Jump to content
Roy_Batty

Butelkować czy dalej trzymać na cichej?.

Recommended Posts

Witam

    Od momentu dodania chmielu na zimno rurka zaczęła się odzywać, tak co godzinę lub dwie. Przed tym zabiegiem była kompletna cisza. Drożdże to suche US05. Początkowe blg było 17, cztery dni temu  przy zlewaniu z filtrowaniem pomiar blg  wskazał wartość 4,2 ( próbkę wyssałem "to the last drop", jest dobrze :) ). Za dwa dni będzie miesiąc fermentacji. Rzecz w tym, że jutro chciałem butelkować, ale rurka nadal odzywa się sporadycznie co 2-3 godziny, czyli coś się jeszcze dzieje?. Nie chcę debiutować z granatami. Czy czekać czy butelkować?. Niby dla AIPA 2,4 vol nasycenie i z kalkulatorów wyszło 2.6g cukru na pół litra piwa. Czy to zadziała?. 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odfermentowanie jest OK.

Jeśli nie złapałeś "dzikich" przyjaciół, to BLG nie powinno się już zmienić - zawsze możesz sprawdzić dziś, czy nadal jest 4.2

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro jeszcze bulga to cos sie dzieje, jaka temp. fermentacji? może przenieś do cieplejszego pomieszczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

CO2 się uwalnia z piwa po dodaniu chmielu na zimno, to normalne. Butelkuj o ile blg się nie zmienilo

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura fermentacji na początku była w okolicach 17C-19C. Teraz mam fermentor u siebie w pokoju 20C-21C max. Widzę, że "życie" raczej szybko zamiera w fermentorze, ok. cztery godziny i cisza... , ale to rurka. Balingometr prawdę Ci powie :). Nie chcę za bardzo grzebać przy piwie, ale jutro sprawdzę blg. Jak blg trochę spadło to jeszcze poczekam, a jak blg będzie takie jak było cztery dni temu to do butelek? czy dobrze kombinuję?. Jak tam kolega napisał może to faktycznie tylko CO2 uwalnia się z piwa po dodaniu chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Roy_Batty napisał:

Temperatura fermentacji na początku była w okolicach 17C-19C. Teraz mam fermentor u siebie w pokoju 20C-21C max. 

Przeniosłeś do cieplejszego, więc zaczęło się uwalniać CO2. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.