Bartek Zięba 1 Posted December 19, 2018 Witam, zrobiłem brzeczkę z brewkitu pszenicznego Gozdawy, bulka cały czas od 12 dni, gruba piana już dawno zniknęła a BLG wynosi jakieś 1,8. Fermentor stoi w temperaturze 21-22° Powinienem już butelkowac czy nadal czekać? Pozdrawiam serdecznie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted December 19, 2018 12 dni to raczej normalnie z odchylem do krótko. Temperatura fermentacji za wysoka. Jak BLG nie spada, butelkuj. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 19, 2018 Jak przestanie bulgać i blg nie spadnie to butelkuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 19, 2018 Brak bulgotania nie oznacza że fermentacja się skończyła i na odwrotWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted December 20, 2018 Oslepnij i ogluchnij na bulkanie, sprawdzaj BLG - ale to juz Koledzy powyzej napisali. A juz najlepiej - zapomnij o tym fermentorze na jeszcze ok. tydzien, poswietuj, pojedz karpia, pobaw sie w sylwestra, a w nowym roku butelkuj :-) 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted December 20, 2018 Bulkanie to może być co2 rozpuszczone w piwie po fermentacji. Jak możesz, przytrzymaj jeszcze tydzień jw. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartek Zięba 1 Posted December 20, 2018 Dzięki za odpowiedzi, rozumiem że drożdze które sa na dnie przez taki czas nie wpłyną negatywnie na smak piwa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted December 20, 2018 9 minut temu, Bartek Zięba napisał: Dzięki za odpowiedzi, rozumiem że drożdze które sa na dnie przez taki czas nie wpłyną negatywnie na smak piwa? Nie wpłyną... Nie ma obawy Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted December 21, 2018 Spokojnie... Jakbys trzymal miesiacami, to moglbys sie zaczac przejmowac. Ale 3-4 tygodnie wyjda piwu tylko na dobre! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartek Zięba 1 Posted December 28, 2018 Dzięki wszystkim za pomoc 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites