Skocz do zawartości
Woitas

Coppers draught

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie z cyklu "banalne", mianowicie: dochodzi mi mój drugi brewkitu coppers draught i tu pytanie: ile najlepiej użyć cukru do refermentacji? 

I jeszcze jedno pytanie (nie chce zakładać nowego tematu), przymierzam się do prawdziwego warzenia, jakie piwo polecacie na początek, coś nie wymagającego i wybaczającego błędy nowicjusz? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cukier możesz obliczyć w jakimś internetowym kalkulatorze. 

Na pierwsze zacieranie mogę polecić dry stout, American Wheat, bitter. Zależy co lubisz, ale tak do 12 blg, bez chmielenia na zimno i innych trudności. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Woitas daj 5g na 1L piwa.

Gdybym warzył po raz drugi pierwszą warkę z zacieraniem wybrałbym Stouta, prosty zasyp w którym nie można za duzo zepsuć. Chmielenie wyłącznie na goryczkę. Wszystko bez kombinacji 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do DryStout, to przy nim utknęła mi filtracja ;) . Weż sprawdzony przepis lub kup gotowca i przede wszystkim skup się na aspekcie technicznym. 

Czyli, w jaki sposób trzymam temperaturę podczas zacierania kiedy nastawiam wodę do wysładzanie, jak będę oddzielał chmiel, jakie mam odparowanie gara, kiedy będę rehydratyzować drożdzę itp. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dry stout powinien być odpowiedni, czytając wszystko wydaje się proste 🙂

Co do spraw technicznych, masz rację, najpierw spróbuję jak najwięcej ogarnąć, doczytać, a potem do warzenia. 

Jeszcze pytanie dotyczące zacierani, czy płyta indukcyjna się nada? Mam obawy, że ciężko będzie utrzymywać temperaturę przy jej pomocy, bardziej elastyczny jest chyba palnik kuchenki gazowej? 

 

 

 

 

Co do wydajności indukcji jakoś ogarnąłem temat, znajomy elektryk policzył coś w swej mądrej głowie i orzekł, że bez problemu da radę i problemu nie widzi🙂

Jedno co mnie jeszcze męczy i na co jednak nie znalazłem odpowiedzi (a podobno zdarzały się taki wypadki, chyba, że to tylko mit by straszyć młodych piwowarów) to wytrzymałość owej płyty? Znaczy się czy szkło nie pęknie potraktowane tymi kilkunastoma kilogramami? 

Moja kobita raczej by mi tego nie wybaczyła i moja przygoda z piwem raczej szybko by się skończyła... 😑

Edytowane przez Woitas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...