Tommi 3 Posted December 14, 2018 Witam, Uwarzyłem piwo z receptury konkursowej znalezionej na piwo.org ułożonej przez Sławomira Franaszka (hefewiezen, https://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk ), ale piwo ma mankamenty i nie wiem gdzie popełniłem błąd. Piwo jest bardzo słabo nagazowane, nie ma piany i małą moc alkoholu. Fermentowałem je w 18-20 stopniach (21l, nagazowanie vol. 2.8, 175 gr. glukozy). Leżakowało tydzień w temperaturze 13 stopni, ale koledzy piwowarzy poradzili, aby przenieść je do wyższej temperatury i teraz od tygodnia leży w 18-20 stopniach. Wczoraj otworzyłem butelkę i ma bardzo mało gazu, jest bez piany i nie ma właściwie alkoholu. Wychodzi na to, że uwarzyłem soczek pszeniczny, ale w smaku jest bardzo dobre. Zakażenie raczej wykluczam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 257 1 Items Posted December 14, 2018 Jakie było początkowe i końcowe blg? W jaki sposób zgadujesz, że nie ma alkoholu? I w jaki sposób dodawałeś tą glukozę do butelek? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 14, 2018 16 minut temu, punix napisał: Jakie było początkowe i końcowe blg? W jaki sposób zgadujesz, że nie ma alkoholu? I w jaki sposób dodawałeś tą glukozę do butelek? Początkowe było ok. 15 a końcowe ok. 2 blg. Wydaje mi się, że po prostu wyszło bardzo łagodne piwo, stąd mam wrażenie, że nie ma alkoholu. Glukozę rozpuściłem w wodzie i dodałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę i zamieszałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 54 Posted December 14, 2018 4 minuty temu, Tommi napisał: Początkowe było ok. 15 a końcowe ok. 2 blg. Wydaje mi się, że po prostu wyszło bardzo łagodne piwo, stąd mam wrażenie, że nie ma alkoholu. Glukozę rozpuściłem w wodzie i dodałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę i zamieszałem. ??? to 7.2% alkoholu Mało ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted December 14, 2018 (edited) ile minęło od butelkowania? jesli tydzien to jeszcze moze sie nagazowac edit nie przeczytalem dokladnie Jesli po 2 tyg nie jest nagazowane to juz nic sie nie pojawi. Daj komus to piwo do sprobowania moze wykryje cos czego nie udalo sie Tobie zauważyć. Edited December 14, 2018 by leonzn Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czeslaw 29 Posted December 14, 2018 Skoro to konkursowe piwo, to może magia jego receptury leży w tym, że nie czuć alkoholu? Przybliżone ABV oblicza się na przykład ze wzoru (Blg0 - Blgk) / 1.938. Wychodzi 6,7% Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 14, 2018 30 minut temu, fotohobby napisał: ??? to 7.2% alkoholu Mało ? Może jakiś inny błąd popełniłem. Piwo jest naprawdę bardzo łagodne. Teraz, Czeslaw napisał: Skoro to konkursowe piwo, to może magia jego receptury leży w tym, że nie czuć alkoholu? Przybliżone ABV oblicza się na przykład ze wzoru (Blg0 - Blgk) / 1.938. Wychodzi 6,7% Też mi tyle wyszło, ale jest naprawdę lekkie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 14, 2018 A kapsle są dobrze zaciśnięte na szyjce butelki?Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 14, 2018 7 minut temu, Robert87 napisał: A kapsle są dobrze zaciśnięte na szyjce butelki? Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Tak, nic nie syczy, nic się nie ulewa, przy otwarciu butelki jest dopiero charakterystyczne "syk" Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 14, 2018 Piwo samo w sobie nie ma gazu? a przy otwarciu psssyka? przy takiej ilości glukozy po 2 tyg powinno częściowo się nagazować Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 14, 2018 3 minuty temu, DonBeer napisał: Piwo samo w sobie nie ma gazu? a przy otwarciu psssyka? przy takiej ilości glukozy po 2 tyg powinno częściowo się nagazować Delikatne "syknięcie" rzeczywiście jest, ale ma się wrażenie jakby się piło niegazowany soczek. No i jeszcze brak piany potęguje takie odczucie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 14, 2018 A jak lejesz do szklanki z wysokości to piana się tworzy? Jeśli tak to czy jest wtedy trwała? Słodkie w smaku?Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 14, 2018 8 minut temu, Robert87 napisał: A jak lejesz do szklanki z wysokości to piana się tworzy? Jeśli tak to czy jest wtedy trwała? Słodkie w smaku? Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Lałem piwo pod kątem do szklanki i piany nie było, choć robiłem to dosyć dynamicznie (może powinienem lać wprost na dno:). Przy poprzednim moim pszenicznym lanym w ten sposób piania się tworzyła (piwo było uwarzone wg instrukcji ze sklepu). A w smaku słodkie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 14, 2018 (edited) Nalej je brutalnie z pół metra na dno. Jak jest słodkie to znaczy, że refermentacja się nie skończyła. Przenieś butelki w cieplejsze miejsce - 20-22°C na 3-4 dni i sprawdź wtedy nagazowanie. Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Edited December 14, 2018 by Robert87 1 Czeslaw reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 14, 2018 14 minut temu, Robert87 napisał: Nalej je brutalnie z pół metra na dno. Jest słodkie? Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Tak, słodkie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 14, 2018 Obstawiam, że się jeszcze nagazuje. A ocenianie braku alkoholu po lekkości piwa, to nie wiem jak skomentować. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 14, 2018 3 minuty temu, Oskaliber napisał: Obstawiam, że się jeszcze nagazuje. A ocenianie braku alkoholu po lekkości piwa, to nie wiem jak skomentować. Właśnie dlatego jestem na piaskownicy piwowarskiej i mogę zadawać głupie pytania:) 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sikora_7 4 Posted December 14, 2018 Podepnę się pod temat z moim głupim pytaniem. Mam na burzliwej marcowe w temp 12st.C, na drożdzach S-23. Burzliwą zakładam do nastepnej soboty (22.12) Moje pytania: 1. Na cichą zostawić w temp 12st.C czy przenieść w chłodniejsze miejsce (w piwnicy mam ok 7/8st.C) 2. W jakiej temperaturze zostawić piwo na refermentację ? Pierwszy dolniak stąd nowe problemy Dzisiaj będzie warzony kolejny marzec ale wg innej receptury i na innych drożdzach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 14, 2018 Przenieść do 7-8C (o ile chcesz robić cichą, bo po co?). I na refermentację też tam zostawić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łyskacz 11 Posted December 14, 2018 5 godzin temu, Oskaliber napisał: Obstawiam, że się jeszcze nagazuje. A ocenianie braku alkoholu po lekkości piwa, to nie wiem jak skomentować. Trzeba wychylić z 5 sztuk i wtedy ocenić czy jest alko czy go nie ma :P Quote Share this post Link to post Share on other sites