Jump to content
Robert87

Jak to jest z tym warzeniem...?

Recommended Posts

Witajcie.

Wszem i wobec głoszone jest, aby warzenie brzeczki odbywało się w otwartej kadzi dlatego, żeby wszystko co niepożądane - odparowało.

Ale nie jest to sprecyzowane, tj. albo nie dotarłem do takich informacji, albo nie ma takich informacji...

1. Czy można przykryć kadź warzelną zanim doprowadzimy brzeczkę do wrzenia? Jeśli można, to czy trzeba ją zdjąć od razu po osiągnięciu wrzenia?

2. Jeśli podczas wrzenia kadź może być przykryta ale uchylona przykrywką, to czy woda która odparowuje może wracać do kadzi warzelnej?

3. Jeśli można zrobić jak w punkcie 2, to czy są przeciwwskazania do tego, żeby (w moim przypadku) na keg nalożyć wieko (z mufa na fitting), które odciąłem?

4. Kiedy i przez co wydziela się DMS i jakie są sposoby żeby go uniknąć podczas warzenia z częściowym przykryciem?

 

Pytam, ponieważ przykrytą kadź szybciej można doprowadzić do wrzenia...

Jak to jest u Was?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również doprowadzam do wrzenia pod przykryciem. Trzeba uważać tylko bo może kipieć. 

A jak chce przyspieszyć czas podgrzewania brzeczki używam dodatkowo grzałki zanurzeniowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, zasada napisał:

potem zdejmuje pokrywkę.

Całkiem czy można uchylić?

Wieko od kega ma taki "komin" - czy tyle wystarczy żeby wszystko co niepozadane sobie uciekło?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

podobnie jak koledzy, do wrzenia doprowadzam pod przykryciem, później już bez ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaznaczam że za mną dopiero 3 warki na zacierze ale też przykrywałem garnek do momentu wrzenia bo szybciej się osiąga temperaturę (choć ja mogę do około 96 stopni dojść) i potem odsłaniam. Teraz odsłaniałem do polowy aby zminimalizować ilość pary która mnie denerwuje i leci na meble mimo że okap załączony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I właśnie się nad tym zastanawiałem, bo cały czas podgrzewam bez pokrywki, i to trwa w nieskończoność przy takich np. 30 litrach w garze. A pod przykryciem, to będzie połowa nieskończoności :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokladnie, nieskonczonosc zredukuje sie do cwierci.

Dodatkowo mozna sobie pomoc podgrzewaniem brzeczki juz podczas filtrowania/wysladzania. Ja filtruje pierwsze +- 5 litrow do gara warzelnego, potem podstawiam mniejsze naczynie, a gar na kuchenke i fajer. Potem sukcesywnie dolewam to, co sie na biezaco przefiltrowalo. Duzo mniejsza strata temperatury brzeczki. A jak do tego zaizolujesz wiadro filtracyjne (koc, karimata, itd.) i zredukujesz do minimum roznice wysokosci miedzy wiadrem a ww. naczyniem, to juz w ogole nieskonczonosc spada do poziomu 15% :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zacząłem doprowadzać do wrzenia bez pokrywki. Grzanie z pokrywką w moim przypadku prawie zawsze kończyło się szorowaniem kuchenki z przypalonej, wykipiałej brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Ostatnio zacząłem doprowadzać do wrzenia bez pokrywki. Grzanie z pokrywką w moim przypadku prawie zawsze kończyło się szorowaniem kuchenki z przypalonej, wykipiałej brzeczki. 

Też wielokrotnie. Problem rozwiązuje termometr z alarmem ustawiony na 97 stopni. Jak zaczyna pipczeć to zdejmuję pokrywkę i pilnuję gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, koval_blazej napisał:

Problem rozwiązuje termometr z alarmem ustawiony na 97 stopni.

 

A ja właśnie mam taki termometr i z utęsknieniem zawsze czekam, aż zacznie pipczeć przy 98 stopniach C. To teraz się jeszcze bardziej przyda, ale mam nadzieję, że faktycznie zacznie szybciej pokazywać te 98 stopni :D

 

15 godzin temu, sredstvom napisał:

Dodatkowo mozna sobie pomoc podgrzewaniem brzeczki juz podczas filtrowania/wysladzania.

 

No właśnie za namową użytkowników m.in. tegoż forum, teraz już zlewam filtrat do wiadra i na bieżąco przelewam go do gara na gazie. Faktycznie, zaoszczędza to trochę czasu :) Jak do tego dołożę pokrywkę przy podgrzewaniu do wrzenia to będzie miodzio :D może uda mi się dojść do dwóch warek jednego dnia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczynam warzenie około 19-20. Ze wszystkimi przygotowaniami zazwyczaj kończę wysładzanie około 24-1. Wtedy tylko odkładam cały gar na kuchenkę i zaczynam gotować dopiero od rana, około 7. Jest to strata temperatury i czasu, jednak z uwagi na małe dziecko najlepiej się to u mnie sprawdza. Próbowałem pociągnąć chmielenie w nocy. Jednak przy maluchu chodziłem później cały dzień jak zombie. Chwalę sobie 5kW palnik na kuchence gazowej. Przy standardowym palniku zagotowanie trwało by wieczność 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszkam dosc wysoko na poziomem morza, j u mnie temperatura wrzenia nie przekracza 97°, ale buzuje strasznie, 2.5kW i 97 nie orzekroczy

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Równania Clapeyrona nie oszukasz. Przy gotowaniu w otwartym garze nie ma możliwości zwiększenia ciśnienia. Jednak temperatura wrzenia innych substancji też przy niższym ciśnieniu ulega obniżeniu, więc wszystko jest w porządku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znalazłem informacji odnośnie wpływu temperatury na izomeryzację ak. Wszędzie podają tylko ogólnikowo im bliżej 100 stopni, tym większa wydajność izomeryzacji. Biorąc pod uwagę, że ak są izomeryzowane też w niższych temperaturach, to raczej będą to różnice kosmetyczne. Myślę, że większe różnice mogą występować przez rozstrzał zawartości ak podawany na etykietach. Często zawartość alfa-kwasów jest deklarowana +/- 1%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.