Jump to content
Sign in to follow this  
pt123

Butelkować czy nie oto jest pytanie [0BLG]

Recommended Posts

WItajcie,

pytanie jest w zasadzie typu "Ostry dyżur", ale ponieważ dotyczy cydru nie chciałem zaśmiecać tamtego wątku. 18 listopada nastawiłem cydr z jabłek tłoczonych. BLG początkowe 12, fermentacja w pomieszczeniu z temp. 17 st. Drożdże do cydru. Cydr bardzo i długo fermentował.  Mniej więcej tydzień bulkanie ustało i pobrałem próbkę : 0 BLG - był trochę nieprzyjemny zapach o który już pytałem. Dwa dni temu przeniosłem fermentor do kuchni gdzie jest 20 st i miałem zamiar dzisiaj rano butelkować. Ale wczoraj bulkanie wznowiło się - bardzo powolne, ale jest. Znowu pobrałem próbkę 0 BLG (dwa balingomierze biowinu, sprawdzone w wodzie). Zapach już jest lepszy i czuć gaz w próbce. 

Co robić? butelkować? Mam zamiar dodać trochę cukru i ksylitol do refermentacji.  Czy raczej poczekać jeszcze trzymając cydr w tych 20 st, aż przestanie bulkać ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpisuje się pod tym co napisali poprzednicy. Po podniesieniu temperatury gaz zaczął się ulatniać, stąd bulkanie. Ja bym butelkował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...