Jump to content
zasada

Danstar Diamond Lager Yeast

Recommended Posts

Pojawiły się w opakowaniach 11 g, na forum brak wzmianek o ich wykorzystaniu. Zagraniczne fora także raczej milczą (Aussie Home Brewer, BeerBorg, Homebrew TalkNational Homebrewer Club).

 

Diamond Lager yeast is a true lager strain originating in Germany. Chosen for its robust character, Diamond Lager yeast delivers excellent fermentation performance, and has the ability to  produce clean, authentic lagers. Traditional styles brewed with the Diamond include but are not  limited to Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner,  Vienna Lager, Oktoberfest/Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock and California Common.

 

Classified as a Saccharomyces pastorianus, a bottom fermenting yeast.
Typical Analysis of Diamond yeast:

  • Percent solids  93% – 97%
  • Living Yeast Cells  ≥  5 x 10^9 per gram of dry yeast
  • Wild Yeast  < 1 per 10^6 yeast cells
  • Bacteria  < 1 per 10^6 yeast cells

 

In Lallemand’s Standard Conditions Wort at 12°C (53.6°F) Diamond yeast exhibits:

  • Vigorous fermentation that can be completed in 5 days
  • High attenuation and High flocculation
  • Neutral Flavor and Aroma, typical of traditional Lagers
  • The optimal temperature range for Diamond yeast when producing traditional styles is 10°C(50°F) to 15°C(59°F)

 

image.png.4967cce6ccbeb2dc1593dd2f39e0f956.png

 

Drożdże Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swoją solidny charakter, drożdże Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność wytwarzania czystych, prawdziwych lagerów. Tradycyjne style warzone z ich udziałem to między innymi: monachijskie jasne, Dortmunder Export, pilsy niemiecki, czeski, amerykański, lager wiedeński, marcowe, ciemny amerykański lager, monachijskie ciemne, Schwarzbier, koźlak, koźlak podwójny, koźlak lodowy i California Common.

 

Sklasyfikowany jako Saccharomyces pastorianus, drożdże dolnej fermentacji
Typowa analiza drożdży Diamond:

  • Procent ciał stałych 93% - 97% (?)
  • Żywe komórki drożdży ≥ 5 x 10^9 na gram suchych drożdży
  • Dzikie drożdże <1 na 10^6 komórek drożdży
  • Bakterie <1 na 10^6 komórek drożdży

 

W standardowych warunkach testu Lallemanda tj. brzeczka w 12°C  drożdże Diamond drożdże wykazują:

  • Energiczną fermentację, która może skończyć się w ciągu 5 dni
  • Wysokie odfermentowanie i wysoką flokulacja
  • Neutralny smak i aromat, typowy dla tradycyjnych lagerów
  • Optymalny zakres temperatur dla drożdży Diamond podczas wytwarzania tradycyjnych stylów wynosi 10°C - 15°C

 

I dla mnie hit - tolerancja na alkohol 13% ABV

 

Więcej/ źródło: WWW/ PDF

 

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekam na paczkę i planuję zrobić najpierw maksymalnie 11 BLG a na gęstwie koźlaka i/lub bałtycki porter.

Wszystkie uwagi od już korzystających z tego szczepu chętnie przyjmę. Mam nadzieję, że będzie to kolejny dobry strzał ze strony Lelemand, rzeczywisty konkurent / prawdziwa alternatywa dla Fermentis W34/70 - Mangrove Jacks M76 nie spełniły tej nadziei.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupowałeś krajowo, czy "zagramanica" ?

Edited by Joosto

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.12.2018 o 20:17, Joosto napisał:

Kupowałeś krajowo, czy "zagramanica" ?

Ja w Poznaniu to Kraków jak zagranica ;)

Jeszcze gdzieś mi mignęły.

edit: w Piwnym krafcie - Wwa

edit 2: odebrałem drożdże, najbliższe warzenie pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem: słód pilzneński i sporo amarillo. Jedno wiadro W34/70 Fermentis, drugie Diamond Lallemand/ Danstar.

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapowiadane piwo kończy fermentację, a dniach do butelek.

W skrócie: 5 kg pilzneńskiego, zacieranie sterowane: 60 min @ 65°C | 15 min @ 78°C | 22,5 litra rzędu 11BLG.

Do połowy 2 saszetki Danstar Diamond, do drugiej Fermentis w34/70

Ponad miesiąc w piwnicy (10-7°C) a po dobie w kuchni piwo w wiadrze na Danstar Diamond miało jakieś 17°C. Próbka wskazała ~1,5 BLG w 16,6°C co przeliczyłem na 1,3 BLG. Wydaje się, że będzie zatem 4,6 alkoholu, odfermentowanie pozorne 87%, rzeczywiste 70% - wszystkie wskazania liczone kalkulatorem dla Androida: Beer Hydrometer Corrector. Smak próbki dobry, swoisty, chmiel bardziej w aromacie z wiadra niż w smaku z próbki. Wiadomo, że za wcześnie na jakiekolwiek wnioski.

Drożdże na dnie ładnie osiadły po przenoszeniu.

 

Jak na razie mam wrażenie, że mimo podobnych wartości obydwu części, Danstary dały bardziej wytrawne piwo. Ale na teraz to gdybanie wyłącznie. Na pewno lepiej sobie poradziły w takim zestawieniu - porównaniu niż lagerowe Mangrove Jacks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 warki, najpierw suchary, potem gęstwa.

 

mocne odfermentowanie, czysty profil, kapitalna floktuacja. Świetne dolniaki dla wytawnych piw. zadnych lagów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. ktoś jeszcze próbował te drożdże i może powiedzieć coś więcej o profilu smakowym? Ewentualnie jak wypadają w porównaniu z innymi klasykami? np. Czech pilsem, W34/70 itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sezonie zimowym pół warki trzymam w lodówce, pół w piwnicy.

W lodówce W34/70 w 10 stopniach, w piwnicy Diamond w 12-14 st.

Fermentacja 30dni. Piwa w zasadzie identyczne.

Ale sensorykiem nie jestem.

 

Edited by zielony07
dopisek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.