Skocz do zawartości

porter gryczany - ocena receptury


daniello256

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

szykuję się powoli do kolejnych warek i poproszę Was o ocenę :) szykują się kolejne 4 wareczki jedna po drugiej, dlatego też że chce zrobić jedne zakupy poproszę o ocenę wszystkich :) każda otrzyma własny wątek :) na pierwszy rzut idzie porter gryczany 11,5 BLG :) na dolnych drożdżach w34/70 ;)  gęstwa z tego piwka pójdzie do portera bałtyckiego o ok 20 BLG.

Poniżej wklejam receptury, które poukładałem przy pomocy brewness ;) proszę o ocenę i każda opinia mile widziana :)

 

Jeśli chodzi o zacieranie, to myślę nad schematem 68oC-->60'    72oC-->20' -->filtracja czy coś warto zmienić? jakie ma znaczenie czy ciemne słody dodam od początku zacierania czy pod koniec?

219261849_portergryczany-sody.thumb.png.caea0853a8d09c99d5fc3118331ba547.png1112679915_portergryczany-chmiele.thumb.png.40f2bc08c604605df47e36b949564c3b.png

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, daniello256 napisał:

Witam ;)

szykuję się powoli do kolejnych warek i poproszę Was o ocenę :) szykują się kolejne 4 wareczki jedna po drugiej, dlatego też że chce zrobić jedne zakupy poproszę o ocenę wszystkich :) każda otrzyma własny wątek :) na pierwszy rzut idzie porter gryczany 11,5 BLG :) na dolnych drożdżach w34/70 ;)  gęstwa z tego piwka pójdzie do portera bałtyckiego o ok 20 BLG.

Poniżej wklejam receptury, które poukładałem przy pomocy brewness ;) proszę o ocenę i każda opinia mile widziana :)

 

Jeśli chodzi o zacieranie, to myślę nad schematem 68oC-->60'    72oC-->20' -->filtracja czy coś warto zmienić? jakie ma znaczenie czy ciemne słody dodam od początku zacierania czy pod koniec?

219261849_portergryczany-sody.thumb.png.caea0853a8d09c99d5fc3118331ba547.png1112679915_portergryczany-chmiele.thumb.png.40f2bc08c604605df47e36b949564c3b.png

 

 

 

Jak dodasz na poczatku zacierania to piwo wyjdzie bardziej palony w strone stouta. Jak na koniec bedzie lagodniejsze nie tak palone. 

Troche skomplikowany zasyp, ale to twoja sprawa. 

Z chmielami to swiadomie? Bo target jest goryczkowy a ekg raczej smakowo aromatyczne a ty zamierzasz uzyc na odwrot. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.