Janciuncio 1 Posted December 10, 2018 Witam, Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam Pilznenski 3.5kg Wiedenski 1kg Pszenice 0.5kg (Jakis karmel 150...????) Zacieranie poza bialkowa chcialem Zrobic na wytrawno 62- 40-45 minut 72- 30 minut Plus wygrzew... Chmielenie 60 minut 40g marynka w 0m 30g lubelski w 30m 10-20g pulawski w 45m Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy? W ktorej minucie to dodac? Cos na cicha? I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted December 10, 2018 36 minut temu, Janciuncio napisał: Witam, Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam Pilznenski 3.5kg Wiedenski 1kg Pszenice 0.5kg (Jakis karmel 150...????) Zacieranie poza bialkowa chcialem Zrobic na wytrawno 62- 40-45 minut 72- 30 minut Plus wygrzew... Chmielenie 60 minut 40g marynka w 0m 30g lubelski w 30m 10-20g pulawski w 45m Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy? W ktorej minucie to dodac? Cos na cicha? I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly Możesz zrobić ps a co to ma być za piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 10, 2018 3 godziny temu, anteks napisał: Możesz zrobić ps a co to ma być za piwo? Cos na belgijska modłe? Sam nie jestem pewien czy dobrze kombinuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted December 10, 2018 (edited) 3 godziny temu, Janciuncio napisał: Sam nie jestem pewien czy dobrze kombinuje. Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek. Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3. Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA. edit: screen z Qbrew Edited December 10, 2018 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 10, 2018 2 godziny temu, zasada napisał: Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek. Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3. Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA. edit: screen z Qbrew Ladnie I to puscic na tych t-58 zeby odzyskac charakter belga? zazwyczaj z 5 kg slodu enzymatycznego uzyskuje 25 L (50 butelek) gotowego piwa. Jesli tu ma byc z tego tylko 20 to moge zwiekszyc proporcje zeby wciaz zyskac 25? Masz jakis pomysl na kolejne warki na tych drozdzach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted December 10, 2018 (edited) Ściągnij Qbrew i policz co będzie przy 25 l. Najwyzej trapist enkel. Troszku samodzielnie pogłówkuj 😛 Na gęstwie ja bym puścił belgian aipa. Edited December 10, 2018 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 10, 2018 Chmiel puławski - jak to smakuje pachnie itp?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted December 10, 2018 13 minut temu, Robert87 napisał: Chmiel puławski - jak to smakuje pachnie itp? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Sprawdź we właściwym wątku sąsiad, a szczególnie podklejonych plikach z gazety. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 11, 2018 15 godzin temu, zasada napisał: Ściągnij Qbrew i policz co będzie przy 25 l. Najwyzej trapist enkel. Troszku samodzielnie pogłówkuj 😛 Na gęstwie ja bym puścił belgian aipa. Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 11, 2018 14 godzin temu, Robert87 napisał: Chmiel puławski - jak to smakuje pachnie itp? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Aromatycznie. Najblizej to mu chyba do lubelskiego. Chmiele nim na zimno i wstepnie jestem happy-zobaczymy jak sie ulozy w butelkach. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sihox 26 Posted December 11, 2018 45 minut temu, Janciuncio napisał: Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka. Na androida masz np. "biermacht" - przyzwoita apka, spokojnie wyklikasz recepturę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 11, 2018 Albo aplikacja Wort Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted December 11, 2018 51 minut temu, Janciuncio napisał: Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka. Sąsiad! Na forum jest. Na andka polecam WORT - mały i sprawny. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 11, 2018 25 minut temu, zasada napisał: Sąsiad! Na forum jest. Na andka polecam WORT - mały i sprawny. Uwierz mi ze znalazlem i wiem, ze jest na forum. Sasiad Generalnie wszystko jest juz na jakims forum a mimo wszystko drazymy tematy i szukamy nowych odpowiedzi-dzieki temu cos juz jest na forum. Docen to somsiad Co do Twojego pomyslu na Belgian AIPA z tej gestwy to wymozgowalem przepis: 5.4 pale ale 0.3 karmel 0.18 monach 0.18 wiedenski 0.18 pszenica 0.7 cukier kandyzowany 0.6 flake (tu domyslam sie ze chodzi o jakies platki blyskawiczne Jeczmien? Pszenica?) Chmielenie Cascade/magnum (choc moze zmienic magnum na chinook?) 60m goryczka 30m/15m cascade Na zimno cascade 3g/l Moje pytanie: -jakby to zatrzec? -nie za wysokie blg z tego wyjdzie? -t-58 czy wb-06 mam obie gestwy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted December 11, 2018 5 minut temu, Janciuncio napisał: -t-58 czy wb-06 mam obie gestwy. WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko. Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile). Jak zatrzeć? Ja szedłbym jednotemperaturowo 68-66. Jakie BLG Ci wychodzi, bo nie podałeś. 16-17 myślę, że jest do przyjęcia, 18 już bym się obawiał. A co do sunsiadowania, wiadomo jest to piaskownica, więc albo piszę żeby trochę pomóc albo nie dotykam klawiatury i kur@#$ w rękaw. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 11, 2018 Godzinę temu, zasada napisał: WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko. Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile). Na goryczke 50g (zamienic magnum/magnata na chinook?l Cascade po 20g przesune na koniec 15 oraz 10 bo chlodze od razu chlodnica. Na 5kg slodu wychodzi mi 12-13 blg na 25l piwa-45-50 butelek 0.5. Dziekuje za konsultacje bo pierwsze kroki sa raczej po omacku ale nie chce gotowych zestawow. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted December 11, 2018 4 minuty temu, Janciuncio napisał: Na goryczke 50g (zamienic magnum/magnata na chinook?l A ile Ci wychodzi tej goryczki z 50 g magnum? Na oko strasznie dużo. Ja bym zamienił. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 11, 2018 Moje ulubione piwko to 20l warka z 4 kg pilsa chmielona 50g magnum na goryczke taktakie.lubie ale zamienie na chinooka bedzie bardziej amerykanskie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted December 12, 2018 4 godziny temu, Janciuncio napisał: Moje ulubione piwko to 20l warka z 4 kg pilsa chmielona 50g magnum na goryczke trochę jak w tym kabarecie, "ulubiony drink mojej żony to "miotacz pawia" spirytus i aromat do ciasta, i się sprawdziło, i się sprawdziło " 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites