Skocz do zawartości
head_bro

Owsiany stout wysokie blog koncowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,
 
Sytuacja jak w temacie. Aktualne stężenie cukru w moim piwku to 5 blg. Ale od początku. Zacierałem na słodko ok 68°C, wyszło 23 litry z 12,5 blg po gotowaniu (miało być więcej ale za długo wypłukiwałem). Napowietrzylem brzeczkę tak jak zwykle, czyli lejąc brzeczkę do fermentatora z wysokości. Użyłem sucharów S-04, dobrze nawodniłem, bardzo szybko ruszyły. W około 8 godzin.
Po 11 dniach i niezmiennym 5 blg przelałem na cichą. Dziś po kolejnych 4 dniach sprawdzam a tu nadal 5 blg.
 
Pierwszy raz robię ciemne piwko z płatkami owsianymi, nie wiem czy takie blg jest normalne? Drożdże w słabej kondycji? Co robić?
 
Z góry dziękuję za porady.
 
Pozdrawiam,
 
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
 
 


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też miałem nie raz problem z S04 że nie mogłem zejść poniżej 5 BLG ale u mnie było zazwyczaj 14 BLG początkowego. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja też miałem nie raz problem z S04 że nie mogłem zejść poniżej 5 BLG ale u mnie było zazwyczaj 14 BLG początkowego. 
I co w taki przypadku zrobiłeś? Butelkowałes normalnie, zaszła refermentacja w butelkach?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak zatarte na słodko to może i na tylu skończyły. Nie pozostało chyba nic innego niż zabutelkować i kontrolować czy coś tam się nie przegazowuje. Zaczekać jeszcze kilka dni też nie zaszkodzi, ale jak już o tylu dni stoi to wątpię, że S-04 jeszcze dojedzą, one raczej takich pauz nie robią. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, head_bro napisał:

I co w taki przypadku zrobiłeś? Butelkowałes normalnie, zaszła refermentacja w butelkach?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
 

Nie miałem problemu, refermentacja zaszła ale ja bardzo mało glukozy dawałem ok 80g na warke 20l. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi. W przyszłym weekend butelkuje jak nic się nie zmieni.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie ostatnio S-04 dosyć wysoko kończą mimo natlenienia,  zacierania w 65 stopniach i podnoszenia temperatury do 20 stopni na końcu. Nawet jak część zlałem na cichą - nic się zmieniło.

Po zabutelkowaniu, nagazowanie było normalne.

Edytowane przez oxy96

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój zacierany na słodko (jedna przerwa 70°C) czekoladowy porter 13°Blg po 8 dniach odfermentował do 5 i tak trzyma już 4 dni. Dzisiaj przelałem na "cichą" - pierwszy raz wykonuję ten zabobon, ale chciałem trochę wyklarować piwo i 4,5l zlać do przeleżenia z przyprawami "świątecznymi" przed butelkowaniem. Będziem mierzyć dalej, ale nie spodziewam się spadku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×