Jump to content
elninio

American Pils - leżakowanie

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

planuję uwarzyć amerykańskiego pilsa - coś na wzór MVPils z Trzech Kumpli. Zastanawia mnie kwestia leżakowania. Ze względu, że jest to lager to powinien poleżeć w niskich temp. te 10-12 tygodni, ale czy jest to korzystne ze względu na mocny profil chmielowy? Czy aromaty amerykañskiego chmielu zachowają się po takim czasie czy traktować piwo jak górniaka i pić póki jest świeże?

pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem nie musisz trzymać aż tyle. W piwowarstwie domowym na moje oko zazwyczaj koło 4 tygodni się lageruje i daje się jeszcze trochę posiedzieć w butelkach żeby dojrzało. Nie wiem jak z aromatem, po takim czasie bo na razie mam tylko jednego dolniaka, ktory wciaz dojrzewa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...