Skocz do zawartości
Roy_Batty

Czy to nie za dużo chmielu?

Rekomendowane odpowiedzi

Czas chmielić na zimno a tu coraz więcej wątpliwości... .
Mam po 15 gramów każdego z chmieli: chinook, simcoe i cascade.
Planowałem sypnąć wszytko na 3 dni, ale czy to nie za dużo chmielu na 12 litrową warkę? (AIPA).
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, Roy_Batty napisał:
Czas chmielić na zimno a tu coraz więcej wątpliwości... .
Mam po 15 gramów każdego z chmieli: chinook, simcoe i cascade.
Planowałem sypnąć wszytko na 3 dni, ale czy to nie za dużo chmielu na 12 litrową warkę? (AIPA).
Pozdrawiam

AIPA w sumie ma być mocno chmielona a 45g na 12l to wcale nie tak dużo. Niektórzy nawet stwierdzą, że za mało.

Wysłane z mojego G3311 przy użyciu Tapatalka
 

Edytowane przez Jancewicz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chinooka to ja bym spał na goryczke, na aromat (na cichą) to ile byś nie sypal zawsze będzie za mało :)

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, fotohobby napisał:

Ale gdzies czytalem, ze nie ma większej różnicy w przypadku chmielenia (na zimno) 2g/l od 4g/l

Jak najbardziej jest.

Chyba powyzej 5g/litr niema roznicy. 

Musialbys poszukac w czelusciach forum albo internetu bo bylo to juz opisane. 

Oczywiscie wszystko tez zalezy od jakosci chmielu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie porady, rozwialiście moje wątpliwości. Raz kozie śmierć :), wsypię 45 gramów chmielu na ostatnie 3 dni cichej fermentacji (18-20C). Tak jak pierwotnie zakładałem. Jak efekt będzie inny od zamierzonego to widziały gały co do fermentora wsypywały :). Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Roy_Batty mogę podpowiedzieć, że z mojego doświadczenia min 4g/L jest spoko, tak jak pisał @Lasek jest granica powyżej której nie warto sypać więcej bo nie czuć różnicy, u mnie to 6-7g/L. Podziel ten chmiel na 2 partie, po 7-8g każdego i chmiel na 4 i 2 dnia ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś popełniłem piwo, w które poszło 500g chmielu na zimno w 4 partiach, na mniej więcej 20L, co daje 25g/L. Sensu większego nie ma, aczkolwiek zaskoczeniem było, że nie było ani garbnikowe, ani trawiaste. Granica percepcji to moim zdaniem ok 10g/L i więcej sypać nie ma sensu. Natomiast ekonomicznie uzasadniona granica to myślę ok do 4g-6g/L w zależności jakie są temperatury chmielenia na zimno. 

 

45g/12L wsypałbym na raz. Ja widzę sens kilkukrotnego chmielenia na zimno tylko w momencie gdy mam jak wyjąć poprzednią partie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×