Skocz do zawartości
Fantastyczny Pan Lis

Płatki dębowe doświadczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Poproszę bardziej doświadczonych piwowarów o informacje odnośnie płatków dębowych. Nie chodzi mi o info z etykiety tylko wiedzę z doświadczenia tzn. Kiedy wsypać, na ile czasu, jaka ilość i różne inne spostrzeżenia które mogą pomóc przy popełnieniu Barley wine z płatkami z beczki po burbonie.  
Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
24 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

pierwsze słyszę żeby ktoś tak robił

To jest "moda" z FB.

Na forum można dodać do obserwowanych, na FB także są wygodniejsze sposoby.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Włącz sobie na Youtube,wykład Czesława Dziełaka "Dąb w piwowarstwie domowym".

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Płatki, zwane nie bez kozery,czipsami to półśrodki, lepiej zainwestować w beczkę.

Edytowane przez Bogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.11.2018 o 12:47, Bogi napisał:

Płatki, zwane nie bez kozery,czipsami to półśrodki, lepiej zainwestować w beczkę.

 

dokładnie, dodajmy że bez beczki poniżej 1 hekto, ściąganej z Flandrii nie ma szans zrobić dobrego piwa. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

raz użyłem płatków dębowych średnio opiekanych, macerowanych pół roku w bourbonie i wniosły do piwa piwniczne nuty, wilgotnego tynku itp. baza do tego piwa była spoko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kilka tygodni temu podzieliłem warkę RISa na dwie części. Pierwszą cześć 8 litrów zabutelkowałem zaraz po fermentacji. Do drugiej części 13l dodałem 50g płatków dębowych macerowanych w ok 90g Jacka Danielsa przez ok 2 tygodnie i tak zostawiłem to na kolejne 2 tygodnie do butelkowania. W czasie butelkowania wyrażnie było czuć smak drewna, bałem się że że druga część to będzie RIS o smaku klepki parkietowej .

 

Dzisiaj, dwa tygodnie po butelkowaniu, spróbowałem pierwszą butelkę z drugiej częsci. Mimo że piwo jest jeszcze młode i swoje optimum osiągnie pewnie za kilka miesięcy to klepka dębowa zaczęła sie zmieniać w smak beczki ;). Jak narazie jestem miło zaskoczony wynikami.

 

Podsumowując, polecam eksperymenty z płatkami drewna. Możesz podzielić warkę na dwie lub trzy części i samemu sprawdzić jaka ilość płatków jest odpowiednia. Polecam wykład Czesława Dziełaka o dębie: 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×