Skocz do zawartości

8.02.2019 - II Owidzki Konkurs Piw Domowych


Pendragon

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na szybko, bo mało czasu zostało, więc w dużej części kopiuję wpis zeszłoroczny.

 

Podobnie jak rok temu, chciałbym Was zaprosić do udziału w Konkursie na uwarzenie "albae cerevisiae”, czyli próby rekonstrukcji pomorskiego piwa pszenicznego, jakie warzono przed wiekami na Pomorzu. Do tego typu piwa dodawano zioła, części roślin jadalnych, przyprawy). Celem konkursu jest nawiązanie do piwowarskich tradycji Słowian.

 

Konkurs ma charakter konsumencki. Nie podlega zasadom dobrej praktyki konkursów piwa. Nie będzie zaliczać się do Pucharu PSPD.

Sędziowie (wśród nich będą sędziowie PSPD, piwowarzy, pracownicy organizatorów) nie będą skupiać się na ew. wadach piwa (oczywiście ewidentnie wadliwe odpadną siłą rzeczy), lecz będą wybierać propozycję, która najbardziej będzie pasować do koncepcji piwa dla lokalu - będzie pijalne i atrakcyjne dla klientów. 


PARAMETRY I WSKAZÓWKI:
- piwo górnej fermentacji
- zasyp co najmniej 75 % słodu pszenicznego
- ekstrakt początkowy w zakresie 11.5 – 13.0
- alkohol na poziomie 4-5.5%
- chmielenie: dowolne odmiany chmieli

- drożdże: dowolne pasujące, z wyjątkiem Fermentis Safbrew T58 (dały one niepożądane nuty w tegorocznej warce)

- duża pijalność dla przeciętnego konsumenta (celem jest uwarzenie piwa dla restauracji)

- w tym roku nie używamy dodatków owocowych, robimy tradycyjną Albę

 

Przykładowa lista ziół, przypraw i roślin używanych do tego typu piwa: przytulia, otrożeń, werbena, przetacznik, dziurawiec, kocimiętka, kolendra, rokitnik, rumianek, tatarak, kuklik, nagietek, trawa cytrynowa, turówka, imbir, kardamon, rozmaryn, krwawnik, koper włoski, macierzanka, dzika róża, kwiat lipy, kwiaty czarnego bzu, liście poziomki, jagody jałowca, pęki sosny...

 

Organizatorami Owidzkiego Konkursu Piw Domowych są:

- Karczma Słowiańska Na Podgrodziu w Owidzu
- Muzeum Mitologii Słowiańskiej w Owidzu
- Browar Czarna Owca Tomasz Starczewski

 

Główną nagrodą jest uwarzenie piwa przez piwowara domowego wg jego zwycięskiej receptury w Browarze Czarna Owca. Zostanie uwarzonych ok. 20 hl tego piwa.

Część produkcji będzie sprzedawana w Karczmie Słowiańskiej Na Podgrodziu w Owidzu k. Starogardu Gdańskiego jako ich piwo sezonu 2019 (od Majówki do wyczerpania zapasów).

Druga część  będzie sprzedawana przez Browar Czarna Owca swoimi kanałami w całej Polsce.

Uwarzenie tego piwa planowane jest już w II połowie lutego, najdalej na początku marca.

Nazwisko zwycięskiego piwowara zostanie umieszczone na etykiecie. Dodatkowo piwowarowi temu będą przysługiwać 3 kartony (60 butelek) gotowego piwa.

 

Piwa należy wysyłać na adres:

Browar Czarna Owca

Semlin 22 b

83-206 Kleszczewo Kościerskie

Odbiór paczek od 28 stycznia do 4 lutego 2019.

 

Czasu mało, ale to pszenica, więc da się zdążyć.

 

Konkurs odbędzie się 8 lub 9 lutego 2019r. 

 

Regulamin i opis stylu wkrótce. Możecie tymczasem przejrzeć zeszłoroczne materiały (dodatki B są nieaktualne) na tym forum:

 

Edytowane przez Pendragon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tak jak pisałem - obowiązuje regulamin taki sam jak w zeszłym roku, tylko daty są inne (podane w poście).

