Skocz do zawartości
Kacper Fryń

Sweet stout - konsultacja receptury.

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę będę warzył pierwszego sweet stouta, czy ta receptura ma ręce i nogi? (warka ok 20l, 16,5blg)

Viking Pale Ale malt 4 kg
Karmelowy Jasny 30EBC 0.5 kg
Płatki owsiane 0.5 kg

  (planuje je podprażyć)

Viking Wheat Malt

0.35 kg

Jęczmień palony 0.25 kg
Strzegom Czekoladowy ciemny 0.25 kg 
Milk Sugar (Lactose) 0.7 kg

Drożdże : S04

Chmiel: Challenger (30g)

+ na cichą dodałbym taki pakiet przypraw:

Przyprawa goździki 5 g    
Przyprawa cynamon 8 g    
Przyprawa gałka muszkatałowa 3 g    
Przyprawa anyż 4 g    
Dodatek smakowy skórki pomarańczy 60 g    
Przyprawa imbir świeży 22 g    
         

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba jakiś świąteczny milk stout? jak chcesz dodać te przyprawy na cicha? dałbym więcej ciemnych słodów bo masz ich mniej niż 5%.

700g laktozy powinno  być ok, to raczej takie minimum przy 20l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim to jest specjalny dział do receptur ;)https://www.piwo.org/forums/forum/24-receptury/

 

Co do przypraw na cichą, jeśli nie robiłeś do tej pory nic świątecznego, to podszedłem bym ostrożniej i podzielił warkę na 2 część po skończeniu fermentacji i 10 l zabutelkował zwykłego milk stout-a, a drugie 10 l zrobił z przyprawami.

Przyprawy świąteczne to śliski temat i cześć osób lubi mega pierniki w piwie, a część toleruje tylko trochę cynamonu ;) Więc jeśli jeszcze nie wiesz jaki lubisz - to ostrożnie.

Co do samych ilości - to nie wiem, wygląda sensownie, zastanowiłbym się tylko jeszcze raz nad ilością anyżu i imbiru.

 

59 minut temu, DonBeer napisał:

jak chcesz dodać te przyprawy na cicha?

Polecam przegotować 300-400 ml wody z 10 minut, dodać na 10-15 minut przypraw, i przefiltrować przez siateczkę/worek/gazę (oczywiście odpowiednio przygotowaną przez gotowanie czy jakieś OXI)  i na cichą na 2-5 dni i do buteleczek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja probowałem 2 razy zrobic swiatecznego stouta i powiem tak - uwazaj z gozdzikami, daj ich polowe mniej bo bedziesz mial mega pikantne piwo, ja uwazam te moje dwie próby za nieudane...

Wlasciwie to nie dawaj ich 5g tylko 5szt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Kacper Fryń napisał:

Może lepiej dodać przyprawy podczas gotowania? Nie mam w tym doświadczenie, stąd moje "nieogarnięcie" w temacie

dokładnie tak, najlepiej do gotowania na ostatnie 15 min. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, elninio napisał:

dokładnie tak, najlepiej do gotowania na ostatnie 15 min. 

Pod warunkiem, że cała warka ma być świąteczna ;)

Jeśli tak, to jest to najczęściej polecana metoda i rzeczywiście nie ma co się bawić wtedy z dodatkiem na cichą.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

doświadczenia z dodawaniem na cichą przypraw nie mam, raz robiłem piwo świąteczne i wyszło dobre bez rewelacji, przyprawy dawałem na ostatnie minuty gotowania, nie musisz wtedy się bawić z przygotowaniem przypraw przed  dodaniem na cichą, wrzucasz pod koniec gotowania i prawdopodobnie efekt będziesz miał ten sam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sobotę uwarzone, wczoraj (sobota) zlałem na cichą. Próbowałem przy zlewaniu co z tego wyszło i okazało się że piwo wyszło dosyć wytrawne (a dodałem 700 laktozy). Czy to piwo ma jeszcze szansę nabrać tej słodyczy czy dodać jeszcze z 300 na cichą?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Kacper Fryń napisał:

W sobotę uwarzone, wczoraj (sobota) zlałem na cichą. Próbowałem przy zlewaniu co z tego wyszło i okazało się że piwo wyszło dosyć wytrawne (a dodałem 700 laktozy). Czy to piwo ma jeszcze szansę nabrać tej słodyczy czy dodać jeszcze z 300 na cichą?

Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie.

Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, Jancewicz napisał:

Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie.

Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji?

Fermentacja się zakończyła :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, Kacper Fryń napisał:
Godzinę temu, Jancewicz napisał:

Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie.

Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji?

Fermentacja się zakończyła :)

Drożdże Ci powiedziały?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

27 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

będą wybuchać

na sylwestra jak znalazł, a i święta można pierwszą degustacją obskoczyć ;)

Edytowane przez Mibor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Kacper Fryń napisał:

To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie? 

Niektórzy trzymają i po 3/4 tygodnie ;) Jak dla mnie te 10 dni wydają się być minimum, choć doświadczenie mam znikome więc się nie znam :) Nie ma co piwa poganiać. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, Kacper Fryń napisał:

Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej i wyszło spoko, butelki też nie strzelały.

W porządku, zrobisz jak uważasz ;) Ja zaś przy poprzedniej warce trochę się pospieszyłem i teraz piwa nie trzeba nalewać, samo wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej i wyszło spoko, butelki też nie strzelały.
Gratuluję odwagi i braku wyobraźni. Chcesz komuś albo sobie krzywdę zrobić?

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, Kacper Fryń napisał:

To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie?  

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

40 minut temu, Kacper Fryń napisał:

Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Mibor napisał:

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

ipa, około 20*

Edytowane przez Kacper Fryń

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Kacper Fryń napisał:
5 minut temu, Mibor napisał:

a co w tym dziwnego????

W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"?

W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było?

ipa, około 22*

Jeszcze o drożdże zapytam dla formalności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...