Skocz do zawartości
alert

Polecane drożdże do serii piw ciemnych

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zrobić serię piw ciemnych: sweet stout, dry stout i na koniec mocniejszy FES albo RIS. Myślę o kupnie WLP004 Irish Ale Yest i zbierać gęstwy, albo propagować z wydzielonych porcji z oryginalnej filoki. Macie jakieś doświadczenia z nimi? Co plecacie do takiej serii piw. Mam lodówkę ze sterownikiem, więc kontrola temp. fermentacji nie jest problemem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

FM13 irlandzkie ciemności - bardzo fajnie podbijają słodowość w ciemnych piwach. aczkolwiek nie mam porównania z wyeastami, może ktoś mądrzejszy się wypowie

 

Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: 

Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Irish ale bardzo fajne do ciemnych ,u mnie zawsze późno startowały w okolicy 40 godzin. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, burymichu napisał:

 

Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: 

Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej

 

 

 

okej, sorki, nie doczytałem że autor chce na tym pędzić RISy. u mnie nie było problemów z  odfermentowaniem - ostatni whisky stout zaliczył 76% (15->3,5blg). to naprawdę przyjemny wynik zważywszy na dobre 7% palonych słodów w zasypie. zresztą ja lubię jak w stoutach czy porterach jeszcze tego ciała zostanie - ale do risów już bym walił US05

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja tam się nie znam, ale ris'a robiłem na us-05, a dry stout'a po nim robiłem na gozdawa pure ale yeast 7 - oba wyszły dobre, a nawet bardzo dobre :) RIS zszedł z 26,5 blg do 9,5 po 3 tygodniach na drożdżach, a dry stout zszedł na gozdawie z 11,5 blg na 3,5 blg - oba smakują świetnie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...