Jump to content
Kacper Fryń

Sweet stout - konsultacja receptury.

Recommended Posts

W sobotę będę warzył pierwszego sweet stouta, czy ta receptura ma ręce i nogi? (warka ok 20l, 16,5blg)

Viking Pale Ale malt 4 kg
Karmelowy Jasny 30EBC 0.5 kg
Płatki owsiane 0.5 kg

  (planuje je podprażyć)

Viking Wheat Malt

0.35 kg

Jęczmień palony 0.25 kg
Strzegom Czekoladowy ciemny 0.25 kg 
Milk Sugar (Lactose) 0.7 kg

Drożdże : S04

Chmiel: Challenger (30g)

+ na cichą dodałbym taki pakiet przypraw:

Przyprawa goździki 5 g    
Przyprawa cynamon 8 g    
Przyprawa gałka muszkatałowa 3 g    
Przyprawa anyż 4 g    
Dodatek smakowy skórki pomarańczy 60 g    
Przyprawa imbir świeży 22 g    
         

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba jakiś świąteczny milk stout? jak chcesz dodać te przyprawy na cicha? dałbym więcej ciemnych słodów bo masz ich mniej niż 5%.

700g laktozy powinno  być ok, to raczej takie minimum przy 20l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim to jest specjalny dział do receptur ;)https://www.piwo.org/forums/forum/24-receptury/

 

Co do przypraw na cichą, jeśli nie robiłeś do tej pory nic świątecznego, to podszedłem bym ostrożniej i podzielił warkę na 2 część po skończeniu fermentacji i 10 l zabutelkował zwykłego milk stout-a, a drugie 10 l zrobił z przyprawami.

Przyprawy świąteczne to śliski temat i cześć osób lubi mega pierniki w piwie, a część toleruje tylko trochę cynamonu ;) Więc jeśli jeszcze nie wiesz jaki lubisz - to ostrożnie.

Co do samych ilości - to nie wiem, wygląda sensownie, zastanowiłbym się tylko jeszcze raz nad ilością anyżu i imbiru.

 

59 minut temu, DonBeer napisał:

jak chcesz dodać te przyprawy na cicha?

Polecam przegotować 300-400 ml wody z 10 minut, dodać na 10-15 minut przypraw, i przefiltrować przez siateczkę/worek/gazę (oczywiście odpowiednio przygotowaną przez gotowanie czy jakieś OXI)  i na cichą na 2-5 dni i do buteleczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja probowałem 2 razy zrobic swiatecznego stouta i powiem tak - uwazaj z gozdzikami, daj ich polowe mniej bo bedziesz mial mega pikantne piwo, ja uwazam te moje dwie próby za nieudane...

Wlasciwie to nie dawaj ich 5g tylko 5szt

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Kacper Fryń napisał:

Może lepiej dodać przyprawy podczas gotowania? Nie mam w tym doświadczenie, stąd moje "nieogarnięcie" w temacie

dokładnie tak, najlepiej do gotowania na ostatnie 15 min. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, elninio napisał:

dokładnie tak, najlepiej do gotowania na ostatnie 15 min. 

Pod warunkiem, że cała warka ma być świąteczna ;)

Jeśli tak, to jest to najczęściej polecana metoda i rzeczywiście nie ma co się bawić wtedy z dodatkiem na cichą.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

doświadczenia z dodawaniem na cichą przypraw nie mam, raz robiłem piwo świąteczne i wyszło dobre bez rewelacji, przyprawy dawałem na ostatnie minuty gotowania, nie musisz wtedy się bawić z przygotowaniem przypraw przed  dodaniem na cichą, wrzucasz pod koniec gotowania i prawdopodobnie efekt będziesz miał ten sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę uwarzone, wczoraj (sobota) zlałem na cichą. Próbowałem przy zlewaniu co z tego wyszło i okazało się że piwo wyszło dosyć wytrawne (a dodałem 700 laktozy). Czy to piwo ma jeszcze szansę nabrać tej słodyczy czy dodać jeszcze z 300 na cichą?

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Kacper Fryń napisał:

W sobotę uwarzone, wczoraj (sobota) zlałem na cichą. Próbowałem przy zlewaniu co z tego wyszło i okazało się że piwo wyszło dosyć wytrawne (a dodałem 700 laktozy). Czy to piwo ma jeszcze szansę nabrać tej słodyczy czy dodać jeszcze z 300 na cichą?

Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie.

Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, Kacper Fryń napisał:
Godzinę temu, Jancewicz napisał:

Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie.

Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji?

Fermentacja się zakończyła :)

Drożdże Ci powiedziały?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

27 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

będą wybuchać

na sylwestra jak znalazł, a i święta można pierwszą degustacją obskoczyć ;)

Edited by Mibor

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Kacper Fryń napisał:

To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie? 

Niektórzy trzymają i po 3/4 tygodnie ;) Jak dla mnie te 10 dni wydają się być minimum, choć doświadczenie mam znikome więc się nie znam :) Nie ma co piwa poganiać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Kacper Fryń napisał:

Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej i wyszło spoko, butelki też nie strzelały.

W porządku, zrobisz jak uważasz ;) Ja zaś przy poprzedniej warce trochę się pospieszyłem i teraz piwa nie trzeba nalewać, samo wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, Kacper Fryń napisał:

To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie?  

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

40 minut temu, Kacper Fryń napisał:

Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Mibor napisał:

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

ipa, około 20*

Edited by Kacper Fryń

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Kacper Fryń napisał:
5 minut temu, Mibor napisał:

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

ipa, około 22*

Jeszcze o drożdże zapytam dla formalności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...