Jump to content
pt123

Pierwszy cydr i nieprzyjemny zapach

Recommended Posts

Cześć!

25 listopada nastawiłem cydr z 15 litrów soku z miejscowej tłoczni oraz 5 litrów z własnych jabłek. Gatunki jabłek raczej no-name. Moszcz zasiarkowałem pirosiarczanem i po 16 godzinach dodałem drożdzy ciderini strong oraz pożywkę. Po mniej wiecej dobie fermentacja wystartowała, rozpędziła się i trwała w zasadzie do przedwczoraj czyli ponad dwa tygodnie. Dzisiaj pobrałem próbkę:

  • BLG zeszło do zera
  • cydr pachnie nieładnie, żona mówi że jak zakwas do chleba, a mnie trochę leci kanalizacją. 
  • w smaku jest wytrawne i podobne do lubelskich cydrów
  • cydr jest dość mętny.

Planuję dosłodzić go ksylitolem do butelek i oczywiscie trochę cukru do refermentacji.

 

Czy ten zapach ma szansę zniknąć? Czy mogę go już butelkować czy lepiej dać mu jeszcze czas na sklarowanie? 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli dotyczhczas miałeś do czynienia tylko  z "cydrem" Lubelskim lub podobnmi wina-lazkami, to domowy będzie Ci trochę dziwnie waniał. Tamte są mechanicznie klarowane, filtrowane, dodawany jest świeży sok jabłkowy i taki bełt leci do pasteryzatora a potem do butelek. Daj temu swoejmu z kwartał albo najlepiej pół roku, niech sobie w butelkach poleży, ten trunek chociaż "lekki", wymaga cierpliwości. Za dwa miesiące się ładnie sklaruje, za trzy-cztery będziesz miał taaaaakiego banana na twarzy przy degustacji. Z przygotowanych przez mojego brata, najlepszy teraz jest ten z marca. Bardzo głębokim odfermentowaniem się nie przejmuj, taki "brut" się na niektórych szczepach robi. 0°Blg to przesada, skalibruj sobie cukromierz. 0,5-1°Blg to realna wartość z soku, który startowo miał 14. Jeśli dotychczas probowałeś "analitycznie" tylko piw, to młody cydr może się kojarzyć z kanalizą, ale jeśli to tylko nuta a nie zionie szambem, to do butelek z nim.

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, c64club napisał:

Jeśli dotyczhczas miałeś do czynienia tylko  z "cydrem" Lubelskim lub podobnmi wina-lazkami, to domowy będzie Ci trochę dziwnie waniał. Tamte są mechanicznie klarowane, filtrowane, dodawany jest świeży sok jabłkowy i taki bełt leci do pasteryzatora a potem do butelek. Daj temu swoejmu z kwartał albo najlepiej pół roku, niech sobie w butelkach poleży, ten trunek chociaż "lekki", wymaga cierpliwości. Za dwa miesiące się ładnie sklaruje, za trzy-cztery będziesz miał taaaaakiego banana na twarzy przy degustacji. Z przygotowanych przez mojego brata, najlepszy teraz jest ten z marca. Bardzo głębokim odfermentowaniem się nie przejmuj, taki "brut" się na niektórych szczepach robi. 0°Blg to przesada, skalibruj sobie cukromierz. 0,5-1°Blg to realna wartość z soku, który startowo miał 14. Jeśli dotychczas probowałeś "analitycznie" tylko piw, to młody cydr może się kojarzyć z kanalizą, ale jeśli to tylko nuta a nie zionie szambem, to do butelek z nim.

Dzięki za konkretną odpowiedź. Skoro dla mojej żony zapach nie jest odpychający to znaczy, że nie jest   źle. Tak jak mi radzisz zabutelkuje z odrobiną cukru i ksylitolu bo lubię słodszy i zostawię w spokoju do maja. Co balingomierza to chyba rzeczywiście było ok. 0.5, ale ze względu na menisk trudno dokładnie określić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź sobie ile Twoj balingomierz pokazuje w wodzie. Ze splawikami jest ten problem, ze 80% ma rozjechana skale, bo w fabryce wsadzają papierek i zagrzewaja gore, bez sprawdzania. Dlatego ostatnio chcąc kupic nowy zamówiłem od razu 10 sztuk. Wstawiłem je do zlewki z woda 20°C i zgodnie z przewidywaniami tylko dwa pokazały zero, reszta od -3 do +2 °Blg. Można kupic precyzyjne splawiki, za kilka dych czy stówę, ale wyskalowane w g/cm3. Skalowane w Blg/Plato i pracujące w tak wąskim zakresie gęstości, tylko te "tanie".

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...