Jump to content
alert

Polecane drożdże do serii piw ciemnych

Recommended Posts

Planuję zrobić serię piw ciemnych: sweet stout, dry stout i na koniec mocniejszy FES albo RIS. Myślę o kupnie WLP004 Irish Ale Yest i zbierać gęstwy, albo propagować z wydzielonych porcji z oryginalnej filoki. Macie jakieś doświadczenia z nimi? Co plecacie do takiej serii piw. Mam lodówkę ze sterownikiem, więc kontrola temp. fermentacji nie jest problemem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

FM13 irlandzkie ciemności - bardzo fajnie podbijają słodowość w ciemnych piwach. aczkolwiek nie mam porównania z wyeastami, może ktoś mądrzejszy się wypowie

 

Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: 

Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, burymichu napisał:

 

Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: 

Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej

 

 

 

okej, sorki, nie doczytałem że autor chce na tym pędzić RISy. u mnie nie było problemów z  odfermentowaniem - ostatni whisky stout zaliczył 76% (15->3,5blg). to naprawdę przyjemny wynik zważywszy na dobre 7% palonych słodów w zasypie. zresztą ja lubię jak w stoutach czy porterach jeszcze tego ciała zostanie - ale do risów już bym walił US05

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tam się nie znam, ale ris'a robiłem na us-05, a dry stout'a po nim robiłem na gozdawa pure ale yeast 7 - oba wyszły dobre, a nawet bardzo dobre :) RIS zszedł z 26,5 blg do 9,5 po 3 tygodniach na drożdżach, a dry stout zszedł na gozdawie z 11,5 blg na 3,5 blg - oba smakują świetnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do ciemnych piw w wielu przepisach przewijają się drożdże WLP001/Wyeast1056. Oprócz tego z suchych Nottingham lub US-05, czyli neutralne drożdże. 

Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa. Nie są neutralne smakowo i mają słabsze odfermentowanie.

Część osób używa z powodzeniem drożdży ESB z Füllersa.

 

Jest to zależne, jakie ciemne piwa tobie smakują. Każde drożdże są inne i dadzą odmienne efekty. Najlepiej samemu przetestować różne warianty i ocenić, co najbardziej smakuje

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa.

Tzn.które?

Pierwsze słyszę, chętnie się dowiem.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, notuje w kajeciku.

edit: w tabelce Mr. Malty i w tutejszej Wiki jest o tym skąd pochodzą, nie odrobiłem pracy domowej.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...