Skocz do zawartości

Laktoza - brown ale.


Kacper Fryń

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Kacper Fryń napisał:

Pytam po prostu czy dodanie laktozy ma sens i czy ktoś z was próbował tej magii 

Jeszcze raz powtórzę. Jeśli chcesz zrobić stylowe piwo to w mojej opinii nie ma to sensu.

Opis stylu ma Ci pomóc stwierdzić to samemu.

Skoro piwo ma mieć ciało średnio niskie do umiarkowanego - to laktoza je podniesie. Skoro słodkość jest słodowa delikatna do umiarkowanej, z charakterem karmelowych od lekkiego do mocnego i z finiszem od umiarkowanego do wytrawnego to na słodycz laktozową nie ma miejsca. Skoro aromat ma być delikatny, słodki słodowy to też nie ma miejsca na laktozę.

Ja nie dodawałem laktozy do żadnego swojego piwa.

Jednocześnie, jeśli masz taki kaprys, żeby zrobić na bazie brown ale, milk ale to czemu nie. Ty jesteś kierownikiem tego browaru.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak receptura jest przemyślana to wszystko ma sens. Nie widzę przeszkód, żeby użyć laktozę w brown ale. Oczywiście pod warunkiem, że ma być to jakaś wariacja na temat brown ale, a nie ściśle stylowy reprezentant. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.