alert 2 Posted December 14, 2018 Planuję zrobić serię piw ciemnych: sweet stout, dry stout i na koniec mocniejszy FES albo RIS. Myślę o kupnie WLP004 Irish Ale Yest i zbierać gęstwy, albo propagować z wydzielonych porcji z oryginalnej filoki. Macie jakieś doświadczenia z nimi? Co plecacie do takiej serii piw. Mam lodówkę ze sterownikiem, więc kontrola temp. fermentacji nie jest problemem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted December 14, 2018 Ok, albo odpowiedniki z Wyeast lub Fermentum Mobile. 1 alert reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted December 14, 2018 FM13 irlandzkie ciemności - bardzo fajnie podbijają słodowość w ciemnych piwach. aczkolwiek nie mam porównania z wyeastami, może ktoś mądrzejszy się wypowie 1 alert reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
burymichu 50 Posted December 14, 2018 57 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: FM13 irlandzkie ciemności - bardzo fajnie podbijają słodowość w ciemnych piwach. aczkolwiek nie mam porównania z wyeastami, może ktoś mądrzejszy się wypowie Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej 1 alert reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
rado 4 Posted December 14, 2018 Irish ale bardzo fajne do ciemnych ,u mnie zawsze późno startowały w okolicy 40 godzin. 1 alert reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted December 14, 2018 1 godzinę temu, burymichu napisał: Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej okej, sorki, nie doczytałem że autor chce na tym pędzić RISy. u mnie nie było problemów z odfermentowaniem - ostatni whisky stout zaliczył 76% (15->3,5blg). to naprawdę przyjemny wynik zważywszy na dobre 7% palonych słodów w zasypie. zresztą ja lubię jak w stoutach czy porterach jeszcze tego ciała zostanie - ale do risów już bym walił US05 1 alert reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
DevilNoOne 5 Posted March 25, 2019 ja tam się nie znam, ale ris'a robiłem na us-05, a dry stout'a po nim robiłem na gozdawa pure ale yeast 7 - oba wyszły dobre, a nawet bardzo dobre RIS zszedł z 26,5 blg do 9,5 po 3 tygodniach na drożdżach, a dry stout zszedł na gozdawie z 11,5 blg na 3,5 blg - oba smakują świetnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted March 28, 2019 (edited) Do ciemnych piw w wielu przepisach przewijają się drożdże WLP001/Wyeast1056. Oprócz tego z suchych Nottingham lub US-05, czyli neutralne drożdże. Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa. Nie są neutralne smakowo i mają słabsze odfermentowanie. Część osób używa z powodzeniem drożdży ESB z Füllersa. Jest to zależne, jakie ciemne piwa tobie smakują. Każde drożdże są inne i dadzą odmienne efekty. Najlepiej samemu przetestować różne warianty i ocenić, co najbardziej smakuje Edited March 28, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted March 28, 2019 (edited) Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa. Tzn.które? Pierwsze słyszę, chętnie się dowiem. Edited March 28, 2019 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted March 28, 2019 WLP004 Irish Ale albo Wyeast 1084 Irish Ale. To ten sam szczep z browaru Guinessa Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted March 28, 2019 (edited) Dzięki, notuje w kajeciku. edit: w tabelce Mr. Malty i w tutejszej Wiki jest o tym skąd pochodzą, nie odrobiłem pracy domowej. Edited March 28, 2019 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites