Jump to content
Rebelion

co zrobic z tym fantem

Recommended Posts

Witam :) 25.10.2018 zrobiłem portera z Gozdawy (brukit) , plan zakładał ze po około miesiącu będę go butelkował ale musiałem pilnie wyjechać i wróciłem 2 dni temu tak że już troche piwo sobie stoi w fermentorze ( w piwnicy) więc dzisiaj w końcu do niego zajrzałem. Blg wynosi ok 3,5 ale nie wiem czy dobrze to powiem ale wydaje mi sie że już zaczęło gazować i dość sporo tego gazu już można wyczuć i zobaczyć wiec z racji tego że jest to moja 4 warka i jeszcze tak nie miałem to moje pytana brzmią

1. czy można je jeszcze śmiało butelkować ?  

2. ile glukozy ( zawsze ja daje do refermentacji) powinienem dodać ? tz mniej np niż normalnie bym dał czy standardowo? 

oczywiście chce uniknąć granatów itp ( wiem zawsze jakiś sie może zdarzyć )

Z góry dzięki :D    

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem w jakiej temperaturze fermentujesz i jakimi drożdżami więc ciężko powiedzieć. Tak czy owak 6 tygodni dla RIS to nie jest jakoś specjalne długo więc tego się nie obawiaj. Po drugie, jeśli jesteś pewien, że piwo odfermentowało do końca to dajesz normalną dawkę surowca do refermentacji. Powodzenia. 

 

Jeszcze jedno, nie spodziewaj się rewelacji po tym brewkicie (tak jak po większości brewkitow i ekstraktów marki Gozdawa) 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites



wydaje mi sie że już zaczęło gazować i dość sporo tego gazu już można wyczuć i zobaczyć


Co to znaczy, że zaczęło JUŻ gazować? Drożdże nagazowują brzeczkę od samego początku fermentacji, której głównymi produktami są przecież etanol i CO2. Oczywiście, gaz ucieka z fermentora, a pozostaje go tylko tyle, ile rozpuścić się w wodzie o danej temperaturze, stąd podajesz temperaturę brzeczki w kalkulatorze nasycenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jancewicz : cóż po jakimkolwiek brukicie się niczego nie spodziewam bo wiadomo jak jest ale któregoś dnia zrobię z zacieru :D co do drozdzy no to byly w zestawie więc "no name". a temperatura to hmm myślę że koło 10-14 C jak to w piwnicy . 

 

Vmario : masz rację dlatego "bulgocze" ale to wygląda jak takie nagazowanie jakie już się robi w butelce ale oczywiście mogę się mylić dlatego lepiej zapytać :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja  FESa butelkowałem po ponad 2 miesiącach i było ok ;) więc niepotrzebnie się martwisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.