Jump to content
daniello256

porter gryczany - ocena receptury

Recommended Posts

Witam ;)

szykuję się powoli do kolejnych warek i poproszę Was o ocenę :) szykują się kolejne 4 wareczki jedna po drugiej, dlatego też że chce zrobić jedne zakupy poproszę o ocenę wszystkich :) każda otrzyma własny wątek :) na pierwszy rzut idzie porter gryczany 11,5 BLG :) na dolnych drożdżach w34/70 ;)  gęstwa z tego piwka pójdzie do portera bałtyckiego o ok 20 BLG.

Poniżej wklejam receptury, które poukładałem przy pomocy brewness ;) proszę o ocenę i każda opinia mile widziana :)

 

Jeśli chodzi o zacieranie, to myślę nad schematem 68oC-->60'    72oC-->20' -->filtracja czy coś warto zmienić? jakie ma znaczenie czy ciemne słody dodam od początku zacierania czy pod koniec?

219261849_portergryczany-sody.thumb.png.caea0853a8d09c99d5fc3118331ba547.png1112679915_portergryczany-chmiele.thumb.png.40f2bc08c604605df47e36b949564c3b.png

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, daniello256 napisał:

Witam ;)

szykuję się powoli do kolejnych warek i poproszę Was o ocenę :) szykują się kolejne 4 wareczki jedna po drugiej, dlatego też że chce zrobić jedne zakupy poproszę o ocenę wszystkich :) każda otrzyma własny wątek :) na pierwszy rzut idzie porter gryczany 11,5 BLG :) na dolnych drożdżach w34/70 ;)  gęstwa z tego piwka pójdzie do portera bałtyckiego o ok 20 BLG.

Poniżej wklejam receptury, które poukładałem przy pomocy brewness ;) proszę o ocenę i każda opinia mile widziana :)

 

Jeśli chodzi o zacieranie, to myślę nad schematem 68oC-->60'    72oC-->20' -->filtracja czy coś warto zmienić? jakie ma znaczenie czy ciemne słody dodam od początku zacierania czy pod koniec?

219261849_portergryczany-sody.thumb.png.caea0853a8d09c99d5fc3118331ba547.png1112679915_portergryczany-chmiele.thumb.png.40f2bc08c604605df47e36b949564c3b.png

 

 

 

Jak dodasz na poczatku zacierania to piwo wyjdzie bardziej palony w strone stouta. Jak na koniec bedzie lagodniejsze nie tak palone. 

Troche skomplikowany zasyp, ale to twoja sprawa. 

Z chmielami to swiadomie? Bo target jest goryczkowy a ekg raczej smakowo aromatyczne a ty zamierzasz uzyc na odwrot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Lasek napisał:

Jak na koniec bedzie lagodniejsze nie tak palon

więc pójdą na koniec :)

co do chmieli to pomyłka... miałobyć odwrotnie 😜 zraz zmienie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...