Jump to content
Les_Grossman

Niskie nagazowanie

Recommended Posts

Cześć,

 

Do 17l piwa dodałem 61g glukozy do refermentacji (1,7 nasycenie wg kalkulatora). 

Wybrałem niskie nasycenie ze względu na fakt, że dość nisko mi odfermentowało (4blg - choć przez kilka dni się nie zmieniało), nie zlewałem na cichą ale fementowało tak 2,5tygodnia w 18-19°C.

Ostatnio jak robiłem takie piwo (imbirowe) to trochę przegazowałem (podobne, ale zeszło do 3). Stwierdziłem, że może wezmę mniejsze nagazowanie bo coś jeszcze zostało do przerobienia w brzeczce. Jednak chyba już na dobre się skończyła na tych 4blg fermentacja (z ~13,5blg (po wysłodzeniu było 12, gotowałem ~1h odparowało ze 2l, potem stłukł mi się balingometr, po fermentacji mierzyłem nowym (0 blg wskazuje dobrze, jak wyżej nie wiem czy tak samo))).

 

Wracając do meritum: po 2 tygodniach w butlach, jest lekkie cyk, piwo się lekko pieni, brak piany (jest taka drobna warstewka na wierzchu) przy laniu z 10cm. W smaku niewiele gazu, osad na dnie minimalny ~1-2mm na niepełnym dnie (drożdże US-5 - gęstwa po blg 12).

 

Czy jest szansa, że z tego co weszło coś się więcej gazu zrobi? Trzymam butelki w 18°C (wcześniej 2dni w 23). Dosypanie cukru chyba już nie wchodzi w grę? 

Jakie to jest te nagazowanie 1,7? To właśnie takie niewidoczne czy jednak coś się powinno dziać w piwie po przelaniu?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

niby mało cukru i nie  mało, zależy od upodobań. Ja z biegiem czasu daje cukru coraz mniej, kiedyś 6-7g/L teraz 3,5-4,5/L i takie niskie wysycenie Mi odpowiada. Masz 3,6g/L czyli moje dolne granice, dla zwykłego spijacza piwa będzie bez gazu. Potrzymaj jeszcze w temp. pokojowej, przed wypiciem wrzuć na dłużej do lodówki wtedy co2 z refermentacji rozpuści się w piwie i odczucie będzie inne. Piana nie  zależy od nagazowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Les_Grossman napisał:

Czy jest szansa, że z tego co weszło coś się więcej gazu zrobi?

Pewnie, ze jest szansa, nawet  przegazów możesz się dorobić jeżeli masz tam np. jakąś infekcję złapaną przy niepotrzebnych pomiarach .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.12.2018 o 08:17, dziedzicpruski napisał:

Pewnie, ze jest szansa, nawet  przegazów możesz się dorobić jeżeli masz tam np. jakąś infekcję złapaną przy niepotrzebnych pomiarach .

 

Zazwyczaj robię dwa takie pomiary: 1 - po około tygodniu, dwóch, zależy jak mocne piwo i jak nie widzę piany, 2 - po kilku dniach od pierwszego. Potem otwarcie i przelanie na cichą lub do butelek. Nie wiem czy da się mniej to narażać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno jeszcze się bardziej nagazować. Ja wolę mało wysycone niż np. przegazowane. U siebie zauważyłem, że 3-4 tygodnie to takie optimum na nagazowanie, po 2 tyg zawsze wysycenie jest dużo niższe.

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Les_Grossman napisał:

Zazwyczaj robię dwa takie pomiary: 1 - po około tygodniu, dwóch, zależy jak mocne piwo i jak nie widzę piany, 2 - po kilku dniach od pierwszego. Potem otwarcie i przelanie na cichą lub do butelek. Nie wiem czy da się mniej to narażać.

I na balingometrze widzisz jakieś zmiany po tych kilku dniach ?,chyba ja Ci się przylepi do probówki ;),

 

Co do pomiarów- są kompletnie zbędne, po 3 tygodniach fermentacji nie ma bata, że piwo (takie standardowe) się przegazuje jak dasz rozsądną ilość cukru, wszystkie przegazy po takiej fermentacji to jest kwestia dzikich drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.