Jump to content
żółtek

Ekuanot Single Hop AIPA

Recommended Posts

Cześć!

Mam już materiał do piwa z gotowych zestawów (link), ale...wpadłem na The Dealera z Brokreacji i w przepisie są dodane płatki owsiane błyskawiczne i słód Monachijski i chciałbym połączyć to w całość. 

Przepis na Dealera wygląda następująco: https://brokreacja.pl/uwarz-sobie-the-dealer/

20 Litrów, 12 BLG

2,75 kg Pale Ale Viking

0,55 kg Płatów owsianych błyskawicznych

0,25 kg Monachijski typ I

Drożdże US-05

Zacieranie:

68°C –  przez 60 minut

78°C – wygrzew przez 10 minut

Wysładzanie: do 23L 10,5 BLG

Warzenie: 60 min do 20L i 12 BLG

 

Robię warki 10L i zastanawia mnie czy zostawić moje 2,8 kg pale ale, i zrobić coś mocniejszego czy proporcjonalnie to zmniejszyć? i zostać przy 12 blg?

 

Zakładam pozostawienie 14 BLG i wychodzi to tak:

10 Litrów, 14 BLG

2,8 kg Pale Ale Viking

0,275 kg Płatów owsianych błyskawicznych

0,125 kg Monachijski typ I

Drożdże US-05, mam też S-33 i Nottinghamy

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Ekuanot (pozostawiam z instrukcji browamatora)

10 g w 5 min. gotowania,

15 g w 55 min.

20 g na wyłączenie palnika,

45g na zimno. 

 

Przepis w Brewness https://brewness.com/pl/recipe/ekuanot-single-hop-ipa-v-2/view

 

Czy robić tak jak założyłem, czy coś zmienić? 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na twoim miejscu zmniejszył bym proporcjonalnie przepis i został przy 12blg. Ważniejsze od tego ile słodu dodasz w kilogramach jest to ile jest go procentowo, bo to to ma wpływ na smak. Ilość dopasowujesz do swojej wydajności i ilości którą chcesz uzyskać. 

Jak chcesz mocniejsze piwo to tez możesz tylko zwróć uwagę na stosunek goryczy. Jako że 14 będzie gęstsza można by dać trochę więcej chmielu na gorycz żeby zachować równowagę. Na aromat w sumie też.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Fradio napisał:

Ja na twoim miejscu zmniejszył bym proporcjonalnie przepis i został przy 12blg. Ważniejsze od tego ile słodu dodasz w kilogramach jest to ile jest go procentowo, bo to to ma wpływ na smak. Ilość dopasowujesz do swojej wydajności i ilości którą chcesz uzyskać. 

Jak chcesz mocniejsze piwo to tez możesz tylko zwróć uwagę na stosunek goryczy. Jako że 14 będzie gęstsza można by dać trochę więcej chmielu na gorycz żeby zachować równowagę. Na aromat w sumie też.

Teoretycznie ta ilość chmieli jest policzona pod warkę 10L i 14 blg - przez Browamator. Z jaką skutecznością, to nie wiem.

Teoretycznie zakładając to Dealer ma 125 g chmielu na 20L, a u mnie 90 g na 10L. Wiadomo, chmiele są różne. Ale nie jestem fanem dorzucania chmielu łopatami. ;)

 

Procentowo zasyp jak najbardziej mogę podać:

Pale Ale 87,8%

Monachijski 3,8%

Płatki owsiane 8,5%

 

Będzie to dla mnie doświadczenie, ale jeżeli przepis ma jakieś wady już na pierwszy rzut oka, to dajcie znać. Szkoda zmarnować surowce. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...