Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich 

Mam takie pytanie odnośnie temperatury fermentacji brzeczki 

Mianowicie u mnie w piwnicy termometr wskazuje temperaturę otoczenia 19C 

Lecz na frmentorze termometr wskazuje 16-17C czyli temperaturę brzeczki 

Pytanie jaką brać pod uwagę temperaturę jeśli chodzi o zalecenia temperatury dotyczacej fermentacji podawanej w przepisie danego stylu piwa. 

Czy powinienem przenieść fermentora do cieplejszego pomieszczenia aby wskazania temperatury na fermentorze ( brzeczki ) odpowiadały temperaturze fermentacji zlecanej w przepisie danego stylu piwa.

Czy temperatura fermentacji dotycząca danego stylu piwa odnosi się do temperatury otoczenia w której powinien znajdować  się fermentor. 

Pozdrawiam 🍺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Piotr Piotr napisał:

Witam wszystkich 

Mam takie pytanie odnośnie temperatury fermentacji brzeczki 

Mianowicie u mnie w piwnicy termometr wskazuje temperaturę otoczenia 19C 

Lecz na frmentorze termometr wskazuje 16-17C czyli temperaturę brzeczki 

Pytanie jaką brać pod uwagę temperaturę jeśli chodzi o zalecenia temperatury dotyczacej fermentacji podawanej w przepisie danego stylu piwa. 

Czy powinienem przenieść fermentora do cieplejszego pomieszczenia aby wskazania temperatury na fermentorze ( brzeczki ) odpowiadały temperaturze fermentacji zlecanej w przepisie danego stylu piwa.

Czy temperatura fermentacji dotycząca danego stylu piwa odnosi się do temperatury otoczenia w której powinien znajdować  się fermentor. 

Pozdrawiam 🍺

CO to za drożdże które obniżają temp podczas fermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeżeli fermentor stoi na ziemi, a termometr w piwnicy wisi pod sufitem to możesz mieć różne wskazania temperatury, przy ziemi będziesz miał chłodniej. Ja tym krystalicznym termometrom nie ufam, mierze temperaturę otoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
34 minuty temu, DonBeer napisał:

jeżeli fermentor stoi na ziemi, a termometr w piwnicy wisi pod sufitem to możesz mieć różne wskazania temperatury, przy ziemi będziesz miał chłodniej. Ja tym krystalicznym termometrom nie ufam, mierze temperaturę otoczenia.

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@DonBeer

Dlaczego im nie ufasz i jaką bierzesz poprawkę na temperaturę fermentacji w stosunku do temperatury otoczenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zakładam że temperatura w fermentorze podczas pierwszych dni  fermentacji jest wyższa od otoczenia o 2°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie ufam tym przylepianym termometrom, kładę termometr szklany na wieczku wiadra i sprawdzam temp otoczenia. Przy 19C bardziej skłaniałbym się na poprawce temperatury fermentacji nawet do +3/4C wewnątrz wiadra. Co innego w przypadku fermentacji w temp otoczenia 16C, drożdże w niższych temperaturach spokojniej prowadzą proces fermentacji, a co za tym idzie wydzielają mniej ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, drakon napisał:

Co innego w przypadku fermentacji w temp otoczenia 16C, drożdże w niższych temperaturach spokojniej prowadzą proces fermentacji, a co za tym idzie wydzielają mniej ciepła.

@drakon wybacz czepialstwo, ale nie jest to prawda. Drożdże wydzielą bardzo podobną ilość ciepła niezależnie od temperatury fermentacji, pod warunkiem, że ta zachodzi w miarę rozsądnych warunkach. Ilość energii uzyskana z fermentacji zależny od ilości zjedzonych cukrów. W przypadku zdrowej fermentacji drożdże spędzają w tej ścieżce około 99%, pozostałe 1% to charakter szczepu (jak przeczytałem to pierwszy raz to byłem zdziwiony). Temperatura fermentacji w zależności od szczepu może zacząć faworyzować inne ścieżki metaboliczne. Np jak drożdże mają za ciepło to zaczynają produkować alkohole wyższych rzędów i zaczyna pachnieć rozpuszczalnikiem. Mogą też spędzać więcej czasu w innej ścieżce. W tym przypadku ilość wydzielanej energii będzie zapewne inna. Jednakże, nadal zdecydowana większość będzie pochodziła właśnie z fermentacji i czas spędzony w innych ścieżkach nie wpłynie znacznie na proporcje, tym samym na ilość wydzielonego ciepła.

