daniello256 0 Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 proszę o ocenę receptury i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne? zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze? zacieranie chyba stnadrdowo 68oC -->60' 72oC --> 20' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hobbysta 25 1 Browary Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 Sam się nauczyłem przez doświadczenie to się i z tobą podzielę, że klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniello256 0 Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 3 minuty temu, Hobbysta napisał: klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss. myślałem że tak będzie czytelniej i wygodniej.. jeśli to utrudnia to sorrry, nie to było celem 😜 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hobbysta 25 1 Browary Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 Spoko sam tak robilem, ale zauważyłem, ze chetniej mi odpowiadaja jak przepisuje Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasek 46 Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 Godzinę temu, daniello256 napisał: proszę o ocenę receptury i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne? zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze? zacieranie chyba stnadrdowo 68oC -->60' 72oC --> 20' Jak to ma byc milk stout to chyba brakuje ci laktozy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniello256 0 Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 Teraz, Lasek napisał: brakuje ci laktozy. fakt, zapomnialem wpisac, na pewno pojdzie do gotowania 500g i na cicha 48h przed rozlewem ok200-300 g Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasek 46 Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 (edytowane) 3 minuty temu, daniello256 napisał: fakt, zapomnialem wpisac, na pewno pojdzie do gotowania 500g i na cicha 48h przed rozlewem ok200-300 g A czemu nie wszystko naraz? I nie przelewaj tego piwa, chyba ze chcesz drozdze odzyskac. Jesli masz 12 stopni to us05 spokojnie przefermentuja. Edytowane 24 Listopad 2018 przez Lasek Literowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniello256 0 Zgłoś Napisano 24 Listopad 2018 3 minuty temu, Lasek napisał: A czemu nie wszystko naraz? Bo jak zrobiłem wszystko naraz w pierwszym milk stoucie to był bardzo fajny al meega mało słodyczy (było 500g na gotowanie) w drugim dałem właśnie też na cichą i bardzo fajny smaczek doszedł mówisz o przelewaniu na cicha? tu nie planuje odzysku drożdży Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach