Skocz do zawartości
daniello256

milk stout - ocena receptury

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o ocenę receptury :) 

i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne?  zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze?

zacieranie chyba stnadrdowo

68oC -->60'

72oC --> 20'

1462768944_milkstout-sody.thumb.png.d7930f716a51681255efed06357d8fd3.png1402193157_milkstout-chmiele.thumb.png.0a8c488d7d9908c90c3079638ba3d368.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam się nauczyłem przez doświadczenie to się i z tobą podzielę, że klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Hobbysta napisał:

klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss.

myślałem że tak będzie czytelniej i wygodniej.. :/ jeśli to utrudnia to sorrry, nie to było celem 😜 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spoko sam tak robilem, ale zauważyłem, ze chetniej mi odpowiadaja jak przepisuje ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, daniello256 napisał:

proszę o ocenę receptury :) 

i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne?  zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze?

zacieranie chyba stnadrdowo

68oC -->60'

72oC --> 20'

1462768944_milkstout-sody.thumb.png.d7930f716a51681255efed06357d8fd3.png1402193157_milkstout-chmiele.thumb.png.0a8c488d7d9908c90c3079638ba3d368.png

Jak to ma byc milk stout to chyba brakuje ci laktozy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Lasek napisał:

brakuje ci laktozy. 

fakt, zapomnialem wpisac, na pewno pojdzie do gotowania 500g i na cicha 48h przed rozlewem ok200-300 g

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, daniello256 napisał:

fakt, zapomnialem wpisac, na pewno pojdzie do gotowania 500g i na cicha 48h przed rozlewem ok200-300 g

 

A czemu nie wszystko naraz? 

I nie przelewaj tego piwa, chyba ze chcesz drozdze odzyskac. 

Jesli masz 12 stopni to us05 spokojnie przefermentuja. 

Edytowane przez Lasek
Literowka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Lasek napisał:

A czemu nie wszystko naraz? 

Bo jak zrobiłem wszystko naraz w pierwszym milk stoucie to był bardzo fajny al meega mało słodyczy (było 500g na gotowanie) w drugim dałem właśnie też na cichą i bardzo fajny smaczek doszedł ;)

 

mówisz o przelewaniu na cicha? tu nie planuje odzysku drożdży

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×