Tommi 3 Posted December 7, 2018 Witam. Uwarzyłem warkę ze strony sprawdzone receptury na piwo.org według przepisu Sławomira Franaszka (hefewiezen). Wydaje się, ze wszystko wykonałem jak nalezy. Od tygodnia piwo leżakuje, dzis otworzyłem butelkę i okazało się, że jest bardzo malo gazu. Gdzie moglem popelnic błąd? Na 21l dalem 175 gr glukozy tak żeby mieć vol. 2.8. Temperatura leżakowania 13 stopni. Proszę o pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted December 7, 2018 W 13 stopniach piwo będzie się nagazowywało trochę dłużej. Sprawdź za kilka dni powinno być lepiej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 7, 2018 Przenieś piwo do cieplejszego pomieszczenia. Temperatura refermentacji jest trochę za niska. Hefeweizen nie powinien być leżakowany tylko wypity w miarę szybko, na świeżo. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 8, 2018 przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 8, 2018 5 godzin temu, DonBeer napisał: przenieś 18-20°C, jak dodawałeś cukier? Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fradio 45 Posted December 8, 2018 U mnie po tygodniu chyba nigdy nie było w pełni nagazowane. Szczególnie kiedy trzymasz w 13 stopniach nie ma co liczyć na gaz po tygodniu. Przenieś do wyższej temperatury i bez stresu zaczekaj kolejny tydzień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 8, 2018 2 godziny temu, Tommi napisał: Dodawalem glukozy, najpierw ją rozpuscilem i wlałem na dno pojemnika a potem wlałem brzeczkę. jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted December 8, 2018 12 minut temu, DonBeer napisał: jeżeli dobrze Ci się nie wymieszał syrop z glukozy uważaj na granaty Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted December 8, 2018 2 minuty temu, Tommi napisał: Wiem. Dlatego po połączeniu brzeczki i glukozy porządnie pomieszalem chochlą, oczywiście zdezynfekowaną. w takim razie powinno być bez niespodzianek Quote Share this post Link to post Share on other sites