Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

W wiadrze mam Golden Ale z brewkitu. Przyszedł czas na 2 warke, pierwszy zacier :) Mam prośbę dla was,  abyście sprawdzili recepturę na APA. Chcę uzyskać ok 25l piwa. Dopiero zaczynam przygodę dlatego nie celuję w mocną goryczkę, coś trochę mocniejsze niż koncerniaki typu np. Książęce APA.

Posiadam takie składniki.

 

Zacier:

Słód Pale Ale Viking Malt zero 5kg

Słód Karmelowy 30 0,5kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg

 

66°C 50min

72°C 20min

76°C (Mash out)- rozumiem że zacier dochodzi do 76°C i go wyłączam od razu ?

 

Chmielenie:

Mosaic 30g       45min

Cascade 25g     10min

Amarillo 15g      0min

Cascade 20g     0min

Mosaic 30g       0min

Amarillo 35g      na zimno 4dni

Cascade 35g      na zimno 4dni 

 

drożdze

Safale US05 11,5g suche.

 

Wyjdzie coś z tego konkretnego ? Na brewness wychodzi 11,9 BLG i 35 IBU. Dzięki z góry za pomoc

 

Edytowane przez kamil3071

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeśli chodzi o mash out to dobrze rozumiesz.

Nie masz innego chmielu na goryczkę?? Mosaica wrzuciłbym na zimno albo  po wyłączeniu palnika/grzania.

Wyrzuć karmel, jest niepotrzebny. Aż tak dużo chmielu nie wrzucasz żeby w razie wystąpienia łodygowości kontrować to karmelem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
46 minut temu, kamil3071 napisał:

Mam tylko ten chmiel co wypisałem. Jakbyście to zmienili ? Dałem karmel, wyczytałem że do tego stylu pasuje :)

Pasuje ale nie w takiej ilości, wrzuć 100-200g.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To dam karmelowego 150g.

Teraz Chmieleniec będzie dobre ? Na 25l piwa :)

Mosaic 20g     45min

Cascade 20g     10min

Amarillo 20g      0min

Cascade 10g     0min

Mosaic 20g       0min

Amarillo 30g      na zimno 4dni

Cascade 20g      na zimno 4dni

Edytowane przez kamil3071

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×