Jump to content
Sign in to follow this  
ogur_ek

Drożdże do prostego górniaka

Recommended Posts

Zabieram się powoli za pierwsze w tym sezonie piwa. W pierwszej seria mają być proste, lekkie i przyjemne 😉, polskie chmiele, 10-13blg, temp. w pomieszczeniu 15-17st. W tamtym roku używałem US-05, efekt był świetny, ale ...

Ale może coś zmienić? Jakie inne drożdże polecicie do "Polskiego ale"?

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przeczytałem temat od razu pomyślałem o us-05... Temperatury też masz odpowiednie. Ale może rzeczywiście spróbuj te Nottinghamy i daj znać jak się spisały w porównaniu do us-05. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

wlp-001 , płynny odpowiednik us-05 .  Nie kombinuj za wiele , warto nauczyć się kilku odmian drożdży, odpowiednich  do konkretnych stylów  i zmusić ich do czystej i prawidłowej fermentacji niż skakać z jednych na drugie .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem kilka piw na san diego i mi niestety  dały trochę estrów. Fakt, że u mnie miały trochę chłodniej. Germanów nie używałem, ale z tego co ludzie piszą, dają bardzo fajne efekty. Jak chcesz pierwszy raz zmierzyć się z płynnymi, to może spróbuj FM52? Niby odpowiednik us05, ale jakoś lepsze piwa wychodzą mi na nich niż na sucharach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi San Diego mocno się grzały podczas fermentacji. Lekkie piwa wyszły dobre, ale Old Ale, fermentowany w tej samej temperaturze otoczenia co dwa pierwsze, wyszedł estrowy. Ja osobiście polecam Nottingamy. Tanie, wygodne, łatwo dostępne, szeroki zakres temperatur, opadają na dno po fermentacji. Wolę je niż US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 7.12.2018 o 16:06, ogur_ek napisał:

Zabieram się powoli za pierwsze w tym sezonie piwa. W pierwszej seria mają być proste, lekkie i przyjemne 😉, polskie chmiele, 10-13blg, temp. w pomieszczeniu 15-17st. W tamtym roku używałem US-05, efekt był świetny, ale ...

Ale może coś zmienić? Jakie inne drożdże polecicie do "Polskiego ale"?

@ogur_ek jeżeli nie masz kontroli temperatury i znajdziesz cieplejszy kont w domu/mieszkaniu, temperatura w granicy 22-24 stopni, to polecę Ci FM601. Drożdże płynne, ale na tyle specyficzne, że poradzą sobie nawet bez startera. Mówię o lekkim piwie i porządnym napowietrzeniu brzeczki. One przyjemnie podkreślają słodowość w piwie. Duża zaleta to zakres temperatury pracy 25-35 stopni. Wystarczy zadać w około 21-22 stopniach, okręcić kocem fermentor, same sobie utrzymają te 25 stopni. Bardzo szybko pracują i równie szybko osiadają. Grają mi one w lidze z chmielami kontynentalnymi.

 

@koholet, @Warmiński MISIEK osobiście WLP090 bardzo lubię. Jednakże są to drożdże o tyle trudne, że trzeba trzymać je w zakresie 18 stopni na starcie do 20 pod koniec. Poza tym zakresem robią się trochę kapryśne. Między startem a końcem najcięższej pracy pracy są to 2-4 dni. One pracują bardzo szybko co wiąże się z dużą ilością ciepła jakie wydzielają. Niewątpliwa ich zaleta to flokulacja i klarowność. Moim zdaniem wybierając ten szczep to sterownik i lodówka jest wskazana. Przy lekkich piwach można pokusić się o fermentację w skrzyni z wkładami mrożącymi, ale przy większym ekstrakcie i tak szybkiej pracy szczepu najczęściej skrzynia nie zda egzaminu. 

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...