Skocz do zawartości
daniello256

temp. przechowywania gęstwy

Rekomendowane odpowiedzi

nie znalazłem tego- albo słabo szukałem więc nie bijcie 😜 w jakiej temp powinna być przechowywana gęstwa i jak rozpoznać czy nie jest zepsuta? eksperymentalnie zebralem s04, trzymana w ok 15 stopniach w piwnicy? nie za wysoka temp? leży ok 2 tyg, chciałbym ją wykorzystać za jakieś 2 tyg jeśli będzie się jeszcze nadawala do prostego pale ale

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
nie znalazłem tego- albo słabo szukałem więc nie bijcie  w jakiej temp powinna być przechowywana gęstwa i jak rozpoznać czy nie jest zepsuta? eksperymentalnie zebralem s04, trzymana w ok 15 stopniach w piwnicy? nie za wysoka temp? leży ok 2 tyg, chciałbym ją wykorzystać za jakieś 2 tyg jeśli będzie się jeszcze nadawala do prostego pale ale
Najlepiej trzymać w lodówce, (choć np. bretty ponoć wolą być przechowywane w temp pokojowych) a sprawdzać organoleptycznie :)
Jak śmierdzi kanałem to ja bym nie ryzykował. Ja skutecznie uzywałem 3 tyg gęstwy przechowywanej w lodówce.

Warto też przepłukać gęstwę przegotowaną, ostudzoną wodą, bo alkohol źle wpływa na żywotność drożdży.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej ja gęstwę z cydru zalałem przegotowaną wodą i wstawiłem do lodówki

To tygodniu w lodówie pachniało tak sobie, ale droidze po obudzeniu spisują się super, bo tak mi c y dr jeszcze nigdy na drożdżach z paczki nie pracował intensywnie, a z butli nie śmierdzi.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×