Jump to content
Kacper Kawiecki

Pierwszy (nie)problem, potrzebna rada!

Recommended Posts

Witam,

od razu napiszę, że to mój pierwszy post tutaj i pierwsza warka w życiu, stąd pewne zmieszanie wynikające pewnie z braku doświadczenia.

W piątek (14.12.2018r.) wieczorem postanowiłem że zrobię swoje pierwsze piwo, użyłem w tym celu Brewferm® PILS brew-kit 1,5 kg.

Ekstrakt początkowy wynosił 10 blg, drożdże zadałem po rehydratyzacji w 30 stopniach celsjusza. Fermentacja ruszyła po około 6 godzinach, dzisiaj (16.12.2018r) z czystej ciekawości rano zmierzyłem ekstrakt, który wyniósł ku mojemu zdziwieniu tylko 4.5 blg, a wieczorem, gdy rurka fermentacyjna przestała bulkać ekstrakt spadł już do 2 blg. Jestem zdziwiony tak szybko przeprowadzoną fermentacją stąd moje pytanie: CO DALEJ?

Myślałem o zlaniu piwa na cichą i słodzeniu go w celu szybszego sklarowania.

 

Dodam tylko, że oprócz diacetylu, który wydaje mi się na normalnym poziomie w 3 dniowym piwie nie ma żadnych smakowych dowodów zakażenia.

 

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki :)    

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze fermentowałeś? Teraz to przez tydzień nie zaglądaj do wiadra. Nic tam nie znajdziesz. Drożdże muszą po sobie posprzątać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Gawron napisał:

Jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze fermentowałeś? Teraz to przez tydzień nie zaglądaj do wiadra. Nic tam nie znajdziesz. Drożdże muszą po sobie posprzątać. 

 

Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Kacper Kawiecki napisał:

fermentowało się w 23-24

To zdecydowanie za dużo dla w miarę sensownego smaku. Jak jest zaecane 18-25 to trzymaj się lepiej tej dolnej granicy.  Poczekaj ze 2 tygodnie i butelkuj. Jak chcesz to zlej na cichą, ale nie teraz, tylko za jakiś tydzień. Ja zazwyczaj nie zlewam. Chyba, że drożdży potrzebuję. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Gawron napisał:

To zdecydowanie za dużo dla w miarę sensownego smaku. Jak jest zaecane 18-25 to trzymaj się lepiej tej dolnej granicy.  Poczekaj ze 2 tygodnie i butelkuj. Jak chcesz to zlej na cichą, ale nie teraz, tylko za jakiś tydzień. Ja zazwyczaj nie zlewam. Chyba, że drożdży potrzebuję. 

temp fermentacji jak w African Pombe :) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Kacper Kawiecki napisał:

Dziękuje  bardzo za wszystkie rady i informacje :)

Powodzenia. Czytaj forumowe wiki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, Kacper Kawiecki napisał:

Witam,

o Brewferm® PILS brew-kit 1,5 kg.

 

 

Dodam tylko, że oprócz diacetylu, który wydaje mi się na normalnym poziomie w 3 dniowym piwie nie ma żadnych smakowych dowodów zakażenia.

 

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki :)    

 

 

48 minut temu, Kacper Kawiecki napisał:

 

Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24

 

Tak, pils w tych temp.

ps o diacetylu poczytał i wyczuł, a o temp fermentacji nie 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te instrukcje są do bani. Też moje pierwsze piwo fermentowałem za wysoko bo napisali przedział temperatury a nie że lepiel jak najmniej.

Jest to jego piersze piwo to i tak wypije ze smakiem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te instrukcje są do bani. Też moje pierwsze piwo fermentowałem za wysoko bo napisali przedział temperatury a nie że lepiel jak najmniej.

Jest to jego piersze piwo to i tak wypije ze smakiem default_wink.png

I kacem. Po jednym. Ale pierwsze koty za ploty.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Kacper Kawiecki napisał:

 

Drożdże z brewkitem, noname niestety zalecana temperatura była 18-25, fermentowało się w 23-24

 

Przed świętami butelkuj, przed nowym rokiem wypij i zacznij 2019 rok od obniżenia temperatury fermentacji.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie oszukujmy się. Lepiej producentowi takiego brewkita napisać wielkimi literami "PIWO GOTOWE W 7 DNI !!!" i zasugerować fermentacje w 25C niż już na wstępie komplikować potencjalnemu nabywcy że fermentacja w 16C/ w przypadku lagerów 8C, a najlepiej to już w lodówce ze sterownikiem temp i podnosić po tygodniu o 0,5C/dziennie, czas fermentacji 18 dni, leżakowanie 18dni bo odstraszało to będzie klientów. 
Stąd producent woli instrukcje 7 dniową czy tam nie wiem jaką one mają bo nigdy nie miałem
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 17.12.2018 o 00:04, Adam Pawlicki napisał:

I kacem. Po jednym. Ale pierwsze koty za ploty.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

Kaca nie ma, więc wyższych alkoholi na szczęście za dużo widać nie powstało, nie jest idealne, ale jest dobre. Leżakuje teraz w chłodnym miejscu, a do fermentora przed drugą warką zbuduje styropianową lodówkę. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za rady i informacje :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.