Jump to content
Sign in to follow this  
Rafał

Niedokończona fermentacja Stouta

Recommended Posts

Witam,

 

Prosiłbym o radę z fermantacją Stouta z brewkita Coopersa.

Fermentacja z puszki nachmielonego extraktu + puszka extraktu ciemnego też Coopers. Drożdże z zestawu.

Na początku było prawie 12 blg.

Fermentacja wystartowała po jakichś 8 godzinach, i była boardzo intensywna przez pierwsze 24 godziny, po czym kompletnie ustała :smilies:.

Przeczekałem jeszcze 24 godzinki i zajrzałem do środka: jest 7blg

Zamieszałem mocno i przeczekałem następne 24 godziny i ciągle nic.

Temperatura: stała na poziomie 22C.

 

Pamiętam że moje pierwsze popełnione piwko to też był Stout i zachowywał się podobnie. Z 12 zszedł do 5 blg i tak mu zostało, więc może Stouty już tak mają? Może charakter i składniki tego piwa nie pozwalają mu bardziej odfermentować?

 

Myślę że przeczekam jeszcze ze dwa dni i przeleję go na cichą fermentację. Zostawie w takim stanie na 7-10 dni i potem zabutelkuję.

Czy to brzmi rozsądnie? Czy może są jakieś lepsze rady?

 

Z góry dzięki za pomoc,

 

RAF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelej na cichą na tydzień jak nie spadnie to butelkuj. Nic więcej raczej zrobić nie możesz. Na pewno wyjdzie z tego stout więc się nie przejmuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli temperatura po ustaniu fermentacji jest 22 stopnie, to w czasie intensywnego fermentowania piwo miało 24 -25 stopni, zdecydowanie za dużo dla większości drożdży, w takich temperaturach przedwcześnie kończą prace, a piwo przeważnie nie jest smaczne. Odfermentowanie z 12Blg do 7Blg to zdecydowanie za mało, szczególnie dla piwa z puchy, sugerowałbym ponowne zaszczepienie drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tylko to są te drożdże ze zestawu. Tam na instrukcji pisze że nawet może być chyba do 27°C, nie pamiętam dokładnie. Poczekaj tydzień i butelkuj. Najwyżej dłużej poczekasz a piwo samo dojdzie do siebie. Gdzieś czytałem o desperatach którzy umyślnie butelkują niedojrzałe piwo aby się nagazowało bez dodatków na refermentacje. Minus to duża ilość osadów, no ale także się da.

Edited by fabians

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi!

 

Może bym i spróbował zaszczepić jeszcze raz i obniżyć temperature, ale to jest właśnie ten problem: skąd teraz wziąć te drożdże z zestawu. Innych też mi nie zostało :beer:

 

Wydaje mi się mało prawdopodobne aby temperature skoczyła w czasie fermentacji tak wysoko. Poza tym drugie wiadro stoi obok z pszenicznym na extrakcie WES i drożdżach Safbrew WB-06 i cały czas fermentuje aż miło słuchać (nastawione w tym samym czasie).

 

Tak że chyba skorzystam z rady kolegi fabiansa: odstawie na cichą na jakieś 10 dni, zabutelkuje z reguarną ilością ilością glukozy i zostawie na 2 miesiące aż dojdzie. Zobaczymy co z tego będzie.

 

Pozdrawiam,

 

RAF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.