Jump to content
Tommi

Gdzie popełniłem błąd?

Recommended Posts

Witam. 

Uwarzyłem warkę ze strony sprawdzone receptury na piwo.org według przepisu Sławomira Franaszka (hefewiezen). Wydaje się, ze wszystko wykonałem jak nalezy. Od tygodnia piwo leżakuje, dzis otworzyłem butelkę i okazało się, że jest bardzo malo gazu. Gdzie moglem popelnic błąd? Na 21l dalem 175 gr glukozy tak żeby mieć vol. 2.8. Temperatura leżakowania 13 stopni. 

Proszę o pomoc 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 13 stopniach piwo będzie się nagazowywało trochę dłużej. Sprawdź za kilka dni powinno być lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przenieś piwo do cieplejszego pomieszczenia. Temperatura refermentacji jest trochę za niska. Hefeweizen nie powinien być leżakowany tylko wypity w miarę szybko, na świeżo.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, DonBeer napisał:

przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? 

Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie po tygodniu chyba nigdy nie było w pełni nagazowane. Szczególnie  kiedy trzymasz w 13 stopniach nie ma co liczyć na gaz po tygodniu. Przenieś do wyższej temperatury i bez stresu  zaczekaj kolejny tydzień. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Tommi napisał:

Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. 

jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, DonBeer napisał:

jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty ;)

Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Tommi napisał:

Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. 

w takim razie powinno być bez niespodzianek ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.