Jump to content
daniello256

milk stout - ocena receptury

Recommended Posts

proszę o ocenę receptury :) 

i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne?  zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze?

zacieranie chyba stnadrdowo

68oC -->60'

72oC --> 20'

1462768944_milkstout-sody.thumb.png.d7930f716a51681255efed06357d8fd3.png1402193157_milkstout-chmiele.thumb.png.0a8c488d7d9908c90c3079638ba3d368.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam się nauczyłem przez doświadczenie to się i z tobą podzielę, że klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Hobbysta napisał:

klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss.

myślałem że tak będzie czytelniej i wygodniej.. :/ jeśli to utrudnia to sorrry, nie to było celem 😜 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, daniello256 napisał:

proszę o ocenę receptury :) 

i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne?  zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze?

zacieranie chyba stnadrdowo

68oC -->60'

72oC --> 20'

1462768944_milkstout-sody.thumb.png.d7930f716a51681255efed06357d8fd3.png1402193157_milkstout-chmiele.thumb.png.0a8c488d7d9908c90c3079638ba3d368.png

Jak to ma byc milk stout to chyba brakuje ci laktozy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, daniello256 napisał:

fakt, zapomnialem wpisac, na pewno pojdzie do gotowania 500g i na cicha 48h przed rozlewem ok200-300 g

 

A czemu nie wszystko naraz? 

I nie przelewaj tego piwa, chyba ze chcesz drozdze odzyskac. 

Jesli masz 12 stopni to us05 spokojnie przefermentuja. 

Edited by Lasek
Literowka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Lasek napisał:

A czemu nie wszystko naraz? 

Bo jak zrobiłem wszystko naraz w pierwszym milk stoucie to był bardzo fajny al meega mało słodyczy (było 500g na gotowanie) w drugim dałem właśnie też na cichą i bardzo fajny smaczek doszedł ;)

 

mówisz o przelewaniu na cicha? tu nie planuje odzysku drożdży

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...