Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Potrzebuje pomocy.

Mam zrobioną elektryczną kadź zacierną z kega 50l. Do tej pory w tej kadzi również warzyłem. Od kilku dni chodzi mi po głowie taki temat: mam oprócz tego kega jeszcze trzy kegi, corneliusa, 50l i 100l. Chciałem zaadaptować któregoś z tych większych na kadź tylko warzelną. Mam na składzie jeszcze dwie grzałki od Sprawka, chłodnice przeciwbieżna (w trakcie budowy) i trochę siatki nierdzewnej 300 mikronów z której zrobię hop spidera. Generalnie chce zrobić kadź bez spawania, bo tak mi wygodniej i mam do tego wszystko co mi potrzebne. Moj problem polega na tym że nie wiem jakie rozwiązanie jest najlepsze - czy zamontować zawór w dnie kega i do niego podłączyć chlodnice, czy zamontować zawór z boku kega i jakaś rurka dosięgnąć dna? Co z osadami po warzeniu? Powinny opasc na dno przed rozpoczęciem chłodzenia czy zrobic coś a'la hop stopper montowany na rurze? Pomocy bo czuję się zagubiony...

 

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i gites, masz zdjęcie wnętrza kadzi warzelnej?

Rozważam zamontowanie zaworu z boku kega (dotyczy kega 100l), bo mogę sobie wspomagać proces gotowania na taborecie gazowym, dwie grzałki mogą mieć problem z taką objętością

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko nadal nie wiem jak rozwiązać problem odciągu brzeczki do chłodnicy... Mętlik w głowie.

Nie chce zasysać osadów z dna kega, jakieś propozycje jak to ogarnąć?

 

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z grzałka nurkowa nie będzie zbyt prosto bo grzałki od Sprawka to 3500W czyli obciążenie ponad 15A, instalacja nie udźwignie mi kolejnej grzałki, oczywiście w opcji 100l a chyba w tym kierunku pójdę, bo to już fajne wybicie:)

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdybym budował keg od zera, to po pierwsze umieściłbym grzałki na dnie (aby móc bez przeszkód używać mieszadła do hop standu), po drugie kupiłbym/zmontował hopstopper, po trzecie chyba jednak kran bym wywiercił z boku, możliwie nisko, a do dna dostał się jakąś zagiętą rurką - głównie z powodu ułatwienia transportu względem kraniku w dnie. Powinno Ci wszystko wyciągnąć, a jeśli nie, to możesz założyć jakąś pompkę na kran. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, czyli masz tam jakiegoś cam locka czy coś?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×