Jump to content
Bartek Zięba

Piwo długo się fermentuje

Recommended Posts

Witam, zrobiłem brzeczkę z brewkitu pszenicznego Gozdawy, bulka cały czas od 12 dni, gruba piana już dawno zniknęła a BLG wynosi jakieś 1,8. Fermentor stoi w temperaturze 21-22° Powinienem już butelkowac czy nadal czekać? 

Pozdrawiam serdecznie 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przestanie bulgać i blg nie spadnie to butelkuj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oslepnij i ogluchnij na bulkanie, sprawdzaj BLG - ale to juz Koledzy powyzej napisali.

A juz najlepiej - zapomnij o tym fermentorze na jeszcze ok. tydzien, poswietuj, pojedz karpia, pobaw sie w sylwestra, a w nowym roku butelkuj :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Bartek Zięba napisał:

Dzięki za odpowiedzi, rozumiem że drożdze które sa na dnie przez taki czas nie wpłyną negatywnie na smak piwa? 

 

Nie wpłyną... Nie ma obawy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie... Jakbys trzymal miesiacami, to moglbys sie zaczac przejmowac. Ale 3-4 tygodnie wyjda piwu tylko na dobre!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.