Jump to content
Roy_Batty

Czy to nie za dużo chmielu?

Recommended Posts

Czas chmielić na zimno a tu coraz więcej wątpliwości... .
Mam po 15 gramów każdego z chmieli: chinook, simcoe i cascade.
Planowałem sypnąć wszytko na 3 dni, ale czy to nie za dużo chmielu na 12 litrową warkę? (AIPA).
Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Roy_Batty napisał:
Czas chmielić na zimno a tu coraz więcej wątpliwości... .
Mam po 15 gramów każdego z chmieli: chinook, simcoe i cascade.
Planowałem sypnąć wszytko na 3 dni, ale czy to nie za dużo chmielu na 12 litrową warkę? (AIPA).
Pozdrawiam

AIPA w sumie ma być mocno chmielona a 45g na 12l to wcale nie tak dużo. Niektórzy nawet stwierdzą, że za mało.

Wysłane z mojego G3311 przy użyciu Tapatalka
 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, fotohobby napisał:

Ale gdzies czytalem, ze nie ma większej różnicy w przypadku chmielenia (na zimno) 2g/l od 4g/l

Jak najbardziej jest.

Chyba powyzej 5g/litr niema roznicy. 

Musialbys poszukac w czelusciach forum albo internetu bo bylo to juz opisane. 

Oczywiscie wszystko tez zalezy od jakosci chmielu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za wszystkie porady, rozwialiście moje wątpliwości. Raz kozie śmierć :), wsypię 45 gramów chmielu na ostatnie 3 dni cichej fermentacji (18-20C). Tak jak pierwotnie zakładałem. Jak efekt będzie inny od zamierzonego to widziały gały co do fermentora wsypywały :). Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Roy_Batty mogę podpowiedzieć, że z mojego doświadczenia min 4g/L jest spoko, tak jak pisał @Lasek jest granica powyżej której nie warto sypać więcej bo nie czuć różnicy, u mnie to 6-7g/L. Podziel ten chmiel na 2 partie, po 7-8g każdego i chmiel na 4 i 2 dnia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś popełniłem piwo, w które poszło 500g chmielu na zimno w 4 partiach, na mniej więcej 20L, co daje 25g/L. Sensu większego nie ma, aczkolwiek zaskoczeniem było, że nie było ani garbnikowe, ani trawiaste. Granica percepcji to moim zdaniem ok 10g/L i więcej sypać nie ma sensu. Natomiast ekonomicznie uzasadniona granica to myślę ok do 4g-6g/L w zależności jakie są temperatury chmielenia na zimno. 

 

45g/12L wsypałbym na raz. Ja widzę sens kilkukrotnego chmielenia na zimno tylko w momencie gdy mam jak wyjąć poprzednią partie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...