Skocz do zawartości
sredstvom

Refermentacja witbiera w chlodnym pomieszczeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni

 

zastanawiam sie com uczynil i do dalej czynic.

 

Przetrzymalem zakaplowanego wita (na sucharach brewferm blanche)  przez tydzien w mieszkaniu, po czym - glownie ze wzgledow lokalowo-logistycznych - wywalilem calosc do piwnicy. Nie bylbym soba, gdybym nie sprawdzil, co sie tam we flaszkach przez ten pierwszy tydzien nawyprawialo, wiec odkapslowalem. Gaz sie juz jakis pojawil, lekka pianka w szklance powstala, jednak wysycenia jeszcze zero. No, ale nie ma sie czego po tygodniu spodziewac.

 

Nie podoba mi sie jednak, ze w piwnicy mam aktualnie 14 stopni. Zakres pracy grzybkow podany przez producenta zaczyna sie w okolicach 15°. Czy nie lepiej to jednak cofnac do mieszkania dla pewnosci, przynajmniej na jeszcze tydzien? Czy bezsensownie panikuje, keep calm i warz nastepne? (co wczoraj, notabene, uczynilem:-) ).

 

Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Szanowni
 
zastanawiam sie com uczynil i do dalej czynic.
 
Przetrzymalem zakaplowanego wita (na sucharach brewferm blanche)  przez tydzien w mieszkaniu, po czym - glownie ze wzgledow lokalowo-logistycznych - wywalilem calosc do piwnicy. Nie bylbym soba, gdybym nie sprawdzil, co sie tam we flaszkach przez ten pierwszy tydzien nawyprawialo, wiec odkapslowalem. Gaz sie juz jakis pojawil, lekka pianka w szklance powstala, jednak wysycenia jeszcze zero. No, ale nie ma sie czego po tygodniu spodziewac.
 
Nie podoba mi sie jednak, ze w piwnicy mam aktualnie 14 stopni. Zakres pracy grzybkow podany przez producenta zaczyna sie w okolicach 15°. Czy nie lepiej to jednak cofnac do mieszkania dla pewnosci, przynajmniej na jeszcze tydzien? Czy bezsensownie panikuje, keep calm i warz nastepne? (co wczoraj, notabene, uczynilem:-) ).
 
Dzieki.
Bez paniki, nagazuje się tylko wolniej.
Zabieraj się za kolejne warzenie, Witkowi daj spokojnie leżakować. :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie może sobie dojrzewać w tej temp. i dogazuje się piwko. Dużo dłużej to też nie będzie trwało, ja właściwie sporo piw po tygodniu wynoszę już do piwnicy, a tam mam 10-15C w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Spokojnie sobie dochodzą około miesiąca czasu i mają już konkretny gaz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...