Jump to content
PazdziochTom

Chmieleniec szyszką

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Dostałem po około 100 g szyszki polskich chmieli: marynki, lubelskiego, iungi, Amarillo i cascaida. Chciał bym uwarzyć jakąś IPE albo pale ale'a. Jakieś pomysły co do chmielenia bo nigdy nie używałem szyszki. Zasyp to albo sam słód pilzneński albo pale ale. Ewentualnie dodam jeszcze trochę płatków.

 

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mojej wiedzy używa się tak jak granulatu tylko trzeba sypnąć przynajmniej 10% więcej i są większe straty. Zrób np. 4 x kilkanaście litrów single hopów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szyszki daj 10-20% wagowo więcej niż granulatu. Przypuszczam że dostałeś szyszki z chmielnika przydomowego, więc opieranie się na standardowej zawartości alfa kwasów dla poszczególnych chmieli jest mocno teoretyczne. Ja na Twoim miejscu zużyłbym to na aromat, żeby nie ryzykować babola. I mała uwaga - Cascade , nie cascaida.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miało tak być ale słownik mi chyba poprawił chmiele dostałem od kolegii ze sklepu piwowarskiego. Czyli na goryczkę nie dawać szyszki w ogóle?? Do gotowania czy na zimno lepiej dać??

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

Według mojej wiedzy używa się tak jak granulatu tylko trzeba sypnąć przynajmniej 10% więcej i są większe straty. Zrób np. 4 x kilkanaście litrów single hopów.
W sumie z tymi single hopami to jej głupi pomysł.

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na goryczkę też szyszka może być, np. ta co ma najwięcej alfakwasów, a na smak i aromat docelowy chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wiadomo jaka zawartość alfa kwasów to i na goryczkę, smak i aromat. Moim zdaniem ze 100g chmielowej szyszki SH nie wyciągniesz, a tymbardziej w stylu APA, czy IPA.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak wiadomo jaka zawartość alfa kwasów to i na goryczkę, smak i aromat. Moim zdaniem ze 100g chmielowej szyszki SH nie wyciągniesz, a tymbardziej w stylu APA, czy IPA.
 
W sumie racja. To jakieś propozycje co do chmielenia??

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.