Jump to content

Recommended Posts

Proszę o pomoc w uWarzeniu pierwszej IPY z zacieraniem. Posiadam:

-5kg pale ale

-1kg słodu pszenicznego

-1kg monachijskiego

-1kg zakwaszającego

Chmiele po 90g:

-Centennial 

-chinook 

-falconer's flight

Nie posiadam chłodnicy, będę brzeczkę studził w wannie. Chcę uwarzyc w miarę lekką ipę, mocno nachmieloną. Nie do końca przemyślałem zakup chmieli i nie znalazłem nigdzie takiego połączenia. Z góry dziękuję za pomoc w opracowaniu receptury 

Edited by Adrian Siedlarski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp cały pale ale + pszeniczny, ewentualnie trochę tego monachijskiego jak lubisz bardziej słodowe. Osobiście bym robił bez niego. 

 

Chmielu możesz dać z 90g (30+30+30) na zimno, dodatkowo ze 100-150g chmielu jakoś porozkładać na końcówkę gotowania + na 60min do pożądanego stopnia IBU wyliczonego w kalkulatorze. Na goryczkę z tych najlepiej chyba wyjdzie Chinook. 

 

Najważniejsza i tak fermentacja, o której nie wspominasz ani słowa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...