Skocz do zawartości
maciek1221

Pasteryzacja piwa przechowywanego w kegu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

ostatnio muszę ograniczać warzenie ponieważ kiedy trzymam duży zapas piwa w kegach (powiedzmy 200litrów w 8 kegach), to niestety ale część tego piwa się po prostu psuje. Nie miałem tych problemów w butelkach.

Zastanawiam się, czy skoro gazuję sztucznie to może warto pomyśleć o pasteryzacji mojego piwa? Czy może to mieć znaczny wpływ na smak i zapach piwa? Czy to wydłuży jego trwałość? Temat był już poruszany, ale raczej dawno i raczej nie w związku z kegami a refermentacją w butelkach.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
51 minut temu, Oskaliber napisał:

Nie prościej zrobić refermentację w kegu?

Też jestem tego zdania, trwałość piwa powinna wzrosnąć stanowczo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, bo nie ma aż takiej kontroli nad nagazowaniem, keguję w petainery, więc jak mi refermentacja przegazuje piwo to trzeba się trochę bawić, żeby odgazować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

JAk masz za dużo i może się popsuć, to daj znać gdzie je trzymasz. Odbiorę i zapobiegnę zepsuciu 🍻

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 27.11.2018 o 13:00, maciek1221 napisał:

Cześć,

ostatnio muszę ograniczać warzenie ponieważ kiedy trzymam duży zapas piwa w kegach (powiedzmy 200litrów w 8 kegach), to niestety ale część tego piwa się po prostu psuje. Nie miałem tych problemów w butelkach.

Zastanawiam się, czy skoro gazuję sztucznie to może warto pomyśleć o pasteryzacji mojego piwa? Czy może to mieć znaczny wpływ na smak i zapach piwa? Czy to wydłuży jego trwałość? Temat był już poruszany, ale raczej dawno i raczej nie w związku z kegami a refermentacją w butelkach.

 

Pozdrawiam

 

Pewnie ze pasteryzacja przedluzy Ci diametralnie trwalosc piwa. Naturalnie zmienia nieco smak - czy na lepsze musisz sam ocenic.

Kazdy browar komercyjny pasteryzuje piwo bezposrednio przed rozlaniem.

Pytanie jest tylko jak osiagnac to w domowych warunkach - w tym temacie musialby sie wypowiedzic ktos kto juz to w warunkach domowych przeprowadzal.

Musialbys piwo niesamowicie szybko zagrzac do ok. 80 stopni a nastepnie mega szybko schlodzic do 11 stopni co moim zdaniem w domowych warunkach jest praktycznie niemozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Hanys93 napisał:

Musialbys piwo niesamowicie szybko zagrzac do ok. 80 stopni a nastepnie mega szybko schlodzic do 11 stopni co moim zdaniem w domowych warunkach jest praktycznie niemozliwe.

Może 2 wymienniki płytowe, przez jeden pompką leci gorąca woda z garnka, w drugim zimna. Albo nawet 2 chłodnice zwykłe w dwóch garnkach i piwo płynie przez chłodnice. Ale przy wymiennikach gorąca woda z chłodzenia może wchodzić do zbiornika z wodą do podgrzewania i na odwrót, więc oszczędność energii.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko trzeba pamietac ze ten proces nie moze trwac dluzej niz 15 sekund, i przekroczyc temperatury 85 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×