Roy_Batty 1 Posted December 14, 2018 Witam Od momentu dodania chmielu na zimno rurka zaczęła się odzywać, tak co godzinę lub dwie. Przed tym zabiegiem była kompletna cisza. Drożdże to suche US05. Początkowe blg było 17, cztery dni temu przy zlewaniu z filtrowaniem pomiar blg wskazał wartość 4,2 ( próbkę wyssałem "to the last drop", jest dobrze :) ). Za dwa dni będzie miesiąc fermentacji. Rzecz w tym, że jutro chciałem butelkować, ale rurka nadal odzywa się sporadycznie co 2-3 godziny, czyli coś się jeszcze dzieje?. Nie chcę debiutować z granatami. Czy czekać czy butelkować?. Niby dla AIPA 2,4 vol nasycenie i z kalkulatorów wyszło 2.6g cukru na pół litra piwa. Czy to zadziała?. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 57 Posted December 14, 2018 (edited) Odfermentowanie jest OK. Jeśli nie złapałeś "dzikich" przyjaciół, to BLG nie powinno się już zmienić - zawsze możesz sprawdzić dziś, czy nadal jest 4.2 Edited December 14, 2018 by fotohobby Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 14, 2018 skoro jeszcze bulga to cos sie dzieje, jaka temp. fermentacji? może przenieś do cieplejszego pomieszczenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 14, 2018 CO2 się uwalnia z piwa po dodaniu chmielu na zimno, to normalne. Butelkuj o ile blg się nie zmieniloWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Roy_Batty 1 Posted December 14, 2018 Temperatura fermentacji na początku była w okolicach 17C-19C. Teraz mam fermentor u siebie w pokoju 20C-21C max. Widzę, że "życie" raczej szybko zamiera w fermentorze, ok. cztery godziny i cisza... , ale to rurka. Balingometr prawdę Ci powie :). Nie chcę za bardzo grzebać przy piwie, ale jutro sprawdzę blg. Jak blg trochę spadło to jeszcze poczekam, a jak blg będzie takie jak było cztery dni temu to do butelek? czy dobrze kombinuję?. Jak tam kolega napisał może to faktycznie tylko CO2 uwalnia się z piwa po dodaniu chmielu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 14, 2018 Dobrze kombinujeszWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 14, 2018 14 minut temu, Roy_Batty napisał: Temperatura fermentacji na początku była w okolicach 17C-19C. Teraz mam fermentor u siebie w pokoju 20C-21C max. Przeniosłeś do cieplejszego, więc zaczęło się uwalniać CO2. Quote Share this post Link to post Share on other sites