Jump to content
coder

Nowa książka Stan Hieronymus - Brewing with Wheat

Recommended Posts

Stan Hieronymus, autor Brew like a Monk wydał nową książkę o roli pszenicy w warzeniu, zanosi się na ciekawą pozycję:

 

http://www.amazon.com/gp/product/0937381950?ie=UTF8&tag=basicbrewing-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0937381950

 

wysłuchałem wywiadu z autorem:

 

http://www.basicbrewing.com/index.php?page=radio

 

mówi o paru ciekawostkach jakie można znaleźć w książce: np.:

- najlepsze zmętnienie uzyskujemy dodając 20% pszenicy, a nie 50%.

- na zmętnienie wpływa dodatnio przerwa białkowa i/lub kleikowanie

- każde zmętnienie piw pszenicznych w końcu się klaruje z czasem, piwa pszeniczne trzeba pić młode

- jak zmaksymalizować aromat goździkowy - w słodzie pszenicznym jest więcej kwasu ferulikowego niż w jęczmiennym

- tradycyjne piwa pszeniczne, szczególnie belgijskie prawdopodobnie były zainfekowane, stąd ich ciekawa kwaskowatość

- wspomina o północnoniemieckich piwach pszenicznych: berliner weisse, gose i grodziskie :smilies:

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
- jak zmaksymalizować aromat goździkowy - w słodzie pszenicznym jest więcej kwasu ferulikowego niż w jęczmiennym

Ciekawe ....

Właśnie skończyłem czytac "German Wheat Beer" Erica Warnera (absolwenta Uniwersytetu Weihenstephan) i można tam znaleźc następujące informację na temat aromatu goździkowego:

 

- jest on związany z 4-vinylo guaiacol'em którego ilośc w piwie może wynosic od 0 do 4000 ppm. Poziom od którego zaczyna się go wyczuwac to 800 ppm. Najlepsze oceny dostają piwa w zakresie 1500 - 2500 ppm. Większe ilości mogą wskazywac na infekcje.

 

- na jego ilośc wpływa przede wszystkim rodzaj użytych drożdzy, temperatura (im wyższa tym więcej) oraz kształt zbiornika fermentacyjnego (otwarte kadzie faworyzują powstanie aromatu goździkowego i bananowego)

 

- udział słodu pszenicznego w zsypie ma niewielki wpływ na ostateczną ilośc 4-vinylo guaiacolu. Istotnie w słodzie jęczmiennym jest mniej prekursorów 4-vinylo guaiacolu niż w słodzie pszenicznym ale ilośc ta w pełni wystarcza do uzyskania bardzo dużej ilości goździków. Z badań wynika, że najwyższa ilośc 4 - vinylo guaiacolu została uzyskana przy 30 % udziale słodu pszenicznego w zsypie. - można by rzec, że rozbieżne teorie (niestety mam zbyt małą praktykę aby spróbowac to rozsądzic :beer: )

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites
No, no, okazuje się, że Stan Hieronymus będzie jurorem w Żywcu.

 

http://pspd.org.pl/pagesnews/stan-hieronymus-gosciem-festiwalu-birofilia-2012-i-jurorem-x-kpd

 

Chętnie bym teraz kupił ta książke, żey dostac jego autograf, nie wiecie, gdzie można by ją dostać w przeciągu miesiąca?

 

Na brytyjskim Amazonie. Powinna dojechać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby ktoś chciał to będę zamawiać. Na brytyjskim Amazonie jest po 11.39 funtów. Gdyby jeszcze 2 osoby zamówiły, to wysyłka jest za darmo. Dostawa zajmuje zwykle kilka dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, że będzie okazja dostać autograf. Szczególnie, że obie pozycje Stana fajnie się czyta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.