Jump to content
maciek1221

Pasteryzacja piwa przechowywanego w kegu

Recommended Posts

Cześć,

ostatnio muszę ograniczać warzenie ponieważ kiedy trzymam duży zapas piwa w kegach (powiedzmy 200litrów w 8 kegach), to niestety ale część tego piwa się po prostu psuje. Nie miałem tych problemów w butelkach.

Zastanawiam się, czy skoro gazuję sztucznie to może warto pomyśleć o pasteryzacji mojego piwa? Czy może to mieć znaczny wpływ na smak i zapach piwa? Czy to wydłuży jego trwałość? Temat był już poruszany, ale raczej dawno i raczej nie w związku z kegami a refermentacją w butelkach.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, Oskaliber napisał:

Nie prościej zrobić refermentację w kegu?

Też jestem tego zdania, trwałość piwa powinna wzrosnąć stanowczo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, bo nie ma aż takiej kontroli nad nagazowaniem, keguję w petainery, więc jak mi refermentacja przegazuje piwo to trzeba się trochę bawić, żeby odgazować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 27.11.2018 o 13:00, maciek1221 napisał:

Cześć,

ostatnio muszę ograniczać warzenie ponieważ kiedy trzymam duży zapas piwa w kegach (powiedzmy 200litrów w 8 kegach), to niestety ale część tego piwa się po prostu psuje. Nie miałem tych problemów w butelkach.

Zastanawiam się, czy skoro gazuję sztucznie to może warto pomyśleć o pasteryzacji mojego piwa? Czy może to mieć znaczny wpływ na smak i zapach piwa? Czy to wydłuży jego trwałość? Temat był już poruszany, ale raczej dawno i raczej nie w związku z kegami a refermentacją w butelkach.

 

Pozdrawiam

 

Pewnie ze pasteryzacja przedluzy Ci diametralnie trwalosc piwa. Naturalnie zmienia nieco smak - czy na lepsze musisz sam ocenic.

Kazdy browar komercyjny pasteryzuje piwo bezposrednio przed rozlaniem.

Pytanie jest tylko jak osiagnac to w domowych warunkach - w tym temacie musialby sie wypowiedzic ktos kto juz to w warunkach domowych przeprowadzal.

Musialbys piwo niesamowicie szybko zagrzac do ok. 80 stopni a nastepnie mega szybko schlodzic do 11 stopni co moim zdaniem w domowych warunkach jest praktycznie niemozliwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Hanys93 napisał:

Musialbys piwo niesamowicie szybko zagrzac do ok. 80 stopni a nastepnie mega szybko schlodzic do 11 stopni co moim zdaniem w domowych warunkach jest praktycznie niemozliwe.

Może 2 wymienniki płytowe, przez jeden pompką leci gorąca woda z garnka, w drugim zimna. Albo nawet 2 chłodnice zwykłe w dwóch garnkach i piwo płynie przez chłodnice. Ale przy wymiennikach gorąca woda z chłodzenia może wchodzić do zbiornika z wodą do podgrzewania i na odwrót, więc oszczędność energii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko trzeba pamietac ze ten proces nie moze trwac dluzej niz 15 sekund, i przekroczyc temperatury 85 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...