Jump to content
Sign in to follow this  
burymichu

Pływające drożdże, gęstwa i refermentacja - czy mam problem?

Recommended Posts

Szanowni.

 

Zlałem właśnie do butelek Belgian Blond Ale. 16,5 BLG na start, do tego gęstwa z Belgijskich Pagórków (2 pokolenie) Problem mam taki, że po zakończonej fermentacji (z 16,5 do 2,6 BLG w ciągu około 20 dni) po powierzchni prawie całe drożdże. Jeszcze mi się to nie zdarzyło...

20181130_162349_HDR.jpg.a0da044e34335bfab4a69f32827791f1.jpg

 

W smaku i zapachu piwko jak najbardziej OK, a w dodatku po raz pierwszy wyszło mi tak klarowne (mech irlandzki na 10 minut gotowania).

 

20181130_163311_HDR.jpg.da8c5402ab6f842f7cc0f5444d767260.jpg

 

No i teraz problem - zebrałem te drożdże, licząc na to że będzie z nich jeszcze gęstwa, a w słoiku po 4 godzinach wygląda to słabiutko. Piwo już w butelkach, a ja się właśnie zacząłem zastanawiać czy tam jeszcze jakieś grzybki przeżyły, i czy piwo mi się w ogóle nagazuje :(

 

20181202_184215_HDR.jpg.03cfb1841c5f32fd5b9640bc5da462ce.jpg

 

Mieliście kiedyś taką sytuację? Doradźcie proszę dobrzy ludzie...

Edited by burymichu
poprawka

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, burymichu napisał:

Szanowni.

 

Zlałem właśnie do butelek Belgian Blond Ale. 16,5 BLG na start, do tego gęstwa z Belgijskich Pagórków (2 pokolenie) Problem mam taki, że po zakończonej fermentacji (z 16,5 do 2,6 BLG w ciągu około 20 dni) po powierzchni prawie całe drożdże. Jeszcze mi się to nie zdarzyło...

20181130_162349_HDR.jpg.a0da044e34335bfab4a69f32827791f1.jpg

 

W smaku i zapachu piwko jak najbardziej OK, a w dodatku po raz pierwszy wyszło mi tak klarowne (mech irlandzki na 10 minut gotowania).

 

20181130_163311_HDR.jpg.da8c5402ab6f842f7cc0f5444d767260.jpg

 

No i teraz problem - zebrałem te drożdże, licząc na to że będzie z nich jeszcze gęstwa, a w słoiku po 4 godzinach wygląda to słabiutko. Piwo już w butelkach, a ja się właśnie zacząłem zastanawiać czy tam jeszcze jakieś grzybki przeżyły, i czy piwo mi się w ogóle nagazuje :(

 

20181202_184215_HDR.jpg.03cfb1841c5f32fd5b9640bc5da462ce.jpg

 

Mieliście kiedyś taką sytuację? Doradźcie proszę dobrzy ludzie...

Piwo sie nagazuje, a takie zachowanie drozdzy ma zwiazek z uzyciem mchu. 

Nie wiem czy gestwa sie nadaje do ponownego uzycia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, andrzej.b napisał:

Możesz spokojnie użyć. Słoik do lodówki i 2 dni a drożdże osadą na dnie.

 

Poczekaj... A na dnie to nie osiądą martwe drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżam.

 

Gęstwy niestety nie udało się odzyskać, ale pojawił się dodatkowy problem. Piwo zabutelkowałem 30 listopada. 4 tygodnie w temperaturze pokojowej i niestety brak gazu, a piwo słodkie. Chciałbym to jakoś uratować, a że dzisiaj butelkuję Coffee Stout, to będę miał świeżą gęstwę.  Pytanie czy ma duże znaczenie ile dodam gęstwy do butelek? Bo w końcu drożdże zjedzą tylko tyle cukru, ile jest już w piwie, niezależnie od tego, ile tych drożdży wleję... Dobrze kombinuję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja się nie do końca znam, ale jak dasz ich za dużo, to pewnie później piwo będzie drożdżowe w smaku. Ale raczej nie wybuchnie, bo i z czego miał by granat powstać, skoro cukier się skończy :) Mam gdzieś w książce przepis na RIS'a, żeby na całość (20 L) dodać łyżkę gęstwy do refermentowania i 140 g cukru/glukozy. Może to da Ci obraz sytuacji, co do kwestii ile ich powinno się wrzucić do butelki :)

 

Sądząc po dacie wpisu, to pewnie piwo już wypite lub wylane... Może podzieliłbyś się doświadczeniem z innymi :) z pewnością przyda się to potomnym :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...