Jump to content
Sign in to follow this  
Piotr Piotr

Fermentacja w niskich temperaturach

Recommended Posts

Wykonałem metodą zacierania pierwsza Warkę ESB-14 BLG Drożdże S-04 napisane jest w instrukcji fermentacja w temperaturze.19-20 C fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo,  czy targac kubeł do domu do temperatury 21-22 C

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam 🍺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura piwnicy to jedno, ale temperatura brzeczki jest ważniejsza. 

 

Jak drożdże ruszą to i tak pewnie podbiją temperaturę brzeczki do ~19-20'C. Postawiłbym od razu fermentor na ziemi, żeby odebrało ciepło wytworzone przez drożdże. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Piotr Piotr napisał:

fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał:

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Piotr Piotr napisał:

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Ja bym nie przelewał. Co ma ci dofermentowac to piwo, jak oddzielisz piwo od (większości) drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam 🍺

W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał:

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Piotr Piotr napisał:

Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam 🍺

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Fermentacja cicha zajdzie niezaleznie czy piwo bedzie w piwnicy czy w domu. 

Dla drozdzy najlepiej bedzie jak nic nie bedziesz przelewal tylko przeniesiesz do domu po 2 tygodniach na dofermentowanie i sprzatanie po sobie.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Wszystkich 

Mam pytanie odnośnie fermentacji piwa Przenicznego.

Chciałbym się poradzić w jakich temperaturach przeprowadzić fermętacje aby uzyskać posmaki goździków i bananów. 

Po fermentacji piwo będę przelewał do kega i sztucznie nagazowywał.

Drożdże - Danstar Munich Classic 

Plan mam taki: 7 dni piwnica temp. 17-18 C następnie mieszkanie temp. 21-23 C bez przelewania na cichą

Proszę o opinię i rady 

Pozdrawiam 🍺

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...