dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2018 Co prawda nie drożdże. Taj na szybko ,producent zaleca 2 g na 20 L, dałem wczoraj wieczorem możne w porywach 1g, teraz próbuje (około 18-20 godz) i jest kwaśne odpowiednio dla mnie, czyli dosyć lekko, dam znać co dalej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted December 11, 2018 30 minut temu, dziedzicpruski napisał: Co prawda nie drożdże. Taj na szybko ,producent zaleca 2 g na 20 L, dałem wczoraj wieczorem możne w porywach 1g, teraz próbuje (około 18-20 godz) i jest kwaśne odpowiednio dla mnie, czyli dosyć lekko, dam znać co dalej. Taki wpis to do Surowców pasuje najwyżej. Cytat W treści prosiłbym dodawać treść oryginalną wraz z linkiem do strony producenta oraz jeżeli to możliwe zdjęcie opisywanego produktu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2018 Pewnie tak, niech funkcyjny przeniesie tak gdzie uważa . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 11, 2018 W składzie same L. plantarum. Cena całkiem fajna jak na 5 porcji na warki 20l. Szkoda, że nie podają chyba nigdzie ile tam faktycznie tych bakterii jest na gram. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2018 6 minut temu, Oskaliber napisał: Szkoda, że nie podają chyba nigdzie ile tam faktycznie tych bakterii jest na gram Nie wiem czy o to Ci chodzi, gadałem z gościem z biolaku i powiedział mi , że 99% proszku ich to jest nośnik, tu pewnie jest podobnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 11, 2018 Tego się domyślam, chodzi mi raczej o ilość miliardów komórek bakteryjnych na gram, żeby sobie porównać jak to się ma do probiotyków czy kultur mleczarskich. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2018 Z tego co piszą " Według danych producenta, zawiera >1011 jtk/g " cokolwiek to znaczy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 56 Posted December 11, 2018 (edited) Marxam tym obraca https://marxam.pl/drozdze-suche-lallemand-wildbrew-sour-pitch-10-g,c314,p4280,pl.html Męczy mnie jeszcze jedna kwestia : jak to opakowanie rozpruć, żeby korzystać 5 krotnie ? (dziwnie brzmi, ale mniejsza z tym:)) Z probiotykami nie ma sprawy, są kapsułki, problem z bańki. Bierzesz ile potrzeba. @dziedzicpruskite bakterie to jak suchary, w postaci liofilizatu? Edited December 11, 2018 by Joosto Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2018 2 godziny temu, Joosto napisał: te bakterie to jak suchary, w postaci liofilizatu Tak, biały proszek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 56 Posted December 11, 2018 Przepraszam, nie sprecyzowałem pytania. Chodziło mi raczej o rodzaj opakowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2018 3 minuty temu, Joosto napisał: Chodziło mi raczej o rodzaj opakowania. Taka saszetka jak na drożdże tylko większa, metalowo-plastikowe to się wydaje być, w każdym razie solidne to. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 56 Posted December 11, 2018 Tylko pewnie troszku upierdliwe w użytkowaniu/dawkowaniu. Ci co robią warki po 80l-100l, to pies to drapał. A jak maluczcy, po 20l chcą nawarzyć? Otwierasz, ważysz 1-2g i co potem ? Jak czerpać z tego dobra Panie ? Jak , by z otwartej i zawilgotniałej saszetki "tałatajstwo nie przylazło" ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2018 7 minut temu, Joosto napisał: Tylko pewnie troszku upierdliwe w użytkowaniu/dawkowaniu To faktycznie jest problem, z tym na razie nie miałem do czynienia (wczoraj otworzyłem), ale te z bioenzymu bardzo łatwo łapały wilgoć i robiła się taka guma na wylocie, dlatego trzeba to zawijać po otworzeniu w 4 worki, a sypie się prosto na oko, z paczki bezpośrednio, w życiu bym tego nie ważył czy łyżeczkował ze względów sanitarnych. Ewentualnie na pierwszy raz zważ sobie te 2 g , żeby potem wiedzieć ile to jest objętościowo, ja pewnie wsypałem płaską łyżeczkę. Jak chcesz przyoszczędzi to można przecież z gęstwy kwasowej korzystać, tylko trzeba mieć czystą, bez drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted December 12, 2018 (edited) Polecam fiolki Falcolna 15 ml. Przesypujesz i problem z głowy - są one sterylne. Zapewnić w miarę warunki i przy dodawaniu do warki sypnąć resztę w fiolkę, a tą do woreczka strunowego. Przy