaturę otoczenia. Dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czeslaw 29 Posted December 22, 2018 @DonBeer Dlaczego im nie ufasz i jaką bierzesz poprawkę na temperaturę fermentacji w stosunku do temperatury otoczenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 22, 2018 zakładam że temperatura w fermentorze podczas pierwszych dni fermentacji jest wyższa od otoczenia o 2°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
drakon 14 Posted December 23, 2018 Ja też nie ufam tym przylepianym termometrom, kładę termometr szklany na wieczku wiadra i sprawdzam temp otoczenia. Przy 19C bardziej skłaniałbym się na poprawce temperatury fermentacji nawet do +3/4C wewnątrz wiadra. Co innego w przypadku fermentacji w temp otoczenia 16C, drożdże w niższych temperaturach spokojniej prowadzą proces fermentacji, a co za tym idzie wydzielają mniej ciepła. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DanielN 1126 Posted December 23, 2018 (edited) 2 godziny temu, drakon napisał: Co innego w przypadku fermentacji w temp otoczenia 16C, drożdże w niższych temperaturach spokojniej prowadzą proces fermentacji, a co za tym idzie wydzielają mniej ciepła. @drakon wybacz czepialstwo, ale nie jest to prawda. Drożdże wydzielą bardzo podobną ilość ciepła niezależnie od temperatury fermentacji, pod warunkiem, że ta zachodzi w miarę rozsądnych warunkach. Ilość energii uzyskana z fermentacji zależny od ilości zjedzonych cukrów. W przypadku zdrowej fermentacji drożdże spędzają w tej ścieżce około 99%, pozostałe 1% to charakter szczepu (jak przeczytałem to pierwszy raz to byłem zdziwiony). Temperatura fermentacji w zależności od szczepu może zacząć faworyzować inne ścieżki metaboliczne. Np jak drożdże mają za ciepło to zaczynają produkować alkohole wyższych rzędów i zaczyna pachnieć rozpuszczalnikiem. Mogą też spędzać więcej czasu w innej ścieżce. W tym przypadku ilość wydzielanej energii będzie zapewne inna. Jednakże, nadal zdecydowana większość będzie pochodziła właśnie z fermentacji i czas spędzony w innych ścieżkach nie wpłynie znacznie na proporcje, tym samym na ilość wydzielonego ciepła. Zapewne miałeś na myśli to, że w niższej temperaturze fermentacja potrwa dłużej i wydzielane ciepło rozłoży się w czasie. Również nie będzie tak raptownego wzrostu temperatury w początkowej fazie. To pozwoli łatwiej kontrolować temperaturę. Drożdże nie będą miały ochoty na więcej podziałów jak to konieczne a to wyprodukuje bardziej czysty profil piwa, mniej estrów. Już się zamykam, jakby co to możesz sprawdzić to tu oraz tu. Edited December 23, 2018 by Daniel() 1 drakon reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted December 23, 2018 Reasumując Panowie to jak z tą różnicą temperatur brzeczki i otoczenia Rozumiem że podana temperatura fermentacji drożdży w przepisie danego stylu odnosi się do temperatury otoczenia w jakiej stoi fermentor. ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fexor 4 Posted December 23, 2018 3 minuty temu, Piotr Piotr napisał: Rozumiem że podana temperatura fermentacji drożdży w przepisie danego stylu odnosi się do temperatury otoczenia w jakiej stoi fermentor. ? Nie. Podana temperatura odnosi się do temperatury fermentacji czyli tej wewnątrz fermentora. Wszystko zależy od szczepu drożdży, ich kondycji, panujących warunków ale ja zawsze zakładam że temperatura wewnątrz fermentora jest wyższa o 2-3 stopnie niż otoczenia (przez pierwsze kilka dni) dla górnej fermentacji oraz 1 stopień więcej dla piw dolnej fermentacji. Wiem że to tylko założenie i czasami może okazać się błędne ale zawsze bliższe prawdy niż poleganie tylko na temperaturze otoczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
drakon 14 Posted December 23, 2018 4 godziny temu, Daniel() napisał: Zapewne miałeś na myśli to, że w niższej temperaturze fermentacja potrwa dłużej i wydzielane ciepło rozłoży się w czasie. Dokładnie to miałem na myśli, dzięki za linki. 1 DanielN reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted December 23, 2018 22 minuty temu, Fexor napisał: Nie. Podana temperatura odnosi się do temperatury fermentacji czyli tej wewnątrz fermentora. Wszystko zależy od szczepu drożdży, ich kondycji, panujących warunków ale ja zawsze zakładam że temperatura wewnątrz fermentora jest wyższa o 2-3 stopnie niż otoczenia (przez pierwsze kilka dni) dla górnej fermentacji oraz 1 stopień więcej dla piw dolnej fermentacji. Wiem że to tylko założenie i czasami może okazać się błędne ale zawsze bliższe prawdy niż poleganie tylko na temperaturze otoczenia. Tylko że u mnie sytuacja jest odwrotna Temperatura otoczenia to 19 C a Temperatura brzeczki to 16-17 C zgodnie ze wskazaniami termometru naklejonego na fermentor Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fexor 4 Posted December 23, 2018 Ja robię tak samo jak napisał drakon parę postów wyżej, czyli kładę termometr ten którego używam do zacierania obok fermentora lub na jego pokrywę. Te ciekłokrystaliczne już też zauważyłem że pokazują jakieś dziwne wartości. Ważne żeby termometr był na tej samej wysokości co fermentor tak jak pisał wcześniej DonBeer. Nie wiem gdzie trzymasz fermentor ale ja u siebie zauważyłem że termometr postawiony wysoko na półce wskazywał o 2oC wyżej niż przy samej ziemi a to już jest spora różnica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted December 23, 2018 6 minut temu, Fexor napisał: Ja robię tak samo jak napisał drakon parę postów wyżej, czyli kładę termometr ten którego używam do zacierania obok fermentora lub na jego pokrywę. Te ciekłokrystaliczne już też zauważyłem że pokazują jakieś dziwne wartości. Ważne żeby termometr był na tej samej wysokości co fermentor tak jak pisał wcześniej DonBeer. Nie wiem gdzie trzymasz fermentor ale ja u siebie zauważyłem że termometr postawiony wysoko na półce wskazywał o 2oC wyżej niż przy samej ziemi a to już jest spora różnica. 8👍faktycznie u mnie termometr jest wyżej niż fermentor stoi muszę to skorygować Pozdrawiam dzięki za pomocne komentarze 🍺 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted January 20, 2019 Termometr który mierzył temperaturę otoczenia w piwnicy wywaliłem do śmieci Nowy termometr pokazuje prawie taką sama temperaturę otoczenia jak i termometr na fermentor. Dziękuję wszystkim za dyskusję i pomoc. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites