Jump to content
Sign in to follow this  
majlosz

Kurkuma

Recommended Posts

Jak w temacie, używał ktoś kurkumy w postaci korzenia albo proszku? Mam american wita na cichej i myślałem aby dodać dla koloru tylko zastanawiam się w jakiej postaci to zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasadniczo wydaje mi się że jest dość neutralna, citra i zest z cytryny powinny ją przykryć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Joosto napisał:

Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem.

co z kolorem? na tym mi najbardziej zależy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam doświadczenia z kolorem od kurkumy w piwie, podejrzewam, że będzie niewielki wpływ. Jak chcesz się bawić w kolor to może sok z aronii lub barwnik z czarnej marchwi.

Edited by Joosto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurkuma nie jest gorzka, można do woli barwić wszystko na żółto, stąd zastępuje szafran. Kurkumina czyli naturalna żółcień zawarta w kurkumie daje kolor już  w wodzie, a szafran potrzebuje trochę alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak fermentujesz w plastiku,  koloru z wiadra się nie pozbędziesz już nigdy. 

Marynowałem mięso w wiadrze z Castoramy i czym bym nie mył,  jest pomarańczowe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Jankasper napisał:

Jak fermentujesz w plastiku,  koloru z wiadra się nie pozbędziesz już nigdy. 

Marynowałem mięso w wiadrze z Castoramy i czym bym nie mył,  jest pomarańczowe. 

Słuszna uwaga, próbowałeś NaOH?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj chromianki, tj. roztworu dichromianu sodu w kwasie siarkowym. Na początek rozcieńczony. Plastiku nie powinno to ruszyć, brud tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No co Ty? :D Kwas siarkowy 15 zł / l, dichromian jakieś grosze za kilogram. Za cenę wiadra masz ilość roztworu, która by wymyła z tysiąc takich wiader.

 

Inna sprawa, że nie mam stuprocentowej pewności, czy taka mikstura nie naruszyłaby powłoki wiadra. Jeśli tak, to przygotowujemy w ten sposób wymarzone siedlisko dla przetrwalników bakterii.

Edited by Czeslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem 10g na cichą na dwa dni, fermentor zmienił delikatnie kolor ale to nie problem, gorzej że w piwie nie dało pożądanego efektu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, majlosz said:

Dałem 10g na cichą na dwa dni, fermentor zmienił delikatnie kolor ale to nie problem, gorzej że w piwie nie dało pożądanego efektu :)

A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Jankasper napisał:

A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował :) 

Piwo jest pomarańczowe :D poza tym czuć tak na finiszu w gardle takie wysuszanie, takie typowe jak się za dużo jakiejś przyprawy. Myślę, że 5g na gotowanie byłoby lepsze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.