Jump to content
Sign in to follow this  
zbylon

Piwo miodowe ??

Recommended Posts

Witam.

W ostatnich dniach dostały się w moje ręce słody z Baltic Malt.

Mam teraz sporo pilzneńskiego i karmelowego jasnego. Mam też resztkę marynki. Na dniach przyjedzie z Wrocławia słód Pale Ale.

Czy jest sens z takiej mieszanki robić piwo miodowe ?? Jeśli tak to jakie drożdże do niego dobrać?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem "miodowe ale" z zasypu: 3 kg pilzneński, 0,5 kg melanoidynowy, 0,25 kg Carapils i wyszło bardzo dobre. Fermentacja w wysokich temp. 22-25 st. C drożdżami Safale S-04. Na 20 litrów piwa dałem 250 g miodu lipowego i 370 g gryczanego. Przydałby się jeszcze chmiel aromatyczny dla skontrowania miodu. Pełnię smaku piwo osiągnęło po 6 miesięcznym leżakowaniu w temp. pokojowej.

Ps. Sprawdź PW

Edited by jimmy_jb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast słodu melanoidynowego możesz dłużej i intensywniej pogotować brzeczkę podczas chmielenia, co spowoduje lekką karmelizację i wyższy poziom melanoidyn w brzeczce. Jakby co to mogę Ci podrzucić w sobotę do Degustatorni chmiel aromatyczny Lubelski ale stawiasz piwko:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu zrobiłem takie coś:

 

4kg Pale Ale

1kg Pilzneńskiego z Baltic Malt

300g karmelowego z Baltic malt

50g Marynki

1l miodu gryczanego

Drożdże BrewFerm Top

 

Zacieranie w 67°C przez 1h

Potem w 72°C do próby jonowej

 

Gotowanie 1.5h od razu dodając miód, po pół godzinie połowę marynki i po drugiej pół godzinie drugą połowę. Cały czas zbierałem piankę z wierzchu, żeby pyłek miodowy w brzeczce nie pływał. Pod koniec pianki były śladowe ilości.

Gęstość brzeczki po schłodzeniu to około 13.5blg. Wyszło mi 24l brzeczki, ale pewnie po fermentacji będzie z litr mniej.

Kolor ciemnego bursztynu.

Drożdże dodałem rano przed pójściem do pracy i jak wróciłem do domu to fermentacja przebiegała pełną parą. Dzisiaj wciąż buzuje porządnie :)

 

Ciekawi mnie efekt końcowy :)

Edited by zbylon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na ponad 5kg słodu i 1l miodu to coś słabiutko z wydajnością, 24l 13,5°Blg ? Powinno być według moich obliczeń ok 18°Blg .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie to powinieneś dodać miód na ostatnie 5-10 min. gotowania ale może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w miodowych bo ja na razie uwarzyłem tylko jedno i właśnie jestem w trakcie fermentacji drugiego.

Edited by jimmy_jb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tym co Jejski powiedział zbadałem mój aerometr... Uszkodzony był. Papierek się przesunął. Najprawdopodobniej mogło być być ze 3 ballingi, może 3.5 więcej... Teraz już fermentuje ponad 30 godzin, więc nie ma sensu mierzyć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Jako że sezon w pełni postanowiłem uwarzyć jako pierwsze miodowe- trochę za namową żony oczywiście. Co myślicie o takim zasypie:

 

- Pilzneński CastleMalt - 2.7 kg

- Monachijski 0.3 kg

- Caraaroma - 0.15 kg

- CaraPils 0.2 kg

 

Zacieranie

- 55 °C - 10 min

- 65 °C - 40 min

- 72 °C - 20 min

Podgrzanie do 76 °C i filtracja.

 

Planuję uzyskać około 17 litrów brzeczki ok 12 °Blg.

 

Problem w tym, że nie wiem jakich użyć chmieli i w jakich ilościach żeby dobrze komponowały sie z miodem. Mam na składzie

- Lubelski granulat

- Marynke granulat

- Premium granulat

- Perle szyszki

- Saaz granulat

- Cascade szyszki

- Spalt szyszki

 

Poradzcie jakiego chmielu użyć i w jakich ilościach.

 

Po tygodniu burzliwej mam zamiar zagotować wodę w ilości 5 litrów i dodać 760g miodu Gryczanego (na słoiku niby jest napisane że naturalny)

oraz 270g miodu sztucznego i przelać na burzliwą drugi raz.

 

Zapomniałem dodać- drożdże 2007 Pilsen Lager.

Edited by artom

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak wygląda chmielenie piwa miodowego na goryczkę? Czy użyć jedynie chmielu aromatycznego i chmielić przez godzinę na goryczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź czy ten sztuczny miód, który chcesz dodać jest bez konserwantów. Z tego co się orientuję drożdże tego nie lubią.

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest miód z Pudliszek- ma na etykiecie, że jest bez konserwantów. Skład: glukoza, fruktoza, sacharoza (max 5%), woda, aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do chmielu to postanowiłem, że dam 20g Perle na 60 min i 10 g Saaz na 15 min. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.