Jump to content
Sign in to follow this  
Kacper Fryń

Laktoza - brown ale.

Recommended Posts

15 minut temu, Kacper Fryń napisał:

Pytam po prostu czy dodanie laktozy ma sens i czy ktoś z was próbował tej magii 

Jeszcze raz powtórzę. Jeśli chcesz zrobić stylowe piwo to w mojej opinii nie ma to sensu.

Opis stylu ma Ci pomóc stwierdzić to samemu.

Skoro piwo ma mieć ciało średnio niskie do umiarkowanego - to laktoza je podniesie. Skoro słodkość jest słodowa delikatna do umiarkowanej, z charakterem karmelowych od lekkiego do mocnego i z finiszem od umiarkowanego do wytrawnego to na słodycz laktozową nie ma miejsca. Skoro aromat ma być delikatny, słodki słodowy to też nie ma miejsca na laktozę.

Ja nie dodawałem laktozy do żadnego swojego piwa.

Jednocześnie, jeśli masz taki kaprys, żeby zrobić na bazie brown ale, milk ale to czemu nie. Ty jesteś kierownikiem tego browaru.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak receptura jest przemyślana to wszystko ma sens. Nie widzę przeszkód, żeby użyć laktozę w brown ale. Oczywiście pod warunkiem, że ma być to jakaś wariacja na temat brown ale, a nie ściśle stylowy reprezentant. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...