Westvleteren 1 Posted November 30, 2018 (edited) Hej, Czy ktoś z Was mieszał drożdże? Chcę zrobić RISa, 24-26 blg i wrzucić jedną saszetkę S-04 i jedną US-05. Edited November 30, 2018 by elroy Proszę używać poprawnie języka polskiego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted November 30, 2018 (edited) Nie mieszałem drożdży ale jak robisz RISa 24-26 BLG to najlepiej użyć gęstwy. Zrób lekko nachmieloną 10-12 na jednym z tych dwóch szczepów i całą gęstwę daj do mocarza. Edited November 30, 2018 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Westvleteren 1 Posted November 30, 2018 Był taki plan, ale gęstwa z podkręconego milk stouta z kakao zajeżdża trochę siarą... Nie chciałbym zepsuć piwa:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted November 30, 2018 2 minuty temu, Westvleteren napisał: Był taki plan, ale gęstwa z podkręconego milk stouta z kakao zajeżdża trochę siarą... Nie chciałbym zepsuć piwa:) Powtórzę: zrób nowe piwo, jasne, lekkie, niezbyt chmielone, bez dodatków - w ten sposób uzyskasz dużo świeżej, czystej gęstwy. Bo inaczej to trochę jakby mówić: no zwichnąłem kostkę podczas rozgrzewki, więc ze zwichniętą pójdę walczyć o złote gacie zamiast przełożyć mecz i zagrać go z wyleczoną kostką i po dobrej rozgrzewce. 1 Lasek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted December 7, 2018 Ja zrobiłem blend tych drozdzy przez przypadek - nieistotne - ale piwo wyszło, przyzwoite Quote Share this post Link to post Share on other sites