Skocz do zawartości

Sweet stout - konsultacja receptury.


Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę będę warzył pierwszego sweet stouta, czy ta receptura ma ręce i nogi? (warka ok 20l, 16,5blg)

Viking Pale Ale malt 4 kg
Karmelowy Jasny 30EBC 0.5 kg
Płatki owsiane 0.5 kg

  (planuje je podprażyć)

Viking Wheat Malt

0.35 kg

Jęczmień palony 0.25 kg
Strzegom Czekoladowy ciemny 0.25 kg 
Milk Sugar (Lactose) 0.7 kg

Drożdże : S04

Chmiel: Challenger (30g)

+ na cichą dodałbym taki pakiet przypraw:

Przyprawa goździki 5 g    
Przyprawa cynamon 8 g    
Przyprawa gałka muszkatałowa 3 g    
Przyprawa anyż 4 g    
Dodatek smakowy skórki pomarańczy 60 g    
Przyprawa imbir świeży 22 g    
         
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To chyba jakiś świąteczny milk stout? jak chcesz dodać te przyprawy na cicha? dałbym więcej ciemnych słodów bo masz ich mniej niż 5%.

700g laktozy powinno  być ok, to raczej takie minimum przy 20l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim to jest specjalny dział do receptur ;)https://www.piwo.org/forums/forum/24-receptury/

 

Co do przypraw na cichą, jeśli nie robiłeś do tej pory nic świątecznego, to podszedłem bym ostrożniej i podzielił warkę na 2 część po skończeniu fermentacji i 10 l zabutelkował zwykłego milk stout-a, a drugie 10 l zrobił z przyprawami.

Przyprawy świąteczne to śliski temat i cześć osób lubi mega pierniki w piwie, a część toleruje tylko trochę cynamonu ;) Więc jeśli jeszcze nie wiesz jaki lubisz - to ostrożnie.

Co do samych ilości - to nie wiem, wygląda sensownie, zastanowiłbym się tylko jeszcze raz nad ilością anyżu i imbiru.

 

59 minut temu, DonBeer napisał:

jak chcesz dodać te przyprawy na cicha?

Polecam przegotować 300-400 ml wody z 10 minut, dodać na 10-15 minut przypraw, i przefiltrować przez siateczkę/worek/gazę (oczywiście odpowiednio przygotowaną przez gotowanie czy jakieś OXI)  i na cichą na 2-5 dni i do buteleczek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, elninio napisał:

dokładnie tak, najlepiej do gotowania na ostatnie 15 min. 

Pod warunkiem, że cała warka ma być świąteczna ;)

Jeśli tak, to jest to najczęściej polecana metoda i rzeczywiście nie ma co się bawić wtedy z dodatkiem na cichą.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

doświadczenia z dodawaniem na cichą przypraw nie mam, raz robiłem piwo świąteczne i wyszło dobre bez rewelacji, przyprawy dawałem na ostatnie minuty gotowania, nie musisz wtedy się bawić z przygotowaniem przypraw przed  dodaniem na cichą, wrzucasz pod koniec gotowania i prawdopodobnie efekt będziesz miał ten sam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
26 minut temu, Kacper Fryń napisał:

W sobotę uwarzone, wczoraj (sobota) zlałem na cichą. Próbowałem przy zlewaniu co z tego wyszło i okazało się że piwo wyszło dosyć wytrawne (a dodałem 700 laktozy). Czy to piwo ma jeszcze szansę nabrać tej słodyczy czy dodać jeszcze z 300 na cichą?

Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie.

Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Kacper Fryń napisał:
Godzinę temu, Jancewicz napisał:

Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie.

Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji?

Fermentacja się zakończyła :)

Drożdże Ci powiedziały?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, Kacper Fryń napisał:

To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie?  

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

40 minut temu, Kacper Fryń napisał:

Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Mibor napisał:

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

ipa, około 20*

Edytowane przez Kacper Fryń
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Kacper Fryń napisał:
5 minut temu, Mibor napisał:

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

ipa, około 22*

Jeszcze o drożdże zapytam dla formalności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.