Jump to content
Roy_Batty

Ześrutowany słód po terminie

Recommended Posts

Witam.
Mam kilka kilogramów ześrutowanego słodu po terminie (pale ale, monachijski 1). Termin przydatności był do końca października 2018. Całość nieotwierana (ale to pewnie bez różnicy). Czy taki przeterminowany słód uda się zatrzeć?. Pal licho wydajność, mogę dać go więcej. Czy piwo zrobione z takich surowców będzie niesmaczne?. W planch miała być kolejna AIPA.
Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

spokojnie, jak nie trzymałeś w wilgoci i nie spleśniał nie zatęchł to nic się stać nie powinno. Ja to chyba w życiu na termin słodu nie patrzyłem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpakuj i poniuchaj. Jak suchy i nie smierdzi to do gara. Anteks ma racje, terminy przydatnosci sa baaardzo orientacyjne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za poradą sprawdziłem słód. Jest suchy, pachnie bardzo przyjemnie, zbożowo, wręcz zachęca do warzenia.
Będzie kolejna warka :). Dziękuję wszystkim.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio warzyłem z ześrutowanego słodu przeterminowanego o rok. Nic niepokojącego nie wyszło. Wydajność porównywalna ze świeżym słodem. Jeżeli suchy i nie śmierdzi, to dawaj do gara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ładuj do kadzi. Teoretycznie aż prosi się o jakiegoś prawilnego Saisona, Farmhouse czy inne Rosanke - warzony z resztek surowców, na koniec sezonu napitek dla żniwiarzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.