Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w uWarzeniu pierwszej IPY z zacieraniem. Posiadam:

-5kg pale ale

-1kg słodu pszenicznego

-1kg monachijskiego

-1kg zakwaszającego

Chmiele po 90g:

-Centennial 

-chinook 

-falconer's flight

Nie posiadam chłodnicy, będę brzeczkę studził w wannie. Chcę uwarzyc w miarę lekką ipę, mocno nachmieloną. Nie do końca przemyślałem zakup chmieli i nie znalazłem nigdzie takiego połączenia. Z góry dziękuję za pomoc w opracowaniu receptury 

Edytowane przez Adrian Siedlarski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp cały pale ale + pszeniczny, ewentualnie trochę tego monachijskiego jak lubisz bardziej słodowe. Osobiście bym robił bez niego. 

 

Chmielu możesz dać z 90g (30+30+30) na zimno, dodatkowo ze 100-150g chmielu jakoś porozkładać na końcówkę gotowania + na 60min do pożądanego stopnia IBU wyliczonego w kalkulatorze. Na goryczkę z tych najlepiej chyba wyjdzie Chinook. 

 

Najważniejsza i tak fermentacja, o której nie wspominasz ani słowa. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×