Jump to content
Sign in to follow this  
Spiewaczek1

Skórka mamdarynki

Recommended Posts

Hej. Jako że świętą tuż tuż i mandarynki się po marketach gniotą, postanowiłem lekko skroic skórki. Tak jak do cytrynowej to robię. Tylko skórki z mandarynki ususzyć i do Witbira.

Co myślicie ma to sens. Wogole bawić się dalej?

 

3e4bbcaeffcfa790f2df9a2cee64c5ba.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co suszyć? Lepiej używać świeżo startych.

 

Poza tym na przyszłość radzę trzeć drobniej, najlepiej na tarce albo jak masz to zesterem. Dużo lepiej oddają aromat niż w takich dużych plastrach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Susze bo nie wiem dokładnie kiedy będę warzyl. A tak już będę miał gotowe i tylko wsype. Ale dzięki za podpowiec o tarce.
Tylko te moje mandarynki troszkę za miękkie na tarke. A kawałki nie są takie duże. Suszeniem sugerowalem się tym że w sklepach piwowarskich są suszone. A chcem Tak jak mówiłem do witbira z przepisu którego już robiłem, muszą uzbierać 20 g.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do suszenia coś mi się przypomina że w nalewkach mowili że lepiej aby skorki były suszone ale to zupelnie inne zajęcie.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Spiewaczek1 napisał:

Susze bo nie wiem dokładnie kiedy będę warzyl. A tak już będę miał gotowe i tylko wsype. Ale dzięki za podpowiec o tarce.
Tylko te moje mandarynki troszkę za miękkie na tarke. A kawałki nie są takie duże. Suszeniem sugerowalem się tym że w sklepach piwowarskich są suszone. A chcem Tak jak mówiłem do witbira z przepisu którego już robiłem, muszą uzbierać 20 g.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
 

W sklepach dla piwowarów są suszone, bo przecież nie będą wysyłać świeżych, bo nie ma jak tego przechowywać. Mimo to powszechnie się uważa, że świeże dają lepszy efekt. 

 

Kroiłem kiedyś na kawałki identycznej wielkości jak Ty. Od czasu jak zacząłem trzeć na tarce oddają przynajmniej 2x tyle aromatu. Ale zrobisz jak uważasz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W sklepach dla piwowarów są suszone, bo przecież nie będą wysyłać świeżych, bo nie ma jak tego przechowywać. Mimo to powszechnie się uważa, że świeże dają lepszy efekt. 
 
Kroiłem kiedyś na kawałki identycznej wielkości jak Ty. Od czasu jak zacząłem trzeć na tarce oddają przynajmniej 2x tyle aromatu. Ale zrobisz jak uważasz. 
I oto właśnie chodzi że jak już ktoś kombinował i wie jakie są efekty to trzeba korzystać.
Jak będę warzyl postaram się zetrzeć na świerzo ale suszonych też sobie przygotuję na wypadek gdybym nie mial mandarynek albo zapomnial zakupić.

A zapytam może nie w temacie o skórkę cytryny. Tartej/obcinanej w podobny sposób. Czy korzystałeś i jakie były efekty.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystałem, też tarłem na tarce. Cytryna daje fajny efekt, tylko po pierwsze zupełnie inny niż pomarańcza, po drugie znacznie bardziej intensywny. Trzeba mieć pomysł jak ją wykorzystać. Do witbiera jak już w niskich ilościach jako uzupełnienie innych cytrusów, a nie jako jedyny cytrus. Choć jak witbier ma być do bólu stylowy to jest tam zupełnie zbędna. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja cienko obieram skórki od cytrusów siekam na drobno i do zamrażalnika, akurat z mandarynkami się nie bawię bo za duzo pracy, tak  jak @Oskaliber pisał wyżej cytryna daje lepsze efekty, 1 cytryna możne zdominować  5 pomarańczy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.