Skocz do zawartości

Fermentacja w niskich temperaturach


Rekomendowane odpowiedzi

Wykonałem metodą zacierania pierwsza Warkę ESB-14 BLG Drożdże S-04 napisane jest w instrukcji fermentacja w temperaturze.19-20 C fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo,  czy targac kubeł do domu do temperatury 21-22 C

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura piwnicy to jedno, ale temperatura brzeczki jest ważniejsza. 

 

Jak drożdże ruszą to i tak pewnie podbiją temperaturę brzeczki do ~19-20'C. Postawiłbym od razu fermentor na ziemi, żeby odebrało ciepło wytworzone przez drożdże. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Piotr Piotr napisał:

fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał:

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam ?

W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał:

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Piotr Piotr napisał:

Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam ?

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Fermentacja cicha zajdzie niezaleznie czy piwo bedzie w piwnicy czy w domu. 

Dla drozdzy najlepiej bedzie jak nic nie bedziesz przelewal tylko przeniesiesz do domu po 2 tygodniach na dofermentowanie i sprzatanie po sobie.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam Wszystkich 

Mam pytanie odnośnie fermentacji piwa Przenicznego.

Chciałbym się poradzić w jakich temperaturach przeprowadzić fermętacje aby uzyskać posmaki goździków i bananów. 

Po fermentacji piwo będę przelewał do kega i sztucznie nagazowywał.

Drożdże - Danstar Munich Classic 

Plan mam taki: 7 dni piwnica temp. 17-18 C następnie mieszkanie temp. 21-23 C bez przelewania na cichą

Proszę o opinię i rady 

Pozdrawiam ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.