kolejnym stosowaniu fiolkę przepryskać SS, z zewnątrz, nasypać odpowiednią ilość bakterii, zamknąć procedura ta sama. Edited December 12, 2018 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 13, 2018 Zrobiłem próbny zakwas do chleba na gęstwie kwasowej i zakwaszenie mąki idzie dosyć powoli, to znaczy po 12 godzinach jest kwaśny ale tak jakoś delikatnie i taak sobie myślę,że zakwaszanie brzeczki być moze też nie wzrasta lawinowo, co ma swój plus, można bardziej kontrolować stopień zakwaszania niż te z biolaku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 13, 2018 W dniu 11.12.2018 o 15:33, dziedzicpruski napisał: Z tego co piszą " Według danych producenta, zawiera >1011 jtk/g " cokolwiek to znaczy Jednostki tworzące kolonię na gram. Czyli w gramie jest tyle co w 10 kapsułkach Sanprobi IBS. No to cenowo wychodzi bardzo spoko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 19, 2018 No z tym chlebem to jednak zakwasza konkretnie i szybko, teraz przygotowuje zakwas na nastopny i jest ok, przy okazji chleb b.dobrze smakuje. Jak ktoś nie robił na bakteriach zakwasu na chleb to jest to zupełnie coś innego niż dziki zakwas, oczywiście do czasu po po którymś namnażaniu zakwas dziczeje, różnica zasadnicza jest taka ,ze pomimo zakwaszenie b.mocnego połowy maki chleb nie jest kwaśny,nie mam pojęcia co się dzieje z tym kwasem podczas pieczenia że znika. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 24, 2019 Czy ktoś wie dlaczego oferta Lallemand w sklepach jest taka nędzna ? nie ma drożdży, bakterii,jakby sklepy przestały sprowadzać je. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 56 Posted January 27, 2020 (edited) Ło matko bosko i córko ! Bieda w sklepach z SourPitch. Jedynie TB ma na stanie, ale cena ponad 100% wyższa niż poprzednio. No i Marxam, tam jednak opakowanie 250g - raczej nie dla piwowarów domowych. Mam co prawda ostatniego Falcona z 2g bakterii, ale jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie przeprosić się z apteką. Edited January 27, 2020 by Joosto Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted January 27, 2020 3 godziny temu, Joosto napisał: Mam co prawda ostatniego Falcona z 2g bakterii, ale jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie przeprosić się z apteką. Zostają jeszcze kultury mleczarskie,albo piekarskie . A nowa cena rzeczywiście trochę z kosmosu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SilesianKC 0 Posted April 5, 2020 @dziedzicpruski Czy będziesz tak dobry i napiszesz w jakiej temperaturze zakwaszałeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted April 5, 2020 15 minut temu, SilesianKC napisał: @dziedzicpruski Czy będziesz tak dobry i napiszesz w jakiej temperaturze zakwaszałeś? Wrzucam bakterie do garnka który się chłodzi przez całą noc, nie mierzę temp,a le garnek jest ciepły, czyli coś koło 30-40 sC, potem to stoi aż się zakwasi,a temp. opada do pokojowej, czyli 20-18. Teraz testuję te psychoaktywne- Lactobacillus helveticusz (w smaku nie widzę żadnej różnicy,ale też nie oczekiwałem tego,bardziej zależało mi na właściwościach probiotycznych), kupiłem zanim nie straciliśmy pracy, teraz to pewnie z jogurtu bym robił... 1 SilesianKC reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
SilesianKC 0 Posted April 5, 2020 35 minut temu, dziedzicpruski napisał: Wrzucam bakterie do garnka który się chłodzi przez całą noc, nie mierzę temp,a le garnek jest ciepły, czyli coś koło 30-40 sC, potem to stoi aż się zakwasi,a temp. opada do pokojowej, czyli 20-18. Teraz testuję te psychoaktywne- Lactobacillus helveticusz (w smaku nie widzę żadnej różnicy,ale też nie oczekiwałem tego,bardziej zależało mi na właściwościach probiotycznych), kupiłem zanim nie straciliśmy pracy, teraz to pewnie z jogurtu bym robił... Dzięki! Dla mnie super, bo mam kłopot z utrzymaniem przez 48 h temperatury ok 45 stopni. PS. O robotę się nie martw. Pandemia nie potrwa dłużej niż 18 miesięcy.... 3maj się! Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted April 5, 2020 14 minut temu, SilesianKC napisał: PS. O robotę się nie martw. Pandemia nie potrwa dłużej niż 18 miesięcy.... 3maj się! Akurat na tyle mamy oszczędności ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites