Kacper Kawiecki 0 Posted December 16, 2018 Witam, od razu napiszę, że to mój pierwszy post tutaj i pierwsza warka w życiu, stąd pewne zmieszanie wynikające pewnie z braku doświadczenia. W piątek (14.12.2018r.) wieczorem postanowiłem że zrobię swoje pierwsze piwo, użyłem w tym celu Brewferm® PILS brew-kit 1,5 kg. Ekstrakt początkowy wynosił 10 blg, drożdże zadałem po rehydratyzacji w 30 stopniach celsjusza. Fermentacja ruszyła po około 6 godzinach, dzisiaj (16.12.2018r) z czystej ciekawości rano zmierzyłem ekstrakt, który wyniósł ku mojemu zdziwieniu tylko 4.5 blg, a wieczorem, gdy rurka fermentacyjna przestała bulkać ekstrakt spadł już do 2 blg. Jestem zdziwiony tak szybko przeprowadzoną fermentacją stąd moje pytanie: CO DALEJ? Myślałem o zlaniu piwa na cichą i słodzeniu go w celu szybszego sklarowania. Dodam tylko, że oprócz diacetylu, który wydaje mi się na normalnym poziomie w 3 dniowym piwie nie ma żadnych smakowych dowodów zakażenia. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 254 Posted December 16, 2018 Jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze fermentowałeś? Teraz to przez tydzień nie zaglądaj do wiadra. Nic tam nie znajdziesz. Drożdże muszą po sobie posprzątać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kacper Kawiecki 0 Posted December 16, 2018 1 minutę temu, Gawron napisał: Jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze fermentowałeś? Teraz to przez tydzień nie zaglądaj do wiadra. Nic tam nie znajdziesz. Drożdże muszą po sobie posprzątać. Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kacper Kawiecki 0 Posted December 16, 2018 Rozumiem, że mam poczekać na lepszą klarowność i bawić się w cichą czy od razu butelkować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wąski 1 1 Items Posted December 16, 2018 @Gawron już odpowiedział. Zostaw na tydzień, niczego nie przelewaj. Cierpliwości Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kacper Kawiecki 0 Posted December 16, 2018 1 minutę temu, Wąski napisał: @Gawron już odpowiedział. Zostaw na tydzień, niczego nie przelewaj. Cierpliwości to zrozumiałem, pytam o to co robić po tym tygodniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 254 Posted December 16, 2018 18 minut temu, Kacper Kawiecki napisał: fermentowało się w 23-24 To zdecydowanie za dużo dla w miarę sensownego smaku. Jak jest zaecane 18-25 to trzymaj się lepiej tej dolnej granicy. Poczekaj ze 2 tygodnie i butelkuj. Jak chcesz to zlej na cichą, ale nie teraz, tylko za jakiś tydzień. Ja zazwyczaj nie zlewam. Chyba, że drożdży potrzebuję. 1 Kacper Kawiecki reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kacper Kawiecki 0 Posted December 16, 2018 Dziękuje bardzo za wszystkie rady i informacje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wąski 1 1 Items Posted December 16, 2018 1 minutę temu, Gawron napisał: To zdecydowanie za dużo dla w miarę sensownego smaku. Jak jest zaecane 18-25 to trzymaj się lepiej tej dolnej granicy. Poczekaj ze 2 tygodnie i butelkuj. Jak chcesz to zlej na cichą, ale nie teraz, tylko za jakiś tydzień. Ja zazwyczaj nie zlewam. Chyba, że drożdży potrzebuję. temp fermentacji jak w African Pombe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 254 Posted December 16, 2018 10 minut temu, Kacper Kawiecki napisał: Dziękuje bardzo za wszystkie rady i informacje Powodzenia. Czytaj forumowe wiki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 718 1 Items Posted December 16, 2018 56 minut temu, Kacper Kawiecki napisał: Witam, o Brewferm® PILS brew-kit 1,5 kg. Dodam tylko, że oprócz diacetylu, który wydaje mi się na normalnym poziomie w 3 dniowym piwie nie ma żadnych smakowych dowodów zakażenia. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki 48 minut temu, Kacper Kawiecki napisał: Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24 Tak, pils w tych temp. ps o diacetylu poczytał i wyczuł, a o temp fermentacji nie 😛 2 Janciuncio and Henx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 90 Posted December 16, 2018 Te instrukcje są do bani. Też moje pierwsze piwo fermentowałem za wysoko bo napisali przedział temperatury a nie że lepiel jak najmniej.Jest to jego piersze piwo to i tak wypije ze smakiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted December 16, 2018 Te instrukcje są do bani. Też moje pierwsze piwo fermentowałem za wysoko bo napisali przedział temperatury a nie że lepiel jak najmniej.Jest to jego piersze piwo to i tak wypije ze smakiem I kacem. Po jednym. Ale pierwsze koty za ploty. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
drakon 14 Posted December 16, 2018 (edited) 4 godziny temu, Kacper Kawiecki napisał: Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24 Przed świętami butelkuj, przed nowym rokiem wypij i zacznij 2019 rok od obniżenia temperatury fermentacji. Edited December 16, 2018 by drakon Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 90 Posted December 16, 2018 I kacem. Po jednym. Ale pierwsze koty za ploty. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Ale ten pierwszy syk otwieranego piwa bezcenny Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 21 Posted December 17, 2018 Ja swoje pierwsze wypiłem bez smaku bo tak dawało drożdżami. W instrukcji by mogli też pisać, że temperatura dotyczy brzeczki Quote Share this post Link to post Share on other sites
drakon 14 Posted December 17, 2018 Nie oszukujmy się. Lepiej producentowi takiego brewkita napisać wielkimi literami "PIWO GOTOWE W 7 DNI !!!" i zasugerować fermentacje w 25C niż już na wstępie komplikować potencjalnemu nabywcy że fermentacja w 16C/ w przypadku lagerów 8C, a najlepiej to już w lodówce ze sterownikiem temp i podnosić po tygodniu o 0,5C/dziennie, czas fermentacji 18 dni, leżakowanie 18dni bo odstraszało to będzie klientów. Stąd producent woli instrukcje 7 dniową czy tam nie wiem jaką one mają bo nigdy nie miałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kacper Kawiecki 0 Posted December 28, 2018 W dniu 17.12.2018 o 00:04, Adam Pawlicki napisał: I kacem. Po jednym. Ale pierwsze koty za ploty. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Kaca nie ma, więc wyższych alkoholi na szczęście za dużo widać nie powstało, nie jest idealne, ale jest dobre. Leżakuje teraz w chłodnym miejscu, a do fermentora przed drugą warką zbuduje styropianową lodówkę. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za rady i informacje Quote Share this post Link to post Share on other sites