Zapewne miałeś na myśli to, że w niższej temperaturze fermentacja potrwa dłużej i wydzielane ciepło rozłoży się w czasie. Również nie będzie tak raptownego wzrostu temperatury w początkowej fazie. To pozwoli łatwiej kontrolować temperaturę. Drożdże nie będą miały ochoty na więcej podziałów jak to konieczne a to wyprodukuje bardziej czysty profil piwa, mniej estrów.

Już się zamykam, jakby co to możesz sprawdzić to tu oraz tu.

 

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Reasumując Panowie to jak z tą różnicą temperatur brzeczki i otoczenia 

Rozumiem że podana temperatura fermentacji drożdży w przepisie danego stylu odnosi się do temperatury otoczenia w jakiej stoi fermentor. ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Piotr Piotr napisał:

Rozumiem że podana temperatura fermentacji drożdży w przepisie danego stylu odnosi się do temperatury otoczenia w jakiej stoi fermentor. ? 

Nie. Podana temperatura odnosi się do temperatury fermentacji czyli tej wewnątrz fermentora. Wszystko zależy od szczepu drożdży, ich kondycji, panujących warunków ale ja zawsze zakładam że temperatura wewnątrz fermentora jest wyższa o 2-3 stopnie niż otoczenia (przez pierwsze kilka dni) dla górnej fermentacji oraz 1 stopień więcej dla piw dolnej fermentacji. Wiem że to tylko założenie i czasami może okazać się błędne ale zawsze bliższe prawdy niż poleganie tylko na temperaturze otoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Daniel() napisał:

Zapewne miałeś na myśli to, że w niższej temperaturze fermentacja potrwa dłużej i wydzielane ciepło rozłoży się w czasie.

Dokładnie to miałem na myśli, dzięki za linki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, Fexor napisał:

Nie. Podana temperatura odnosi się do temperatury fermentacji czyli tej wewnątrz fermentora. Wszystko zależy od szczepu drożdży, ich kondycji, panujących warunków ale ja zawsze zakładam że temperatura wewnątrz fermentora jest wyższa o 2-3 stopnie niż otoczenia (przez pierwsze kilka dni) dla górnej fermentacji oraz 1 stopień więcej dla piw dolnej fermentacji. Wiem że to tylko założenie i czasami może okazać się błędne ale zawsze bliższe prawdy niż poleganie tylko na temperaturze otoczenia.

Tylko że u mnie sytuacja jest odwrotna :) Temperatura otoczenia to 19 C a Temperatura brzeczki to 16-17 C zgodnie ze wskazaniami termometru naklejonego na fermentor :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak samo jak napisał drakon parę postów wyżej, czyli kładę termometr ten którego używam do zacierania obok fermentora lub na jego pokrywę. Te ciekłokrystaliczne już też zauważyłem że pokazują jakieś dziwne wartości. Ważne żeby termometr był na tej samej wysokości co fermentor tak jak pisał wcześniej DonBeer. Nie wiem gdzie trzymasz fermentor ale ja u siebie zauważyłem że termometr postawiony wysoko na półce wskazywał o 2oC wyżej niż przy samej ziemi a to już jest spora różnica.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Fexor napisał:

Ja robię tak samo jak napisał drakon parę postów wyżej, czyli kładę termometr ten którego używam do zacierania obok fermentora lub na jego pokrywę. Te ciekłokrystaliczne już też zauważyłem że pokazują jakieś dziwne wartości. Ważne żeby termometr był na tej samej wysokości co fermentor tak jak pisał wcześniej DonBeer. Nie wiem gdzie trzymasz fermentor ale ja u siebie zauważyłem że termometr postawiony wysoko na półce wskazywał o 2oC wyżej niż przy samej ziemi a to już jest spora różnica.

8👍faktycznie u mnie termometr jest wyżej niż fermentor stoi muszę to skorygować 

Pozdrawiam dzięki za pomocne komentarze 🍺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Termometr który mierzył temperaturę otoczenia w piwnicy wywaliłem do śmieci 

Nowy termometr pokazuje prawie taką sama temperaturę otoczenia jak i termometr na fermentor. 

Dziękuję wszystkim za dyskusję i pomoc.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...