Jump to content
Spiewaczek1

Wieksza część slodu pale ale.

Recommended Posts

Witam czy ktos jestbwstanie rozpisac mi jakie warki moglbum zrobić majac slod pale ale. Chodzi o to ze chcem zamowic sobie 25 kg i do twgo wiadomo reszte innych tylko zybym wiedzial jakie inne to musze cos sie zorientować.

 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Spiewaczek1 napisał:

zybym wiedzial jakie inne to musze cos sie zorientować

Prawda!

 

edit:

zobacz to zdjęcie bazowe przykładowe zasypy do najpopularniejszych stylów. Chmiele wg uznania, drożdże według możliwości i jedziesz.

 

large.IMG_20180603_164818959.jpg.3563341ce50ba5f8f4ac510a0cd5cc8f.jpg

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, DonBeer napisał:

fajna rozpiska ;) na pewno (...) się przyda

Mam tylko jedną wątpliwość: Ilość słodu bazowego nie jest w oryginale podana a mój szacunek daje bardzo duże widełki - z założeniem na różną wydajność. Bezpieczniej dla początkujących dawać więcej.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, zasada napisał:

Mam tylko jedną wątpliwość: Ilość słodu bazowego nie jest w oryginale podana a mój szacunek daje bardzo duże widełki - z założeniem na różną wydajność. Bezpieczniej dla początkujących dawać więcej.

 

no tak 4kg, a 5kg  to różnica rzędu 25%

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, DonBeer napisał:

no tak 4kg, a 5kg  to różnica rzędu 25% 

Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości:

image.png.1a19bdeef42f4fa31af8ab0c368a58b8.png

 

Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę.

Może w ogóle osobny wątek, mhmmm...

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości:
image.png.1a19bdeef42f4fa31af8ab0c368a58b8.png
 
Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę.
Może w ogóle osobny wątek, mhmmm...
Fajnie to pokazałeś.
Czyli robiąc piwko i znając wydajność wstrzelamy się w styl piwa.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Spiewaczek1 napisał:

Czyli robiąc piwko i znając wydajność wstrzelamy się w styl piwa.

Nie do końca tak bym to nazwał.

Stosując ten sam zasyp, możesz w zależności od swojej wydajności (a co za tym idzie startowego BLG) trafić albo minąć widełki.

Najlepszym przykładem będzie chyba rodzina brytyjskich bitterów - ordinary (8 - 10°) i best (10 - 12°). Planujesz górną granicę ordinary bittera, skoczy Ci wydajność i lądujesz w kategorii best bitter. Może to być tyle istotne, że np. trzeba będzie mocniej nachmielić, żeby utrzymać balans.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, zasada napisał:

Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości:

image.png.1a19bdeef42f4fa31af8ab0c368a58b8.png

 

Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę.

Może w ogóle osobny wątek, mhmmm...

 

Temat ciekawy, chcąc trzymać się ram stylu najbezpieczniej użyć pierwszych 2 opcji, 4 - 4,5kg,

i

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, DonBeer napisał:

Temat ciekawy, chcąc trzymać się ram stylu najbezpieczniej użyć pierwszych 2 opcji, 4 - 4,5kg,

Tak, pozostałe przypadki też to potwierdzają.

Wszystko liczone w qbrew, zasypy wg. How to brew - Johna J. Palmera - czwarta edycja ss.428.
Odnośnie stylów założyłem wersje american i robust bez sugestii książkowej.
image.png.e39c0997be084f013c29226f66f54a58.png

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...