No i bez owoców.

Najważniejszy parametr został podany - ma być do wypicia dla prawie każdego, może nawet dla Janusza.

Nie przejmujcie się szczegółami innymi niż podane.

W najbliższych dniach, może nawet jutro, załączę kartę zgłoszenia piwa, bo to ona jest teraz najważniejsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Regulamin konkursu i karta zgłoszenia piwa

2019 - Owidzki Konkurs - karta zgłoszenia piwa.pdf

2019 - Owidzki Konkurs Piw Domowych.pdf

 

Przypominam, że konkurs odbędzie się 8 lutego, a piwa powinny być dostarczone do Browaru Czarna Owca w dniach od 28 stycznia do 4 lutego.

Edytowane przez Pendragon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na ten moment mam 6 paczek

Przed chwilą dzwonił kurier DPD z informacją, że ma jedną uszkodzoną, z rozbitymi butelkami.

Nie za bardzo był w stanie dokładnie odczytać nadawcy, ale była to Michalina z Rybnika.

Jeśli do czytasz - wyślij szybko jeszcze raz, tylko z lepszym zabezpieczeniem butelek.

Uszkodzona paczka wraca do Ciebie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.02.2019 o 08:56, Pendragon napisał:

Na ten moment mam 6 paczek

Przed chwilą dzwonił kurier DPD z informacją, że ma jedną uszkodzoną, z rozbitymi butelkami.

Nie za bardzo był w stanie dokładnie odczytać nadawcy, ale była to Michalina z Rybnika.

Jeśli do czytasz - wyślij szybko jeszcze raz, tylko z lepszym zabezpieczeniem butelek.

Uszkodzona paczka wraca do Ciebie.

To byłem ja, Marcin. Wszystkie butelki zawinięte w folię babelkową ale widocznie jakiś C.huj tym rzucał. Nie zdążę....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, maro86 napisał:

Kiedy lista startowa ?

 

Teraz, w kolejności dostarczenia:

1. Wojciech Najman Tczew
2. Marek Kawecki Niewodnica Nargilewska Kolonia
3. Marek Lutowski Bydgoszcz
4. Adam Trybułowski Gdynia
5. Adam Kapturski Poznań
6. Michał Cieślik Jelenia Góra
7. Michał Kaczmarek Będzin
8. Bartłomiej Balwierczak Poznań
9. Hubert Krech Krosnowice
10. Mateusz Wilczyński Lublin
11. Michał Zaborowski Różyny
12. Paweł Lisowski Poznań

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy wyniki 2 Owidzkiego Konkursu Piw Domowych.
Drugą warkę Alby uwarzy u nas...

... Marek Kawecki z miejscowości Niewodnica Nargilewska Kolonia. Gratulujemy!

Drugie miejsce zajął Adam Trubułowski z Gdyni, a trzecie nasz zeszłoroczny laureat - Marek Lutowski z Bydgoszczy.

Walka o pierwsze miejsce była bardzo zacięta. Zadecydował 1 punkt u jednego z 4 sędziów.

 

To był konkurs konsumencki wg innej punktacji niż w zasadach PSPD. Maksymalna ocena to 30!

Wygląd i odczucie w ustach mogły otrzymać max po 5 punktów, aromat i smak po 10 punktów.

Marek Kawecki 22,0

Adam Trybułowski 21,75

Marek Lutowski 20,0

 

Zwycięska receptura zawiera następujący zestaw ziół:
kwiat lawendy, kłącze tataraku, liść poziomki, kwiat mniszka, kwiat dziewanny i ziele krwawnika. Chmiel to Hallertauer Blanc.

Premierę nowej Alby planujemy na początku maja.

 

Fotorelacja na profilu Browaru Czarna Owca

www.facebook.com/browarczarnaowca

Edytowane przez Pendragon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś nawiedził mnie kurier z przesyłką upominkową z Browaru Czarna Owca.

Bardzo miły gest i nie mniejsza niespodzianka.

Czuję się zobowiązany bardzo podziękować Organizatorom konkursu i całej Ekipie Browaru Czarna Owca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.