Skocz do zawartości

American Pils - leżakowanie


elninio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

planuję uwarzyć amerykańskiego pilsa - coś na wzór MVPils z Trzech Kumpli. Zastanawia mnie kwestia leżakowania. Ze względu, że jest to lager to powinien poleżeć w niskich temp. te 10-12 tygodni, ale czy jest to korzystne ze względu na mocny profil chmielowy? Czy aromaty amerykañskiego chmielu zachowają się po takim czasie czy traktować piwo jak górniaka i pić póki jest świeże?

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie musisz trzymać aż tyle. W piwowarstwie domowym na moje oko zazwyczaj koło 4 tygodni się lageruje i daje się jeszcze trochę posiedzieć w butelkach żeby dojrzało. Nie wiem jak z aromatem, po takim czasie bo na razie mam tylko jednego dolniaka, ktory wciaz dojrzewa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.